pao-osfp

Επιστροφή στον μαραθώνιο της Ευρωλίγκας

Με τη γεύση της σαμπάνιας να μην έχει στεγνώσει ακόμα στο στόμα μετά τις πρόσφατες κατακτήσεις των εγχωρίων Κυπέλλων,  η Αρμάνι Μιλάνο και ο Ερυθρός Αστέρας ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Θα μπορέσουν οι ελληνικές ομάδες να υπερασπιστούν την έδρα τους;

Ήταν μια συναρπαστική εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη αυτή που αφήσαμε πίσω. Ο θεσμός του Κυπέλλου άλλωστε προσφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον mid season-τουρνουά με έπαθλο έναν τίτλο, τον οποίον (λόγω της φύσεως της ίδιας της διοργάνωσης) μπορούν να ονειρεύονται σχεδόν όλοι. 

Στη χώρα μας είδαμε έναν πολύ ανταγωνιστικό τελικό. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο που τόσο ήθελε επιστρέφοντας στους τίτλους. Ο Παναθηναϊκός έχασε μια πολύ σπουδαία ευκαιρία, παρότι έδειξε τα δόντια του για περίπου τριάντα λεπτά. Ήταν μια εισαγωγή για το πόσο ενδιαφέροντες μπορεί να είναι οι πιθανοί τελικοί μεταξύ των δύο ομάδων.

 Αντίθετα, σε Ιταλία και Σερβία δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο σασπένς. Η «Σταχτοπούτα» Τορτόνα με βροχή τριπόντων έβγαλε εκτός της Βίρτους Μπολόνια και έτσι η μπαρουτοκαπνισμένη Αρμάνι δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα στον τελικό. Ο Ερυθρός Αστέρας με τη σειρά του έδειξε στη «νεαρή» ακόμα Παρτίζαν του Ζοτς τη διαφορά που τη χωρίζει από το επίπεδο της Ευρωλίγκας, επιβάλλοντας από το πρώτο δευτερόλεπτο τον ρυθμό του και φτάνοντας σε μια πολύ εύκολη επικράτηση. 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΡΜΑΝΙ

Δεν είναι καθόλου εύκολο, μετά την έκρηξη χαράς των τελευταίων ημερών, να επιστρέψεις στον μαραθώνιο και στη ρουτίνα της Ευρωλίγκας. Είναι η χαλάρωση που ασυνείδητα ακολουθεί την ευφορία και συνοδεύει τον ενθουσιασμό, η οποία σου αφαιρεί μέρος της μαχητικής σου φύσης. Αυτό ισχύει και για τους δύο αντιπάλους στο ματσάρισμα του Φαλήρου παρότι για τους Λομβαρδούς η κατάκτηση του Κυπέλλου –όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με τον αποκλεισμό της Βίρτους- ήρθε σε πολύ ήρεμο κλίμα.

Στον Ολυμπιακό γνωρίζουν ότι το παιχνίδι αυτό μπορεί να αποτελέσει κλειδί στην υπόθεση «πρόκριση». Βρίσκονται δύο ματς πίσω από τους Ιταλούς στον βαθμολογικό πίνακα, όμως έχουν ήδη στην τσέπη τους τη νίκη στο Mediolanum. Ο ανταγωνισμός έρχεται με φόρα μιας και η Ζενίτ μετράει το ίδιο ρεκόρ (14-9) και η ΤΣΣΚΑ έχει μόλις μια ήττα παραπάνω (14-10) σε μια περίοδο όπου βάζει και τον Κέβιν Πάνγκος στη μηχανή της. Οι ερυθρόλευκοι έχουν σημαντικές πιθανότητες για την πρόκριση και αρκετά βάσιμες για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, όμως οφείλουν να μείνουν όρθιοι σε παιχνίδια όπως αυτό για να τα καταφέρουν.

Η Αρμάνι δεν θέλγει με την απόδοση της όμως είναι πολύ ουσιαστική και μπορεί να αποτελέσει ισχυρό αουτσάιντερ στη μάχη για τον τίτλο της Ευρωλίγκας σε βάθος χρόνου. Έχει την ποιότητα και πλέον, τον βαθμό ωριμότητας ως σύνολο. Διαθέτει ποιοτικό βάθος και σπουδαίες προσωπικότητες. Η άμυνα της είναι μια από τις καλύτερες της διοργάνωσης.

Σημειώστε ότι:

-Μέχρι τώρα παρουσιάζει την αποτελεσματικότερη transition άμυνα στην Ευρωλίγκα (1.059 πόντοι ανά κατοχή)

-Την αποτελεσματικότερη άμυνα στην αντιμετώπιση των cuts (κοψίματα) της επίθεσης, δείγμα ετοιμότητας και σωστής επικοινωνίας

-Βρίσκεται στο Νο3 στην αναχαίτιση των Off screen δράσεων και στο Νο7 σε όρους αντιμετώπισης των Post ups.

-Συνολικά διαθέτει τη δεύτερη αποτελεσματικότερη άμυνας της διοργάνωσης πίσω μόνο από τη Ρεάλ.

Που μπορεί να χτυπήσει όμως ο Ολυμπιακός; 

Υπάρχει ένα κομμάτι στο οποίο οι Λομβαρδοί υστερούν στα μετόπισθεν και η αδυναμία τους αυτή έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων παιχτών. Αναφερόμαστε στην άμυνα απέναντι στον κυρίως Ball handler όσον αφορά τις Pick & Roll δράσεις (Νο15 στη σχετική κατάταξη). 

Με τον Σιλντς (ανέβαινε συχνά στο «κεφάλι» της διάταξης) εκτός, οι Ροντρίγκεθ-Ντιλέινι (γκαρντ που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τα λεπτά στη θέση «1») αδυνατούν να ελέγξουν τον αντίπαλο χειριστή. Είναι μια καλή ευκαιρία λοιπόν για τον Κώστα Σλούκα αλλά και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ ώστε να καταφέρουν σημαντικό πλήγμα στην άμυνα των φιλοξενούμενων, δίνοντας το πλεονέκτημα στην ελληνική ομάδα.

Ο Ολυμπιακός έχει την ποιότητα για να κερδίσει μια τέτοια αναμέτρηση αρκεί να ελέγξει τα γκαρντ του Μεσίνα και την παραγωγή της Αρμάνι μέσα από ρήγμα και έξτρα πάσα, βρίσκοντας παράλληλα λύσεις στη δική του επίθεση μισού γηπέδου απέναντι σε μια ομολογουμένως πολύ αποτελεσματική άμυνα.

🏀 MatchCombo με Πόντοι Under 158.5 και Πόντοι Ολυμπιακού Under 81.5 σε απόδοση 1.86

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Οι πράσινοι επιστρέφουν στις υποχρεώσεις τους μετά από τη δύσκολη βραδιά της Κυριακής όπου για σχεδόν 30 λεπτά είχαν βάλει τα χέρια τους πάνω στο τρόπαιο αποδίδοντας αρκετά ικανοποιητικό μπάσκετ απέναντι σε έναν πάνοπλο Ολυμπιακό. Δεν είναι εύκολο. Ένας σημαντικός στόχος χάθηκε και η ομάδα, μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια της και να παίξει ένα ματς Ευρωλίγκας έχοντας αντίπαλο ένα φορμαρισμένο σύνολο.

Ο Ερυθρός Αστέρας (9-14) κάνει την τελική του προσπάθεια για να πλησιάσει το βαγόνι της οχτάδας. Έκανε δύο μεγάλες εκτός έδρας νίκες σε Πειραιά και Καζάν όμως έχει ακόμα αρκετό δρόμο να καλύψει. O Ράντονιτς έχει πλέον στη διάθεση του τον Άαρον Ουάιτ και είδε τον Όστιν Χόλινς να ανεβάζει την απόδοση του το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για δύο παίχτες που όταν είναι καλά, κάνουν την ομάδα πιο βαθιά και πιο ποιοτική ακόμα και εάν έχουν να φέρουν εις πέρας πιο «δεύτερους» ρόλους.

Η ομάδα του Βελιγραδίου:

-Υστερεί σημαντικά στην επίθεση μισού γηπέδου (όπου βασίζονται οι ομάδες του Ράντονιτς) κυρίως λόγω της αδυναμίας της στην περιφερειακή εκτέλεση. Αντίθετα είναι μαζί με τον Παναθηναϊκό οι πιο αποτελεσματικές ομάδες της Ευρωλίγκας στο ανοιχτό γήπεδο (1.278 πόντοι ανά κατοχή στο transition).

-Καταγράφει πολύ χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά τις επιθετικές Pick & Roll δράσεις γιατί δεν διαθέτει τέτοιον κλασσικό ψηλό. Αντίθετα, είναι πολύ αποτελεσματική στην αναχαίτιση του Pick & Roll διαθέτοντας περιφερειακούς που μπορούν να κατευθύνουν τον χειριστή και (κυρίως) πολύ καλές συνεργασίες.

-Είναι αρκετά ικανή στο να προστατεύει το «ζωγραφιστό» της, ιδιαίτερα όταν αμύνεται σε Post ups (0.72 πόντοι/κατοχή, Νο2 στην Ευρωλίγκα).

Χωρίς το «σασί» του

Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει να διαχειριστεί μερικές σημαντικές απουσίες ενόψει της συγκεκριμένης αναμέτρησης. Ο Στέφαν Γιόβιτς  έπαθε θλάση μετά τον τελικό του Κυπέλλου ενώ  τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Παπαπέτρου είναι εξαιρετικά αμφίβολος και ο Παπαγιάννης φαίνεται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια του εθνικού μας συγκροτήματος απέναντι στην Τουρκία. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι πιθανότατα ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τους Σέρβους χωρίς το «βαρύ σασί» του.

Παρ’όλα αυτά οι πράσινοι έχουν τις πιθανότητες τους, αρκεί να παρουσιάσουν ένα πολύ καλό αμυντικό παιχνίδι και να σημαδέψουν τις αδυναμίες του Ερυθρού Αστέρα. Παρά την κούραση της Κυριακής, ο Νεμάνια Νέντοβιτς μπορεί να κάνει τη διαφορά στο επιθετικό κομμάτι ειδικά εάν καταφέρει να δημιουργήσει καλές συνθήκες εκτέλεσης για τους συμπαίχτες (η άμυνα των συμπατριωτών του θα είναι προσαρμοσμένη επάνω του).

 Ο ανεβασμένος Οκάρο Ουάιτ μπορεί να αποτελέσει το κλειδί των γηπεδούχων πλήττοντας μαζί με τον Έβανς την άμυνα των Σέρβων με την έφεση τους στο επιθετικό ριμπάουντ. Σημειώστε ότι οι φιλοξενούμενοι υστερούν σημαντικά στην αναχαίτιση των «κοψιμάτων» οπότε η ελληνική επίθεση οφείλει να βρει τρόπους να χτυπήσει με αυτόν τον τρόπο την άμυνα του Ράντονιτς.

Για τον Παναθηναϊκό δεν θα είναι εύκολο να ανέβει ψηλά παραγωγικά με αυτές τις απουσίες. Ας ελπίσουμε όμως ότι θα κάνει ένα καλό ενεργειακά και συνολικά αποτελεσματικά παιχνίδι στα μετόπισθεν ώστε να μείνει στον αφρό.

🏀 MatchCombo με Πόντοι Παναθηναϊκός Under 78.5 και Χάντικαπ Ερυθρός Αστέρας +8.5 σε απόδοση 2.01 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα