Euroleague Playoffs: Οι καλύτεροι των playoffs

Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας αφήσαμε πίσω ίσως τα πιο συναρπαστικά playoffs των τελευταίων ετών. Αυτή είναι η καλύτερη πεντάδα και το καλύτερο προπονητικό performance της φάσης αυτής.

Τα playoffs της φετινής Ευρωλίγκας είναι παρελθόν, καθώς την περασμένη Τρίτη παρακολουθήσαμε τρία πέμπτα ματς, τα οποία έδωσαν τα εναπομείναντα εισιτήρια για το F4 της Κολωνίας. Ήρωες, δυνατά μυαλά και συγκινήσεις λοιπόν. Πάμε να δούμε την καλύτερη πεντάδα και τον κόουτς που ξεχώρισε φέτος, στη ξεχωριστή αυτή φάση της σεζόν.

Η πεντάδα των Playoffs

Κέβιν Πάνγκος: Ο Καναδός έκανε σπουδαία σεζόν βάζοντας το όνομα του στις συζητήσεις για την καλύτερη πεντάδα της κανονικής περιόδου στη διοργάνωση, όμως στα playoffs έκλεισε κάθε στόμα που πιθανόν τον αμφισβητούσε ακόμα. Ο Πάνγκος είχε συγκέντρωση «σαμουράι» απέναντι στην καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας, τη στιγμή που ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πετούσε επάνω του, ένα μετά το άλλο, μερικά από τα πιο δυνατά αμυντικά όπλα της ηπείρου μας. Ο ηγέτης της Ζενίτ τελείωσε τη σειρά, που επίσημα τον ανέβασε στο επίπεδο των stars, με 16.2 πόντους-2.6 ριμπάουντ, 7.2 ασσίστ και 17.8 αξιολόγηση.

Βασίλιε Μίσιτς: Παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισε, ο Σέρβος γκαρντ πρόσφερε σπουδαίες στιγμές στη σειρά με τη Ρεάλ, όντας κομβικός παράγοντας για την τελική επικράτηση της ομάδας του Αταμάν. Παρά το γεγονός ότι η ισπανική άμυνα σταμάτησε τη ροή στην επίθεση της Αναντολού (γεγονός που απεικονίζεται στον δείκτη AST/TO του Σέρβου δημιουργού ο οποίος έπεσε από το 1.6 στο 1.17), ο Μίσιτς έκανε δύο καταπληκτικά ματς στη δεύτερη και τρίτη αναμέτρηση (23 και 29 πόντους αντίστοιχα) δείχνοντας μέρος των ικανοτήτων στην προσωπική φάση, ενώ στο πέμπτο καθοριστικό παιχνίδι είχε 18 πόντους. Τελείωσε τη σειρά με 17.2 πόντους (55% στα δίποντα, 53.1% στα τρίποντα, 92.9% στις βολές), 4.0 τελικές πάσες και 16.8 αξιολόγηση.

Σαβόν Σιλντς: Ο Σιλντς ανέβασε την απόδοση του κατακόρυφα στα δύο τελευταία ματς της σειρά με τη Μπάγερν, όταν δηλαδή παιζόταν η τελική επικράτηση. Ο Αμερικανός φόργουορντ προσέφερε ίσως την καλύτερη ατομική απόδοση που έχουμε δει από αθλητή σε πέμπτο παιχνίδι των playoffs, σκοράροντας 34 πόντους με 9/12 σουτ, 11/12 βολές και 41 αξιολόγηση σε 30 λεπτά (παρότι λίγο έλειψε στο τέλος να γίνει μοιραίος). Ο 27χρονος wing ήταν σημείο αναφοράς για την Αρμάνι σε ολόκληρη τη φετινή σεζόν και στα playoffs ενίσχυσε την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν από τους εκκολαπτόμενους σταρ της διοργάνωσης. Τελείωσε τη σειρά με 16.4 πόντους, 4.0 ριμπάουντ, 1.6 ασσίστ και 16.8 αξιολόγηση.

Oυίλ Κλάιμπερν: Ο Αμερικανός φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ ανέβασε την απόδοση του την κατάλληλη στιγμή, κλείνοντας τη σειρά με ένα καταπληκτικό ματς στην Πόλη όπου σημείωσε 34 πόντους (9/14 σουτ, 11/14 προσωπικές). Χωρίς τον Τζέιμς στην εξίσωση και με τον Χίλιαρντ σε χαμηλή πτήση, ο Κλάιμπερν βγήκε μπροστά στο παραγωγικό κομμάτι, με τη Φενέρ να αδυνατεί να ματσάρει την ενέργεια, την αθλητικότητα και το πληθωρικό του ταλέντο. Τελείωσε τη σειρά με 21.0 πόντους  (8/21 τρίποντα ήτοι 38.1%), 5.3 ριμπάουντ και 22.7 αξιολόγηση.

Μπράντον Ντέιβις: Την ώρα που η Μπαρτσελόνα έμοιαζε να πέφτει στο κενό, ο Αμερικανός σέντερ την κράτησε όρθια σπάζοντας τα όρια του υπό πίεση. Ο Ντέιβις πιστοποίησε την άποψη που υποστηρίζει πως είναι ο πιο ολοκληρωμένος ψηλός στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ, κάνοντας δύο εκπληκτικής αποτελεσματικότητας ματς στα παιχνίδια 2 & 3, όταν οι ευρισκόμενοι στο έδαφος Καταλανοί ξαναπήραν το τιμόνι της σειρά. Το footwork του στο χαμηλό post και η ικανότητα του να βάλει τη μπάλα στο παρκέ δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην πολύ καλά οργανωμένη άμυνα του Τσάβι Πασκουάλ η οποία κατάφερε να τον σταματήσει μόνο στο τέταρτο ματς . Τελείωσε την πεντάδα των αγώνων με 14.8 πόντους (4/4 τρίποντα) 6.8 ριμπάουντ και 20.2 αξιολόγηση.

O κόουτς των Playoffs: Πάμπλο Λάσο

Τόσο ο Πάμπλο Λάσο όσο και ο Τσάβι Πασκουάλ μας έδωσαν ένα πειστικό δείγμα αναφορικά με το γιατί θεωρούνται τοπ-προπονητές εδώ και αρκετά χρόνια στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Και οι δύο Ισπανοί κόουτς πήγαν αρκετά βαθιά πνευματικά, παραδίδοντας μαθήματα τακτικής απέναντι στις δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Εν τέλει, έκλεψαν τις εντυπώσεις βγαίνοντας «ατομικά» κερδισμένοι, παρότι οι ομάδες τους δεν θα ταξιδέψουν στην Κολωνία. Εάν έπρεπε να επιλέξουμε οπωσδήποτε έναν εκ των δύο, η ψήφος μας θα πήγαινε στον Πάμπλο Λάσο. Κατάφερε μετά από μια άσχημη πρώτη εβδομάδα και με ένα  2-0 στην πλάτη (χωρίς τον πυλώνα της άμυνας του, όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ο Ταβάρες για τη Ρεάλ) , να ανατρέψει τα δεδομένα και να ακουμπήσει την πρόκριση στο πέμπτο ματς. Η άμυνα ζώνης του μπλόκαρε την ανάπτυξη στην επίθεση της Αναντολού οδηγώντας τη σε προβλέψιμο παιχνίδι προσωπικής φάσης ενώ η εμπιστοσύνη του στη «νέα φρουρά» της «Βασίλισσας» κέρδισε τις εντυπώσεις και παράλληλα έβαλε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Στη χρονιά της αναδόμησης, η Ρεάλ έφτασε μια ανάσα από το F4 (χωρίς κανέναν από τους παίχτες της να ξεχωρίζει) και αυτό λέει πολλά.