Το Ντέρμπι του Βορρά

Στη Γαλλία δεν υφίσταται η έννοια του τοπικού ντέρμπι, καθώς ένας προπολεμικός νόμος που απαγόρευε να αγωνίζονται στην Α΄ Εθνική δύο ομάδες από την ίδια πόλη, οδήγησε σε πολλές συγχωνεύσεις εκείνη την εποχή και επαναπροσδιόρισε τον ποδοσφαιρικό χάρτη, μιας έτσι κι αλλιώς μεγάλης σε έκταση και πολύ αποκεντρωμένης χώρας.
 
Το “μια πόλη, μια ομάδα” λοιπόν, χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα το ‘Championnat’ και ακόμη και τα επαρχιακά ντέρμπι τα ψάχνεις με το τουφέκι, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ των πόλεων, κατά κανόνα είναι πολύ μεγάλες, με δυο, τρεις εξαιρέσεις: την περίφημη αντιπαλότητα Λυών – Σεντ Ετιέν, την εγγύτητα Νίκαιας – Μονακό στην Κυανή Ακτή και τη γειτνίαση Λανς και Λιλ στον βορρά.
 
Ακόμη όμως και το περιώνυμο “Ντέρμπι του Βορρά” μεταξύ Λανς και Λιλ, δεν συνιστά ακριβώς επαρχιακό ντέρμπι, καθώς διοικητικά μόνο η Λιλ υπάγεται στο Βόρειο διαμέρισμα, αφού η Λανς διοικητικά ανήκει στη Δύση και στο διαμέρισμα του Pas-de-Calais…
Με την απόσταση πάντως των δύο πόλεων να είναι μόλις 40 χιλιόμετρα και τους κατοίκους να έχουν ανάμικτες προσλαμβάνουσες παραστάσεις, τόσο στο κοινό βιομηχανικό παρελθόν, όσο και στο “τριτογενές” παρόν – με πολλούς (κυρίως “λανσουά”) να έχουν βρει δουλειά στην “απέναντι” πόλη – μάλλον πληρούνται οι βασικές προδιαγραφές για να συνηγορήσουμε στο ότι το “ντέρμπι του βορρά” είναι όντως ντέρμπι.
 
Πόσο μάλλον φέτος, που η επικείμενη αναμέτρηση βρίσκει τη Λιλ αδόκητη πρωτοπόρο στη βαθμολογία, με προβάδισμα ενός βαθμού από την Παρί Σεν Ζερμέν, μόλις τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος και τη Λανς ισόβαθμη στην 5η θέση (που δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο) με την Μαρσέιγ.
 
Παρότι λοιπόν το 112ο “Ντέρμπι του Βορρά” θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, η προσμονή και στις δύο πόλεις έχει χτυπήσει “κόκκινο”, με τα πειράγματα μεταξύ των οπαδών να έχει αρχίσει αρκετές μέρες πριν την Παρασκευή, όπως πχ εύκολα διαπιστώνει κανείς από την αφισοκόλληση στην οποία προέβησαν οι οπαδοί της Λανς, γεμίζοντας τους δρόμους της Λιλ με τις προβοκατόρικες αφίσες της φωτογραφίας…
Και οι δύο αντίπαλοι πάντως βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση και έτοιμοι να προσφέρουν το καλύτερο ντέρμπι της ιστορίας. Η γηπεδούχος Λανς πριν την ήττα της περασμένης εβδομάδας (2-1) στο Παρίσι από την Παρί Σεν Ζερμέν, έτρεχε αήττητο σερί 13 αγώνων (6-7-0) ενώ οι αναμετρήσεις της είναι συνώνυμο του θεάματος, καθώς σημειώθηκαν 3,3 γκολ κατά μέσο όρο στα τελευταία 11.
Προφανώς η Λιλ βρίσκεται σε ακόμη καλύτερη φόρμα και ειδικά εκτός έδρας βρίσκονται μέσα στις τρεις καλύτερες ομάδες όλης της Ευρώπης, με απολογισμό 12 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, έχοντας επιτρέψει στους αντιπάλους της να σκοράρουν μόλις 3 φορές στα τελευταία 8 ταξίδια της και συνολικό παθητικό, μόλις 0,65 τέρματα ανά αγώνα. Παράλληλα θα έχει το ψυχολογικό πλεονέκτημα, καθώς τρέχει αήττητο σερί 11 αναμετρήσεων κόντρα στη Λανς, με την τελευταία ήττα της σε “ντέρμπι του βορρά” σε επίπεδο Ligue 1 να χρονολογείται στον μακρινό Απρίλιο του 2006.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ ιδιαίτερο ντέρμπι, από αυτά που ενδεχομένως να μείνουν στην ιστορία, όχι μόνο γιατί έκρινε ένα πρωτάθλημα, αλλά γιατί επιβεβαίωσε ότι ακόμη και στη σημερινή, στυγνή, εποχή, δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πακτωλούς χρημάτων για να φτιάξεις μεγάλη ομάδα και να ανταγωνιστείς στα ίσια πολυεθνικούς κολοσσούς και απείρως πιο βαριές φανέλες.
Παραδόξως, οι διαθέσιμες αποδόσεις, φαίνεται να μην λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις ιδιαιτερότητες του περιώνυμου “Ντέρμπι του Βορρά”, τόσο όσον αφορά τον υπέρμετρο φαβοριτισμό της Λιλ, όσο και αναφορικά με την πληθώρα αγορών των γκολ που προφανώς έχουν προσμετρηθεί οι εξαιρετικές αμυντικές επιδόσεις της φιλοξενούμενης. Με άλλα λόγια, αν κάποιος ενστερνίζεται την άποψη ότι το παραμύθι της φετινής Λιλ θα έχει ευτυχισμένο τέλος, μάλλον τον συμφέρει καλύτερα η απόδοση της Λιλ να κατακτήσει το πρωτάθλημα στο μακροχρόνιο στοίχημα του νικητή διοργάνωσης. Εξάλλου, όντας μόλις τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, δεν το λες και μακροχρόνιο…
Maestro