Νταρουσάφακα-Παναθηναϊκός: Τεστ συνέχειας

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Τουρκία για να αντιμετωπίσει την ουραγό της φετινής διοργάνωσης, Νταρουσάφακα. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για μια δεύτερη εκτός έδρας νίκη αλλά κυρίως ένα σημαντικό τεστ συνέχειας αναφορικά με τη βελτίωση που φαίνεται στην εικόνα της ομάδας τον τελευταίο καιρό.

Eίναι από τα παιχνίδια που έχεις πολλά περισσότερα να χάσεις με μια ήττα από αυτά που πιθανόν θα κερδίσεις με μια νίκη. Ο Παναθηναϊκός επισκέπτεται τη Κωνσταντινούπολη όπου καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει τη πιο αδύνατη ομάδα της διοργάνωσης. Η εκτός έδρας επικράτηση των πρασίνων στο Λας Πάλμας επί της Γκραν Κανάρια έδωσε ψυχολογική ανάσα στους παίχτες του Πιτίνο οι οποίοι οφείλουν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο στο ματς με τη Νταρουσάφακα. Ένα παιχνίδι διαφορετικής φύσεως από αυτό που διαδραματίστηκε στα Κανάρια.

Σε κακή κατάσταση οι Τούρκοι

Η ομάδα του Selcuk Ernak βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τον τελευταίο καιρό. Ουσιαστικά έχει απολέσει μέρος της μαχητικότητας ειδικά από την στιγμή που έχασε τον καλύτερο της παίχτη, τον Αμερικανό Michael Eric. Ο πρώην σέντερ της ΑΕΚ είναι το σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των Τούρκων και στις δύο πλευρές του παρκέ. Χωρίς αυτόν η Νταρουσάφακα είναι τελείως διαφορετική ομάδα και μοιάζει πολύ δύσκολο για αυτήν το να ακολουθήσει τον ρυθμό του μπάσκετ της Ευρωλίγκας. Ο Eric της έδινε άλλη οντότητα στο ζωγραφιστό, «διόρθωνε» λάθη της πρώτης γραμμής άμυνας και καθάριζε πολλές μονομαχίες και διεκδικήσιμες μπάλες στο κέντρο της ρακέτας όντας παράλληλα η βασική επιθετική αιχμή. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η παρουσία του Αμερικανού στην αναμέτρηση είναι αμφίβολη. Σαφέστατα είναι μια παράμετρος στην οποία οφείλουμε να σταθούμε καθώς με τον Αμερικανό στο παρκέ και με το πρόβλημα της ελληνικής ομάδας στη θέση «5» ως δεδομένο, έχουμε άλλο ματς μπροστά μας.

Ο Ernak μετράει τρεις σερί ήττες στη τουρκική λίγκα. Στη κακή βραδιά του Τόνι Ντάγκλας η Νταρουσάφακα ηττήθηκε από τη Τόφας στη τελευταία της αναμέτρηση αντιμετωπίζοντας μεγάλο επιθετικό πρόβλημα. Η επίθεση της ήταν εξ αρχής αδύναμη, ειδικά  για το επίπεδο της Ευρωλίγκας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός ανεβάζοντας τον ρυθμό και (εφόσον μπορεί) το σκορ σε επίπεδα που οι γηπεδούχοι θα δυσκολευτούν να ακολουθήσουν. Στη θέση του Eric μάλιστα τα χοντρά λεπτά παίρνει ο γνωστός μας Σαβάς ενώ το δίδυμο Markel Brown και Jeremy Evans (πλέον  με την απουσία του Έρικ είναι ο καλύτερος παίχτης στη γραμμή ψηλών) αποτελούν τους συμπαραστάτες του Ντάγκλας στο επιθετικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να προσέξει πολύ τη δύναμη των Τούρκων στο επιθετικό ριμπάουντ, τη προσπάθεια τους να παίξουν δυνατή άμυνα με επαφές (άλλοτε τους βγαίνει άλλοτε όχι) και παίχτες όπως ο 23χρονος PG Kartal Ozmizrak ο οποίος παίζει με άγνοια κινδύνου.

Ο Ρικ Πιτίνο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους παίχτες του μετά τον πρόσφατο αγώνας της ομάδας στη Κρήτη μιλώντας για «ένα βήμα πίσω» όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόδοση τους. Αντίθετα φάνηκε πιο αισιόδοξος στις δηλώσεις του για το σημερινό ματς.

«Η Νταρουσάφακα παίζει πάρα πολύ σκληρά με όποιον και αν αγωνίζεται. Είναι μια ομάδα που όσους πόντους και να χάνει, προσπαθεί να επιστρέψει και δεν παρατάει τα ματς ποτέ.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε βελτιωθεί. Βέβαια μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν οι Λάνγκφορντ και Κιλπάτρικ που μας δίνουν πολύ σκορ. Επίσης λέω στους παίκτες μου να μην εκτελούν άσκοπα τρίποντα. Πρωτίστως πρέπει να βάζουμε την μπάλα μέσα και αν δεν μπορούμε να την βγάζουμε έξω για κάποιο ελεύθερο τρίποντο. Αλλιώς δεν πρέπει να βαράμε τρίποντα χωρίς λόγο.»

Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί με να αξιοποιήσει τη παρουσία του Καλάθη στο ρόστερ του προσπαθώντας να εκτελεί στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης του, «μακιγιάροντας» έτσι τη δεδομένη αδυναμία του στην επίθεση μισού γηπέδου. Ουσιαστικά προσπαθεί να επιτεθεί πριν η αντίπαλη άμυνα προλάβει να αποκτήσει ισορροπία και νιώσει ότι ελέγχει τη μπάλα και τη κίνηση της επίθεσης. Ο Πιτίνο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το βάθος του Παναθηναϊκού και το μεγαλύτερο κίνητρο των παιχτών του απέναντι σε μια ομάδα που δεν έχει στόχους και βρίσκεται σε αγωνιστική κάμψη. Ας μη γελιόμαστε… Για το «τριφύλλι» δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη διεκδίκηση των πιθανοτήτων που απομένουν για μια θέση στα playoffs. Μια δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας επιτυχία θα τονώσει το ηθικό των παιχτών και θα ενισχύσει τη πίστη τους για ένα σπουδαίο σερί στο κλείσιμο της σεζόν. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να κοιτάζει παραπέρα από το παιχνίδι της εκάστοτε εβδομάδας. Δεν έχει τη πολυτέλεια να χάσει ίχνος συγκέντρωσης. Είναι ο μόνος τρόπος να μείνει μέχρι τέλους ζωντανός στη μάχη της πρόκρισης.