Μπάρτσα και Παρί για Τελικό!

Παρί Σεν Ζερμέν και Μπαρτσελόνα είναι τα δύο μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Champions League – όχι όμως της UEFA, αλλά στο Χάντμπολ, του οποίου το Final 4 ξεκινάει σήμερα στην Κολωνία της Γερμανίας. Λογικό βέβαια, καθώς μιλάμε για τις δύο μοναδικές ομάδες που ήταν παρούσες και στο ραντεβού της περσινής σεζόν – με τις μνήμες του ακόμα νωπές, καθώς έλαβε χώρα μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο –  ενώ η τετράδα συμπληρώνεται από τις δύο μεγάλες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Την Γαλλική Ναντ που στα προημιτελικά απέκλεισε την πανίσχυρη Βέζπρεμ και την τεράστια έκπληξη των Δανών της Άαλμποργκ που πέταξαν έξω την Γερμανική Φλένσμπουργκ.

Κάπως έτσι θα έχουμε Final 4 με θεατές (έστω και μια χιλιάδα) σε γερμανικό έδαφος, με τις Γερμανικές ομάδες να λάμπουν δια της απουσίας τους, καθώς και η κάτοχος του τροπαίου Κίελο, αποκλείστηκε επίσης στα προημιτελικά από την Παρί. Οι Γερμανοί βέβαια στο διασυλλογικό στο Χάντμπολ είναι ότι ήταν οι Εγγλέζοι πριν μερικές δεκαετίες για το Ποδόσφαιρο – έχουν ένα πανίσχυρο εγχώριο πρωτάθλημα με πολύ υψηλό επίπεδο, γεμάτα γήπεδα και μεγάλη εμπορική επιτυχία και οι ομάδες τους αντιμετωπίζουν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κάπως αφ’ υψηλού, αφού η κατάκτηση της Bundesliga θεωρείται σημαντικότερος στόχος από την κατάκτηση του Champions League. Δεν είναι μάλλον τυχαίο δηλαδή που οι δύο σημαντικότεροι εκπρόσωποι της σκόνταψαν στα προημιτελικά, αλλά προελαύνουν στην Bundesliga.

Το τεράστιο φαβορί πάντως για την κατάκτηση του τουρνουά είναι η Μπαρτσελόνα, όπως ήταν βέβαια και μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν όμως τα θαλάσσωσε στον τελικό με το Κίελο να κάνει την τεράστια έκπληξη επικρατώντας με 33-28 (απολύτως δίκαια πάντως) της Μπαρτσελόνα και πληρώνοντας με απόδοση 6.00 (!) τους τολμηρούς. Η φετινή πάντως Μπάρτσα είναι ακόμη καλύτερη και τουλάχιστον θεωρητικά, θα είναι τεράστια έκπληξη αν δεν κερδίσει απόψε την Ναντ.

Handball EHF Final4 Halbfinale FC Barcelona, Barca – Paris Saint-Germain am 28.12.2020 in der Lanxess Arena in Köln Dika Mem Barcelona *** Handball EHF Final4 Semi-Final FC Barcelona Paris Saint Germain on 28 12 2020 at Lanxess Arena in Cologne Dika Mem Barcelona xMNx

Η Ναντ πάλι είναι μια ομάδα με τεράστια παράδοση στο Χάντμπολ (η γυναικεία ομάδα κέρδισε επίσης ευρωπαϊκό τίτλο τον περασμένο μήνα) και ο προπονητής της πιστεύει στα θαύματα: «Φέτος έχουμε ήδη κερδίσει ο Κίελο στη φάση των ομίλων και τις πανίσχυρες Κίελτσε και Βέζπρεμ στα νοκ άουτ, γιατί όχι και την Μπαρτσελόνα. Αυτές οι νίκες έχουν χαλυβδώσει την αυτοπεποίθηση μας και μας έχουν δώσει φτερά.

Η Παρί Σεν Ζερμέν στο Χάντμπολ, είναι ακριβώς όπως η Παρί στο ποδόσφαιρο: κερδίζει αφειδώς τους εγχώριους τίτλους, αλλά παρά τις μεγάλες επενδύσεις και τις πολύκροτες μεταγραφές, έχει αποτύχει παταγωδώς να στεφτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, με πιο πρόσφατο χουνέρι την ήττα της (από τη Μπαρτσελόνα) στον ημιτελικό στο Final 4 του 2020 που έλαβε χώρα μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Και τώρα θα βρει απέναντι της Άαλμποργκ σε έναν, θεωρητικά τουλάχιστον, εύκολο ημιτελικό, αλλά…

Η Ααλμποργκ εδώ και χρόνια δουλεύει μεθοδικά και χτίζει την ομάδα του μέλλοντος, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει και δύο τρομερές μεταγραφές για του χρόνου (Χάνσεν από Παρί Σεν Ζερμέν και Πάλμαρσον από Μπαρτσελόνα), με στόχο να διεκδικήσει προκρίσεις στο Final 4 του Champions League τα επόμενα χρόνια. Αλλά σαν σχήμα πρωθύστερο τα κατάφερε από φέτος, κάνοντας την μεγάλη έκπληξη με τον αποκλεισμό της Γερμανικής, παίζοντας ένα πολύ γρήγορο Σκανδιναβικού τύπου χάντμπολ με γρήγορες επιθέσεις και αστραπιαίες εναλλαγές μπάλας.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μας και μπορούμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε. Αλλά για να εξαντλήσουμε  πιθανότητες κόντρα στη Παρί Σεν Ζερνέν πρέπει να δώσουμε άγρια ομορφιά στην αναμέτρηση και να την κάνουμε να μοιάζει με σκυλοκαβγά αδέσποτων σκύλων σε κακόφημους δρόμους» λέει ο αμυντικός της Άαλμποργκ Χένρικ Μόλγκαρντ και μάλλον ξέρει καλά τι λέει, καθώς για τρία χρόνια (2015-2018) φορούσε τη φανέλα των Παριζιάνων…

Maestro