Σαν Φέντερερ και Ναδάλ μαζί

Στις αρχές του περασμένου έτους, όταν είχαν ρωτήσει τον θρυλικό Ματς Βιλάντερ (με επτά κατακτήσεις τίτλων «Γκραν Σλαμ» στη δεκαετία του ’80) για το κατά πόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι έτοιμος να κερδίσει αντίστοιχο τίτλο, είχε απαντήσει ως εξής: «Ρώτησε τον Ράφα, τον Ρότζερ και τον Νόβακ αν θεωρούν ότι είναι έτοιμος, αλλά νομίζω ότι και οι τρεις θα πουν ότι δεν είναι έτοιμος. Γιατί πρόκειται για πέντε σετ. Δεν ξέρω γιατί οι νέοι τα καταφέρνουν λιγότερο καλά στα πέντε σετ και σε σχέση με τους μεγάλους, αλλά μάλλον δεν έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά την εμπειρία. Όσο πιο έμπειρος, τόσο ανεβάζεις την απόδοση σου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν συμβαίνει το αντίθετο!»

«Θα σου πει λοιπόν πχ ο Τζόκοβιτς, ότι δεν είναι έτοιμος γιατί έχει ακόμη πολλά σκαμπανεβάσματα και θα την βρω εγώ την άκρη. Εγώ, όμως, λέω ότι παρότι είναι όντως πιο συναισθηματικός, έχει και τη μεγαλύτερη θέληση και πίστη. Και τους έχει νικήσει όλους, οπότε νομίμως θεωρεί ότι έφτασε η ώρα του».

Ο Τσιτσιπάς έφτασε πολύ κοντά στο να ξορκίσει την “κατάρα” των πέντε σετ και να φέρει στα πρόθυρα της απόγνωση τον Τζόκοβιτς στον ημιτελικό του περσινού Ρολάν Γκαρός (που δεν είναι και τόσο περσινό, αφού είχε λάβει χώρα μέσα Οκτωβρίου) όταν με μια επική ανατροπή, έκανε το σκορ 2-2 και είχε το momentum του αγώνα, αλλά ένας τραυματισμός στο τελευταίο σετ, ανέβαλε την «αλλαγή φρουράς».

Αναπάντεχα πράγματα συνέβησαν επίσης πριν από λιγότερο από ένα μήνα στο τουρνουά της Ρώμης, όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς πιθανότατα θα είχε κερδίσει με 2-0 εάν το ματς δεν χρειαζόταν να διακοπεί δύο φορές λόγω βροχής σε στιγμές που είχε τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης – με τον Τζόκοβιτς να αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι παραμένει αξεπέραστος στο πνευματικό σκέλος του παιχνιδιού και της διαχείρισης απρόβλεπτων καταστάσεων.

Αύριο όμως στο Παρίσι όχι μόνο δεν θα βρέχει, αλλά θα έχει λιακάδα και ζέστη, ενώ κανείς από τους δύο αντιπάλους δεν έχει δείξει να ταλανίζεται από την παραμικρή υπόνοια τραυματισμού – οπότε υπό κανονικές συνθήκες, οι πιθανότητες του Στέφανου μοιάζουν πολύ κοντά στο πενήντα-πενήντα. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέχρι τότε ρεκόρ του Στέφανου στις μεταξύ τους αναμετρήσεις με τον Τζόκοβιτς ήταν 3-3, κάτι που δείχνει ότι αν κάποιος πρέπει να φοβάται, αυτός είναι μάλλον ο 34χρονος Σέρβος, παρά ο φέρελπις αντίπαλος του που θα έχει και λιγότερο ψυχολογικό βάρος.

Στον αντίποδα βέβαια, οι αποδόσεις των μπουκμέικερ, δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη του Βιλάντερ (ούτε του Maestro) και κρατάνε ακλόνητο φαβορί στον τελικό τον αειθαλή Σέρβο, ο οποίος για να λέμε και του στραβού το δίκιο, έκανε το ματς της ζωής του εκθρονίζοντας τον Ναδάλ, σε μια αναμέτρηση απίστευτης έντασης που επιβεβαίωσε την άποψη αρκετών ειδικών που θεωρούν ότι ο Τζόκοβιτς βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του σε χωμάτινη επιφάνεια.

Εντούτοις, αντί επιλόγου, θα αφήσω εδώ την κατακλείδα της περίφημης συνέντευξης του Ματς Βιλάντερ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από τότε: “Ο Τσιτσιπάς παίζει με την κομψότητα του Φέντερερ, ενώ βγάζει το ίδιο πάθος την υπέρμετρη μαχητικότητα του Ναδάλ. Είναι απίστευτο. Όταν μιλάμε για τους Big 3 δεν βάζουμε μέσα τον Τσιτσιπά, επειδή δεν έχει κερδίσει ακόμα κάποιο Γκραν Σλαμ, αλλά πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου. Δώστε του λίγο χρόνο. Είναι ακόμα πολύ νέος».

Maestro

ΥΓ. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα, μόλις ολοκλήρωσε την απίστευτη πορεία κερδίζοντας τον τελικό των γυναικών, ενώ αύριο θα αγωνιστεί και στον τελικό του διπλού γυναικών και σε περίπτωση νίκης, θα γίνει η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία του αθλήματος που θα έχει καταφέρει κάτι τέτοιο…