Άρης-ΠΑΟΚ: Πέντε ματς που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Υπήρξε το απόλυτο ντέρμπι του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού μπάσκετ για αρκετά χρόνια. Ήταν τότε που η Θεσσαλονίκη είχε περίοπτη θέση στην κούρσα για την «πρωτεύουσα» του αθλήματος στη Γηραιά ήπειρο. Γαλούχησε γενιές Ελλήνων, σε μια εποχή που το μπάσκετ γνώρισε τεράστια έκρηξη δημοτικότητας και κάθισε στο θρόνο των σπορ στη χώρα μας.» Εκείνες» τις βραδιές, το φημισμένο «Παλέ» έμοιαζε με το κέντρο του σύμπαντος.

Γκάλης, Γιαννάκης, Πρέλεβιτς, Φασούλας, Ιωαννίδης. Δύο κερκίδες που έβραζαν. Μια πόλη χωρισμένη στα δύο. Και κυρίως, τεράστια ένταση. Τεράστια. Ο ηττημένος κρυβόταν. Απαγορευόταν να παραγγείλει φαγητό σπίτι (υπάρχουν μαρτυρίες για παραγγελίες που δεν παραδόθηκαν ποτέ λόγω απογοήτευσης του ιδιοκτήτη του μαγαζιού ή του ντελιβερά. Τα κονιάκ, οι ελλην8ικές καφέδες και το στάρι έδιναν και έπαιρναν στα γραφεία, όταν ο νικητής ήθελε να πικάρει τον φίλο-ηττημένο στο χώρο εργασίας του. Τα ξυρισμένα κεφάλια του Ματθαίου, η βροχή από Marlboro που έφαγε ο Σούμποτιτς στο ντεμπούτο του («γιατί αυτοί από τη Γιουγκοσλαβία καπνίζουν»), οι μπουνιές, οι ανατροπές. 

Stoiximan Basket League με Κορυφαίες Αποδόσεις και Πλούσιο Live παιχνίδι!

Πάμε να θυμηθούμε μερικά από τα παιχνίδια που έμειναν στην ιστορία…

-1984, Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας στο πλαστικό τότε παρκέ του Αλεξανδρείου. Ο Φαίδωνας Ματθαίου ανακοινώνει «στρατιωτικό νόμο» πρεσάροντας τους παίχτες του να ξυρίσουν τα κεφάλια τους (φημολογείται μάλιστα ότι ήταν ιδέα του Φασούλα) , ως άλλον όρκο νίκης. Μάλιστα στο πλαίσιο της «πώρωσης» νοικιάζει σε βιντεοκασέτα το «Αποστολή στη Νικαράγουα» για να το δει όλη η ομάδα μαζί. Οι παίχτες δέχονται να πάρουν αυτόν τον εξεζητημένο όρκο και ο «Πατριάρχης» προειδοποιεί:

«Ακούστε. Εάν το κάνετε και χάσετε, θα γίνεται ανέκδοτο. Αν κερδίσετε, θα γίνετε παράδειγμα».

Στο ξενοδοχείο της ομάδας έρχεται ο Βασίλης, κουρέας στην περιοχή του Λευκού Πύργου για να αναλάβει το εγχείρημα («με τη ψιλή») ενώ ο Ματθαίου λέει ιστορίες από τους παίχτες των αμερικανικών κολεγίων που είχαν ακολουθήσει αντίστοιχη τακτική. Ο Σταυρόπουλος αλλάζει δωμάτια για να μην το βρει ο κουρέας και ο Κατσούλης (θρυλική χαίτη) εμποδίζει τον κουρέα να τον κουρέψει στρατιωτικά.

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει με το μαχαίρι στα δόντια απέναντι στον Άρη του Ιωαννίδη και παίρνει την κούπα με ηγέτη τον «Μάτζικ» (26 πόντους) κερδίζοντας τον τελικό με 74-70, κρατώντας τον Γκάλη στους 20 πόντους. 

-Τελικοί 1991, αγώνας Νο5. Μια απίστευτη σειρά τελικών, σίγουρα από τις κορυφαίες στην ιστορία της ελληνικής λίγκας. Ο ΠΑΟΚ έχει ισοφαρίσει το 2-0 του Άρη από τα ματς της κανονικής περιόδου και έχει το μομέντουμ. Ο «Δικέφαλος» σουτάρει καταπληκτικά από το τρίποντο όλη τη βραδιά (13/26) και με δύο βολές του σπουδαίου Τζον Κόρφα (28 πόντοι) παίρνει προβάδισμα 85-81, μόλις 13 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. 

Έχει έρθει η ώρα του Παναγιώτη Γιαννάκη όμως να γυρίσει βράχους ανάποδα. Διασχίζει το παρκέ και με lay up κάνει 85-83. Ο Μπάρλοου κάνει λάθος στην επαναφορά και ο Αγγελίδης που κλέβει, πασάρει στον Γκάλη. Ο «γκάνγκστερ» βρίσκει τον «Δράκο»  που χωρίς σκέψη σηκώνεται πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και τελειώνει τον «Δικέφαλο» σε ένα απίστευτο φινάλε.

-Τελικοί 1991, αγώνας Νο6. Ο ΠΑΟΚ προηγείται με 80-74 ένα λεπτό πριν τη λήξη του ματς όμως η καρδιά του πρωταθλητή είναι πάλι εκεί. Ο Άρης επιστρέφει (30 πόντους ο Γιαννάκης) και ο Φασούλας κάνει λάθος πάσα στην επαναφορά, πετώντας τη μπάλα έξω με το σκορ στο 80-78. Ο Σέλερς με καλάθι και φάουλ δίνει τον τίτλο στον Άρη και ακολουθεί πανδαιμόνιο. Γκάλης και Πρέλεβιτς ανταλλάσουν γροθιές με τον «Δράκο» να σώζει την κατάσταση μπαίνοντας στη μέση και αγκαλιάζοντας τον «Τίγρη» του ΠΑΟΚ. Απίστευτο φινάλε Νο2, ασύλληπτη σειρά.

-Σεζόν 1991-92, κανονική περίοδος. Μεγάλο ματς το οποίο πηγαίνει στην παράταση. Ο Κόρφας με τρίποντο 10’’ πριν το τέλος κάνει το 96-94 για τον ΠΑΟΚ. Ο Γιαννάκης ισοφαρίζει 4’’ πριν τη λήξη. Ακολουθεί ιστορικό τάιμ-άουτ. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς σχεδιάζει cross screen, με τον Μπουντούρη στην επαναφορά να ψάχνει τη μακρινή πάσα στον Μπάρλοου. Εκεί επεμβαίνει ο προφήτης Μπάνε και ρωτάει:

«Εάν δεν μπορεί να πάρει μπάλα, να την πάρω εγώ;»

«Μπορεί μπρε…» του απαντάει ο Ντούντα που όμως το ξανασκέφτεται  και υπό το φόβο του λάθους δίνει εντολή να πάρει τη μπάλα ο Μπάνε ή ο Κόρφας. Ο Πρέλεβιτς δέχεται την πάσα, σπριντάρει και με απίστευτο τρίποντο από μακριά δίνει τη νίκη στον ΠΑΟΚ. Στον Άρη ωρύονταν για βήματα…

-1992. Ο Γκάλης δεν μένει πια στο «Παλέ» και ο Ρόι Τάρπλεϊ έρχεται για να γεμίσει τα παπούτσια του στο ρόλο του ηγέτη για τον Άρη. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τους κιτρινόμαυρους με φιλοδοξίες σε ένα κατάμεστο Αλεξάνδρειο όμως αυτό που επακολουθεί ήταν κάτι μάλλον όχι αναμενόμενο. Ο Τάρπλεϊ σαρώνει τον «Δικέφαλο» κάνοντας επίδειξη των τρομερών δεξιοτήτων του, όντας ασυναγώνιστος και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ραχιαίες ντρίμπλες στους γκαρντ του ΠΑΟΚ, κυριαρχία στο ζωγραφιστό, μια κλάση βγαλμένη από άλλον κόσμο. Ο Άρης σαρώνει τον ΠΑΟΚ με 88-56 και το «έλεος, έλεος» των οπαδών του δονεί το «Παλέ»…