Οι σκληροί του Μαϊάμι

Ησυχία δεν είχε ο θαλασσοπόρος εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν που αφού συνόδευσε τον Χριστόφορο Κολόμβο στο δεύτερο ταξίδι του και πλιατσικολόγησαν τον Άγιο Δομίνικο, την «άκουσε» με τις ιστορίες των ιθαγενών του Πουέρτο Ρίκο σχετικά με τον μύθο περί της Πηγής της Νεότητας και τελικά η αναζήτηση της πηγής της νιότης, τον έφερε στη Φλόριδα, εκεί που κάνει πάντα ζέστη και από τότε έχουν συρρεύσει χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο αναζητώντας κάτι.

Το Μαϊάμι είναι μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, μια πόλη ψηφιδωτό με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και χρώμα, με γειτονιές όπως η μικρή Αβάνα και η μικρή Αϊτή και με τους περισσότερους ισπανόφωνους στον κόσμο μετά το Μεξικό, αλλά και συνάμα άντρο διασημοτήτων και βαθύπλουτων επιχειρηματιών και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες φιλοξενεί και ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά Τένις της σεζόν.

Υπό κανονικές συνθήκες, το Όπεν του Μαϊάμι είναι γιορτή, οι παίκτες του βιώνουν σαν το πιο θορυβώδες και εξωστρεφές τουρνουά του σιρκουί, καθώς ένα ετερόκλητο και πολύβουο πλήθος συνολικά 300.000 ως επί το πλείστο Λατίνων φιλάθλων, με σημαίες και κασκέτα ποδοσφαιρικών ομάδων συρρέει σχεδόν χορεύοντας και τραγουδώντας και δημιουργεί πραγματικά καρναβαλική ατμόσφαιρα.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, τα αυστηρά πρωτόκολλα του Covid και το περίεργο έκανε τους τρεις μεγάλους . Έτσι οι λίγες εκατοντάδες θεατές που θα έχουν δικαίωμα εισόδου, με μάσκες και αντισηπτικά, σε κάποια μόνο ματς ανά ημέρα, δεν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους Φέντερερ, Τζόκοβιτς και Ναδάλ που προτίμησαν να μην ταξιδέψουν. Στον αντίποδα, θα είναι κανονικά στο ραντεβού, σχεδόν όλοι οι επίδοξοι μνηστήρες για να εκθρονίσουν την «Αγία Τριάδα» του αθλήματος.

«Λατρεύω να αγωνίζομαι στο Μαϊάμι, αλλά φέτος θα είναι διαφορετικά χωρίς θεατές και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τουρνουά. Πηγαίνω εκεί με χαμηλές προσδοκίες και δεν θέλω να πω περισσότερα για το ίδιο το τουρνουά γιατί ακούγονται πολλά», έλεγε ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την δίκαιη ήττα του από τον Ζβέρεφ στο τουρνουά του Ακαπούλκο και ίσως αυτός είναι ο λόγος που παρότι είναι το Νο2 του ταμπλό, τον βρίσκουμε σαν τέταρτο φαβορί στις αποδόσεις για την κατάκτηση του τουρνουά.

Εξάλλου στο Μαϊάμι είχε λάβει χώρα και ο περίφημος καβγάς που ξεκίνησε την μεγάλη κόντρα του Στέφανου με τον Μεντβέντεφ όταν ο Ρώσος νίκησε κατά κράτος τον Στέφανο στα “mind games” σε βαθμό που να τον βγάλει εκτός αγώνα: «Μετά από αυτό το περιστατικό, δεν κέρδισα άλλο γκέιμ. Έχασα το σετ με 6-2 και αποκλείστηκα. Μπήκε στο κεφάλι μου, έπαιξε με το μυαλό μου και με εκνεύρισε σε αφάνταστο βαθμό». Με βάση πάντως την κλήρωση ο Στέφανος δεν θα βρει μπροστά του τον κακό του δαίμονα πριν τον τελικό και η απόδοση του για να φτάσει στον τελικό δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Με το αεράκι του ωκεανού να δροσίζει τους απογευματινούς ορίζοντες της νότιας Φλόριντα, το ταμπλό των Γυναικών υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις, καθώς από το Τοπ 20 θα απουσιάσει μόνο η Σερένα Γουίλιαμς και αναμένεται τεράστια μάχη με πληθώρα εκπλήξεων. Η Μαρία Σάκκαρη που έχει ξεκινήσει πολύ καλά στη σεζόν αλλά αποκλείστηκε απρόσμενα στον 1ο γύρο στο Ντουμπάι, βρίσκεται το Νο23 του ταμπλό και έχει εύλογα μεγάλη απόδοση για την κατάκτηση του τουρνουά.

Ένα από τα “highlight” του τουρνουά, αναμένεται να αποδειχθεί και η επιστροφή στην φουλ δράση της Μπιάνκα Αντρεέσκου, του μεγαλύτερου ίσως ταλέντου που είδαμε τα τελευταία χρόνια,  που όμως αναγκάστηκε να παραμείνει εκτός δράσης για περισσότερο από ένα χρόνο μετά από σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Μια τενίστρια που αν καταφέρει να ξαναβρεί τον εαυτό της, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση ενός από τα φετινά γκραν σλαμ.

Maestro