Ρεάλ Μπαρτσελόνα τελικός ACB

Αντίσταση ή υπόκλιση..;

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε αυτή, την εξαιρετική Ρεάλ και να φέρει τη σειρά πάλι στη Βαρκελώνη; Με τη πλάτη στο τοίχο η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Έτοιμοι όλοι στη “Βασίλισσα για το τελειωτικό χτύπημα που θα του δώσει τον τίτλο στον σημερινό τέταρτο τελικό..

Στην Ισπανία προφανώς πιστεύουν ότι το καλύτερο πρωτάθλημα πρέπει να τελειώνει τελευταίο ημερολογιακά για αυτό και έφτιαξαν το πρόγραμμα τους έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση οι τελικοί του ΝΒΑ να είναι σίγουρα παρελθόν στη σεζόν όταν κρίνεται ο τίτλος της ACB. Αθλητικός Σοβινισμός ή απλά σύμπτωση; Όπως και να έχει, άλλο που δε θέλουμε εμείς να παρακολουθούμε μπάσκετ και ειδικά τέτοια παιχνίδια. Τέταρτος τελικός σήμερα στη Μαδρίτη λοιπόν με τη Ρεάλ να έχει το πάνω χέρι προηγούμενη με 2-1, κάνοντας δύο πολύ εμφατικές νίκες μετά το καλάθι-σοκ του Περπέρογλου και την ήττα στο πρώτο ματς. Σε δύσκολη θέση οι Καταλανοί και ο ίδιος ο κόουτς Πασκουάλ. Δύο λόγια ενόψει του σημερινού σπουδαίου παιχνιδιού..

-Το βασικό πρόβλημα της Μπαρτσελόνα στη σειρά είναι ότι αδυνατεί χαρακτηριστικά να ακολουθήσει τον ρυθμό της Ρεάλ. Μετά από 120 λεπτά στους τελικούς η αίσθηση νομίζω είναι κυρίαρχη. Η Ρεάλ έχει πάει τα παιχνίδια στο δικό της αγωνιστικό στυλ με άξονα την υπεροχή της στη περιφερειακή γραμμή μιας και τα γκαρντ της ανοίγουν το γήπεδο με χαρακτηριστική ευκολία με σύμμαχο το πλεονέκτημα τους στη προσωπική φάση που από μόνο του παράγει πόντους σε καταστάσεις επιθετικού transition. Οι Καταλανοί απλά αδυνατούν να ελέγξουν τη μπάλα και μοιάζουν να τρέχουν κόντρα σε κατηφορικό γήπεδο δεχόμενοι συχνά φάσεις σαν και αυτή..

Με λίγα λόγια πολλές φορές χρειάζονται time out για να δουν τη μπάλα.. Ο Πασκουάλ δεν έχει σε καμία περίπτωση να κλείσει το γήπεδο στον αντίπαλο ρίχνοντας τον ρυθμό καθώς η ταχύτητα ανάπτυξης της Ρεάλ είναι εντυπωσιακή. Ο Σατοράνσκι (η δική τους θεωρητικά απάντηση μιας και είναι δυνατό αθλητικό γκαρντ που μπορεί να ελέγξει τη μπάλα και στις δύο πλευρές του γηπέδου) κάνει κακή σειρά έχοντας χάσει κατά κράτος τη μάχη από τον πυραυλοκίνητο Γιούλ ενώ πολλές βασικές επιθετικά μονάδες που διαπρέπουν στην επίθεση μισού γηπέδου του Πασκουάλ στερούνται αυτής της ταχύτητας που χρειάζεται για να ακολουθήσουν τους Μαδριλένους (Ντόελμαν, Περπέρογλου, Ναβάρο).

-Ο δυναμισμός και η ταχύτητα της Ρεάλ έχει διαλύσει τα αμυντικά πλάνα του Πασκουάλ μιας και η ομάδα του Λάσο έχει ανεβάσει τον αριθμό των κατοχών κατάσταση που βοηθάει τους πολλούς σκόρερ που διαθέτει στη ρόστερ να μπουν στο παιχνίδι βρίσκοντας ο καθένας τις δικές του φάσεις. Αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο στο οποίο παίζονται τα παιχνίδια αποτρέπει μια ομάδα που βρίσκει ρυθμό από συνεργασίες στο μισό γήπεδο και χτίζει εκεί την επίθεση της όπως η Μπαρτσελόνα, της οποίας η σκέψη έχει πειραχτεί. Είναι φανερό ότι οι Καταλανοί πρέπει να ανεβάσουν τη παραγωγικότητα τους για να είναι ανταγωνιστικοί. Κέρδισαν το μόνο ματς που σκόραραν πολύ (100) ενώ στα υπόλοιπα δύο όπου κυμάνθηκαν στους 70-75 πόντους έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ο Πασκουάλ προσπαθεί να βρει ισορροπία στα σχήματα του (Τόμιτς, Ντόελμαν είναι τα πιο σίγουρα χέρια σε επίπεδο εκτέλεσης όμως αμυντικά η Ρεάλ παίζει “πάνω” τους) όμως δε το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Μη ξεχνάτε ότι σε 3 ματς η άμυνα του έχει δεχτεί 280 πόντους.. Η Ρεάλ φτάνει με συνέπεια στους 90 τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα αδυνατεί να αμυνθεί παρουσιάζοντας κακή συμπεριφορά στα close outs και στο αμυντικό transition. Παράλληλα οι Καταλανοί παρουσιάζονται άστοχοι στα περιφερειακά σουτ και τις προσωπικές τη στιγμή που ο αντίπαλος φέρνει στο πεδίο μάχης νέα όπλα (ο “θαμμένος” Τόμκινς κάνει αρκετά καλή σειρά).

Ο Ρούντι..

Ο Ρούντι Φερνάντεθ έκανε την εμφάνιση του στο τρίτο ματς καθαρίζοντας τη μπουγάδα με ένα σπουδαίο ρεσιτάλ στη τρίτη περίοδο. Ο διεθνής Ισπανός γκαρντ-φόργουορντ πρωταγωνίστησε σε ένα τρομερό ξέσπασμα της Ρεάλ η οποία έτρεξε ένα 15-0 σερί μετατρέποντας το 62-56 σε 77-56. Ρίξτε μια ματιά..

Μπορεί ο Σέρχιο Γιούλ (18.3 πόντοι και 7 τελικές μ.ο. Στους τελικούς) να είναι πλέον φανερά ο ηγέτης αυτής της ομάδας και με τον Ροντρίγκεθ α κρατούν τα κλειδιά στο παιχνίδι της Ρεάλ όμως για τον Λάσο είναι πολύ σημαντικό να έχει πάλι καλά πίσω τον Ρούντι που του δίνει instant scoring, δημιουργεί ρήγματα και ξέρει να δημιουργεί για τους συμπαίχτες του. Στο τρίτο παιχνίδι είχε 18 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 23 λεπτά συμμετοχής..

Δε θα είναι εύκολο βράδυ για τη Μπαρτσελόνα το σημερινό, αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό. Η Ρεάλ θα μπεί για να παίξει στις δικές της ταχύτητες από την αρχή και η Μπαρτσελόνα μοιάζει να μην έχει λύση σε αυτό. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη ο Τσάβι Πασκουάλ πρέπει να αναθεωρήσει κάποιες καταστάσεις. Ο Ρίμπας πρέπει να μπει στη starting lineup δίπλα στον Σατοράνσκι ώστε η Μπαρτσελόνα να μπορέσει να ελέγξει (όσο μπορεί) το τέμπο ενώ παράλληλα θα πρέπει να φορτώσει μπάλες στο ποστ (Τόμιτς, Σάμιουελς) και να τελειώσει επιθέσεις από εκεί δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για ισορροπημένο αμυντικό transition. Η Ρεάλ είναι φαβορί..Πατάει καλύτερα στο παρκέ σε όλη τη σειρά, έχει περισσότερα όπλα “έτοιμα” αυτή τη στιγμή, παίζει καλύτερο μπάσκετ συνολικά. Όσο το παιχνίδι παίζεται σε υψηλές ταχύτητες θα κάνει τον αντίπαλο της (μαθημένο να παράγει μέσα από συνεργασίες στο μισό γήπεδο και όχι υπό αυτές τις συνθήκες) να μοιάζει “ξύλινος” μπροστά της. Στη Μαδρίτη γνωρίζουν ότι σήμερα το βράδυ η Μπαρτσελόνα θα μπει στο γήπεδο για να τα δώσει όλα μιας και πρόκειται για παιχνίδι επιβίωσης. Το κλειδί για τους γηπεδούχους θα είναι να προσεγγίσουν και αυτοί, με τον ίδιο τρόπο το ματς.. Οι Καταλανοί θα παλέψουν. Αυτό είναι δεδομένο. Και πιθανόν να φανεί και στο παρκέ όπου αναμένονται πιο ανταγωνιστικοί. Όμως στο σημείο αυτό της παρτίδας, η τράπουλα βρίσκεται στα χέρια της Ρεάλ. Αυτή θα κάνει παιχνίδι..