giannis_antentokoumpo-greece

Κριτήριο Αξιολόγησης

Το εθνικό αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δίνει το δεύτερο του φιλικό στη Τουρκία απέναντι στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Μετά το πολύ καλό πρώτο δείγμα του ΟΑΚΑ, ο Φώτης Κατσικάρης περιμένει το εκτός έδρας παιχνίδι το οποίο θα τον βοηθήσει να αξιολογήσει πράγματα και καταστάσεις μερικές ημέρες πλέον πριν την έναρξη του προολυμπιακού τουρνουά.

Σπουδαίο φιλικό ματς για την Εθνική μας ομάδα σήμερα στη Τουρκία με τον Φώτη Κατσικάρη και το επιτελείο του να εστιάζουν σε συγκεκριμένα πράγματα, θέλοντας να δουν και να αξιολογήσουν τις αντιδράσεις του συνόλου σε διάφορες καταστάσεις. Μη ξεχνάμε ότι χτίζεται κάτι καινούργιο. Χρειάζεται υπομονή και εξειδικευμένη δουλειά. Τι πρέπει να προσέξουμε εμείς σήμερα το μεσημέρι παρακολουθώντας το παιχνίδι της ομάδας μας..

photo 1 press

-Η άμυνα αυτής της ομάδας θα είναι και το άρμα μάχης της καθώς μέσα από αυτήν θα προσπαθήσει να ελέγξει τον αντίπαλο σε κάθε περίπτωση. Η παρουσία του Δημήτρη Πρίφτη στο τεχνικό τιμ έχει συνδεθεί με τις άμυνες στις οποίες προσανατολίζεται η εθνική μας ομάδα με βάση αυτά που παρακολουθήσαμε στο πρώτο ματς. Press άμυνες δομημένες πάνω στα χαρακτηριστικά των παιχτών μας και των σχημάτων που διαλέγει κάθε φορά ο ομοσπονδιακός προπονητής. Eίτε μιλάμε για μορφές Diamond press είτε για 1-2-2 ή κάποια διαφορετική διάταξη ο σκοπός είναι ο ίδιος. Να δημιουργηθεί το πλαίσιο ώστε η ομάδα μας να μετατρέψει την άμυνα άμεσα σε επίθεση και να ανεβάσει τη παραγωγικότητα της καλύπτοντας κάποιες εγγενείς αδυναμίες που πολύ πιθανόν θα μας ακολουθήσουν στο μισό γήπεδο.

Οι άμυνες αυτές από τη βάση κατασκευής του στοχεύουν να αναγκάσουν τον αντίπαλο να χρησιμοποιήσει “λόμπες” και πάσες κατά μήκος της άμυνας ώστε να μπει στην εξίσωση ο παράγοντας “μήκος” της εθνικής μας ομάδας. Το ρόστερ με τα πολλά φόργουορντ (που μερικά από αυτά αναγκαστικά θα λειτουργήσουν ως περιφερειακοί) και τα μακριά χέρια μειώνει τον χώρο δράσης του αντιπάλου μειώνοντας του ουσιαστικά τις διαστάσεις του γηπέδου στην επίθεση του. Τέτοιες πάσες (που είναι η πιο ενστικτώδης αντίδραση μετά τη “παγίδα”) είναι αίμα στα ρουθούνια παιχτών όπως οι αφοί Αντετοκούμπο, ο Καλάθης, ο Παπαπέτρου και εν δυνάμει λάθη που οδηγούν σε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Στο ματς του ΟΑΚΑ το πλάνο λειτούργησε αρκετά καλά. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε εαν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και σε ένα περιβάλλον πιο οικείο για τον αντίπαλο και λιγότερο σε εμάς.

-Η περυσινή version της Τουρκίας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον προπονητικά με τον assistant του Αταμάν, Ufuk Sarica, να έχει αναλάβει το αμυντικό κομμάτι παρουσιάζοντας press άμυνες οι οποίες βοήθησαν σημαντικά τους Τούρκους. Παιδιά όπως ο Οσμάν μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά σε καταστάσεις που δημιουργούν (μέσα από την άμυνα) ανοιχτό γήπεδο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν σήμερα το μεσημέρι οι Τούρκοι θα παρουσιάσουν κάτι ανάλογο ρισκάροντας να ανοίξουν όμως τον ρυθμό, γεγονός που σίγουρα δε θα είναι υπέρ τους.

-Οι ομάδες ακόμα χτίζουν το παιχνίδι τους στην επίθεση οπότε δε θα πρέπει να περιμένουμε σπουδαία πράγματα. Οι προπονητές δοκιμάζουν σχήματα και καταστάσεις. Ο στόχος είναι να δουν τι λειτουργεί και τι όχι. Εντέλει τι θα κρατήσουν και τι όχι. Για την ομάδα μας θα υπάρξουν συγκεκριμένες προκλήσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ.

1. Στο αμυντικό κομμάτι: Η άμυνα στο post απέναντι στον Ερντέν και στη περιφέρεια, σε καταστάσεις προσωπικής φάσης κυρίως, απέναντι στον Ντίξον. Επίσης, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τον ρυθμό μέσα από τις απλωμένες μας άμυνες απέναντι σε μια ομάδα που θα προσπαθήσει να παίξει το ματς στο μισό γήπεδο.

2. Στο επιθετικό κομμάτι: H συμπεριφορά μας σε σετ καταστάσεις. Είναι κάτι που προβληματίζει από τη στιγμή που δεν έχουμε τον κλασσικό σουτέρ, είδος παίχτη με ιδιαίτερη βαρύτητα στο FIBA Basketball. Πώς θα αντιδράσουμε απέναντι σε μια κλειστή άμυνα που πιθανόν θα τζογάρει με τη περιφερειακή μας εκτέλεση; Προσθέστε ότι ο Φώτης Κατσικάρης δεν θα έχει στη διάθεση του το playmaking του Σλούκα δηλαδή ένα πολύ χρήσιμο όπλο απέναντι σε μια άμυνα που θα προσπαθήσει να κλείσει κάθε πιθανό διάδρομο για τον Γιάννη Αντετοκούμπο.

Το παιχνίδι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν σε επίπεδο συμπερασμάτων. Ποια ομάδα θα καταφέρει να επιβάλλει τον ρυθμό της; Ποια θα είναι η συμπεριφορά του συνόλου μας σε ένα εκτός έδρας δύσκολο ματς; Θα μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε το athleticism και τη ταχύτητα μας στο ανοιχτό γήπεδο μέσω του μήκους που διαθέτει η άμυνα μας; To σημαντικό είναι σε αυτή τη φάση να μπορεί η ομάδα να κάνει ένα βήμα μπροστά κάθε ημέρα και να καταλήξει το τεχνικό επιτελείο σε πρόσωπα και καταστάσεις που θα κρατήσει ενόψει της μεγάλης μάχης στο Τορίνο. Το περιμένω με ανυπομονησία..