Alec Peters: Ο κανονιέρης

O Oλυμπιακός φέρνει στον Πειραιά έναν από τους καλύτερους shooting forwards του ευρωπαϊκού μπάσκετ στοχεύοντας στο να ανεβάσει τους ομαδικούς επιθετικούς του δείκτες ενόψει της νέας σεζόν.

Ήταν καλοκαίρι του 2018 όταν στο Hoopfellas παρουσιάζαμε έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό Αμερικανό σουτέρ ως ένα πιθανό πολύ καλό fit στο σύστημα που έφερνε ο Ντέιβιντ Μπλατ στο λιμάνι. Ο Άλεκ Πίτερς υπήρξε παιδί των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη του Ιλινόις και σπούδασε στο άσημο Valparaiso της Ιντιάνα. Ο άνθρωπος ήταν «πολυβόλο». Τον θυμάμαι να σκοράρει 26 πόντους απέναντι στο Φλόριντα Στέιτ στα πλαίσια του ΝΙΤ κάνοντας επίδειξη του «εργοστασιακού» σουτ που διαθέτει. Δεν ήταν έκπληξη η επιλογή του στον δεύτερο γύρο του ντραφτ (Νο54, 2017) από τους Σανς. Ούτε οι 36 πόντοι (συν 9 ριμπάουντ) και τα 8 τρίποντα που «έγραψε» στο τέλος της σεζόν απέναντι στους Μαβς. 

Στο 1.35 η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό

Τότε γράφαμε στο Hoopfellas:

«Ο Peters είναι η επιτομή του Stretch-4. Σουτάρει με μεγάλη αποτελεσματικότητα από τη περίμετρο διαθέτοντας πολύ γρήγορο release το οποίο (σε συνδυασμό με το μέγεθος του, 6’9’’ ύψος-6’11’’ άνοιγμα χεριών) δυσκολεύει σημαντικά την άμυνα στο να τον ακολουθήσει.  Έχει αρκετά καλό footwork σε αυτό το κομμάτι, η ταχύτητα με την οποία στήνει τα πόδια του πριν την εκτέλεση είναι χαρακτηριστική. Μπορεί να σουτάρει το ίδιο αποτελεσματικά από θέση αλλά και σε κίνηση, σημαντικό προσόν για παίχτης αυτής της κάστας. Το 60.4% σε όρους True Shooting ως senior στο Valparaiso είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων του. -Η Stretch ικανότητα του αποτελεί το μεγαλύτερο εφόδιο του στη προσπάθεια να βρει τον δρόμο του στη μεγάλη λίγκα η οποία ψάχνει τέτοιους σπεσιαλίστες».  

O Πίτερς είναι «σπεσιαλίστας». Έχει αυτή την εξειδίκευση που ζητούν οι GM στην Αμερική όμως δεν είχε το αθλητικό πακέτο για να βρει μια θέση σε μια λίγκα που «τρέχει, πηδάει και σουτάρει». Πλέον, μετά από τέσσερα χρόνια στην Ευρωλίγκα και στα τρία καλύτερα εγχώρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (ACB, VTB, TBL) ο 27χρονος πάουερ-φόργουορντ  έχει χτίσει το δικό του προφίλ, έχοντας γίνει ο παίχτης που κάποτε ήθελε να γίνει. Ένας αθλητής με μεγάλη αξία στα μάτια των προπονητών που κοουτσάρουν ομάδες κορυφής. Ο Άλεκ Πίτερς είναι αυτό ακριβώς. Ένα σημαντικό κομμάτι  για οργανισμούς που κοιτάζουν αποκλειστικά στην κορυφή. Έχει αυτό το προφίλ. Και η πορεία του το αποδεικνύει. ΤΣΣΚΑ Μόσχας (κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2019), Αναντολού Εφές (θα μπορούσε κάλλιστα να έχει 2 κούπες Ευρωλίγκας στις δύο πρώτες του σεζόν στη διοργάνωση), Μπασκόνια.

Υπό τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς στη Βιτόρια, ο Πίτερς έδειξε ένα άλλο πρόσωπο. Δούλεψε πολύ στο αθλητικό κομμάτι, αναβάθμισε το conditioning του εμφανιζόμενος ταχύτερος και έτοιμος να αγωνιστεί και να πρωταγωνιστήσει σε ένα παιχνίδι με υψηλότερο  pace. Παράλληλα ξεσκόνισε (μετά τα χρόνια του Valparaiso) τις low post δράσεις του και προσπάθησε να γίνει πιο απειλητικός με τη μπάλα στο παρκέ (πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν μιλάμε για έναν φόργουορντ που περνάει αρκετή ώρα στην αδύνατη πλευρά της επίθεσης).

Στον Ολυμπιακό

Στον Ολυμπιακό ο Πίτερς αποτέλεσε εξ αρχής την «ασφάλεια» για την περίπτωση που η ομάδα έχανε τον Σάσα Βεζένκοφ. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους PFs σε αυτό το επίπεδο που μπορεί να εκτελέσει από την περίμετρο με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του MVP της φετινής Stoiximan Basket League. Με τον Βεζένκοφ στην ομάδα οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν το καλύτερο δίδυμο Shooting PFs στην Ευρωλίγκα, παραχωρώντας την ανάγκη για ένα φόργουορντ-σέντερ που θα κάλυπτε και τις δύο θέσεις των ψηλών, προσφέροντας μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στη συγκεκριμένη γραμμή. Αυτή είναι μια πραγματικότητα (αν και δεν αποκλείεται ο Ολυμπιακός να ματσάρει το μειονέκτημα αυτό με μια πιθανή υπογραφή του Κώστα Αντετοκούνμπο) που κληθεί να διαχειριστεί ο κόουτς σε βάθος χρόνου.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας γνωρίζει πολύ καλά τις ευεργετικές συνέπειες που μπορεί να δώσει η ύπαρξη ελίτ περιφερειακής απειλής από τη θέση «4» για 40’ στην επίθεση των ερυθρολεύκων. Η παρουσία ενός εκ των Βεζένκοφ-Πίτερς στο παρκέ διασφαλίζει ένα πολύ καλό πλαίσιο διαθέσιμων χώρων για τους κυρίως χειριστές και τους ψηλούς της ομάδας. Ο Ολυμπιακός δυνητικά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός σε καταστάσεις που ξεκινούν με βάση τις PnR-δράσεις αλλά και να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα βοήθειας από ψηλό παίχτη όταν ακουμπάει τη μπάλα στο χαμηλό ποστ (Φαλ). Σημειώστε ότι στη Βιτόρια ο Πίτερς βοήθησε σημαντικά και στο δημιουργικό κομμάτι (από το High αλλά και Low Post) . Είναι παίχτης με υψηλό IQ και διαβάζει πολύ σωστά τις άμυνες εντός του διαδραστικού χαρακτήρα του παιχνιδιού.

Στο 8.00 η κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό

Ο Πίτερς είναι ένας πολύ αποτελεσματικός παίχτης στο μισό γήπεδο. Ζυγίζει σωστά τις εκτελέσεις του και ως επί  το πλείστον παίζει εντός των δυνατοτήτων του (κάνει αυτά που γνωρίζει ότι μπορεί να κάνει σωστά). Είναι πολύ συγκεντρωμένος στα μετόπισθεν (εκτελεί σωστά τις περιστροφές, ξέρει τη θέση του) και με αυτό το στοιχείο προσπαθεί να ματσάρει την έλλειψη ταχ ύτητας στα πλάγια και πίσω βήματα, η οποία του κοστίζει στις περιπτώσεις που ανεβαίνει στην περίμετρο.

Συνολικά, ο Ολυμπιακός στον Πίτερς βρίσκει ένα κομμάτι που κουμπώνει άψογα σε ομάδες με υψηλές βλέψεις. Σίγουρα συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι υπέγραψε ένα «4» με χαρακτηριστικά παρόμοια με τα αντίστοιχα του Βεζένκοφ όμως η άλλη όψη του νομίσματος δείχνει ότι πήρε ένα παίχτη-ρόλων πολύ υψηλού επιπέδου και παράλληλα έναν αθλητή με σωστή νοοτροπία και μπασκετική κουλτούρα, ο οποίος ξέρει να εκτελεί τις απαραίτητες λεπτομέρειες νίκης για την ομάδα του. 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές