alba-pantathinaikos

Άλμπα-Παναθηναϊκός: Με το βλέμμα στην καινούργια εποχή

Ο «λαβωμένος» από τη μάχη με την πανδημία  Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Βερολίνο για να τεστάρει τις δυνάμεις του απέναντι στην Άλμπα. Παρ’όλα αυτά, το βλέμμα των πρασίνων πλέον είναι γεμάτο αισιοδοξία όντας στραμμένο στην ημέρα που ξημερώνει στο ΟΑΚΑ…

Η έλευση του Μάριο Χεζόνια ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού στις τάξεις του Παναθηναϊκού, εκτοξεύοντας το ενδιαφέρον του κόσμου για την ομάδα. Είναι μια κίνηση που μπορεί να σηκώσει το club σε διάφορα επίπεδα, δεδομένου του ότι έχει τη δυναμική να αλλάξει το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας, να δώσει εμπορική ώθηση αλλά (κυρίως) να διαφοροποιήσει τον τρόπο που βλέπουν άλλοι, αρκετά ελκυστικοί, αθλητές το ενδεχόμενο συνεργασίας με το «τριφύλλι». 

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το δικαίωμα της αισιοδοξίας για την ημέρα που έρχεται, την καινούργια εποχή. Ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να διατηρήσει στο ΟΑΚΑ τον σκληρό πυρήνα του φετινού ρόστερ ώστε να καρπωθεί αγωνιστικά την υπεραξία που δημιουργήθηκε φέτος εντός αυτού. Από την άλλη πλευρά, σήμερα και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ξεκινάει μια μάλλον δύσκολη περίοδος. Η πανδημία χτύπησε την πόρτα των πρασίνων τη στιγμή που το σύνολο του Όντεντ Κάτας έδειχνε σημάδια βελτίωσης, προερχόμενο από δύο μεγάλες νίκες στην Ευρωλίγκα απέναντι σε Βαλένθια και Ολυμπιακό. Όπως υπογραμμίσαμε πρόσφατα και στο Hoopfellas, οι ομάδες που δέχτηκαν χτύπημα ανάλογου μεγέθους από τον Covid-19, μένοντας μακριά από αγωνιστικές δραστηριότητες για αντίστοιχο διάστημα, χρειάστηκαν ένα εύλογο διάστημα για να ξανασταθούν στα πόδια τους. Ουσιαστικά, απαιτείται μια δεύτερη, μίνι-προετοιμασία. 

Οι πράσινοι  πιθανόν δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα. Ο κόσμος οφείλει να το γνωρίζει αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν αγωνιστικά, πριν αρχίσουν τα κρούσματα στο εσωτερικό της ομάδας. Ίσως χρειαστεί 2-3 παιχνίδια για να μπουν σε φουλ ρυθμό. Θα το δούμε στο παρκέ αυτό.

Η Άλμπα αποτελεί το πρώτο εμπόδιο στην επιστροφή των πρασίνων στην κούρσα της Ευρωλίγκας. Το σύνολο του κόουτς Ρενέσες έχει τα δικά του προβλήματα τραυματισμών. Ο σούπερ φορμαρισμένος Jayson Granger μπήκε στα «πιτς» δίπλα στον Niels Giffey ενώ ο Olinde αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα. Παρ’όλα αυτά, μιλάμε για ομάδα του Ρενέσες. Πολύ καλά δουλεμένες συνεργασίες, αυτοματισμοί, ταχύτητα ανάπτυξης και εκτέλεσης στο ανοιχτό και στο μισό γήπεδο και κυρίως no fear-χαρακτήρας. Η Άλμπα ακολουθεί πιστά το σύστημα και παίζει το ίδιο καλό μπάσκετ ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο παρκέ. Αγωνίζεται σε υψηλές ταχύτητες υποστηρίζοντας το δικό της στυλ, ανεξάρτητα από τη συνθήκη που δημιουργεί το περιβάλλον ή η διαφορετικότητα του αντιπάλου. Σίγουρα λοιπόν, η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα αποτελέσει ένα καλό τεστ για την ελληνική άμυνα.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει αρχικά να είναι πνευματικά και (όσο γίνεται) σωματικά έτοιμος για να αμυνθεί. Η αντιμετώπιση μιας επίθεσης με τέτοια δομή και κατεύθυνση απαιτεί αρκετό τρέξιμο μακριά από τη μπάλα και πνευματική διαύγεια καθώς οι παίχτες του Ρενέσες (και δη αυτοί που βρίσκονται μακριά από τη μπάλα) έχουν μάθει να διαβάζουν κάθε στιγμή την άμυνα και τα κοψίματα που ενεργοποιούν είναι πολύ αποτελεσματικά. Ο Σίκμα είναι ο κινητήριος μοχλός σε όρους δημιουργίας και οι Λο- Σίβα οι main ball handlers. O Έρικσον επέστρεψε από τον τραυματισμό του και στην Πόλη «έγραψε» 19 πόντους με 5/10 τρίποντα ενώ οι Φοντέκιο-Λάμερς παράγουν με συνήθως υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Ο Παναθηναϊκός θα εστιάσει στο να σπάσει τη γερμανική κυκλοφορίας της μπάλας, αποτρέποντας την επίθεση της Άλμπα από το να βρει ροή (τα deflections μπορούν εδώ να αποτελέσουν πολύ χρήσιμο εργαλείο). 

Οι φιλοξενούμενοι θα παραταχθούν στο Βερολίνο χωρίς τους Νέντοβιτς (16.7 πόντοι-3.8 τελικές πάσες)  και Κασελάκη (47.8% στο τρίποντο). Υπερέχουν κοντά στο καλάθι και συνολικά στις μάχες ψηλά, κατάσταση την οποία ο κόουτς Κάτας θα θελήσει να εκμεταλλευτεί. Ο έλεγχος του ρυθμού θα είναι κομβικός όπως και η απόδοση των πρασίνων που θα αναλάβουν να τρέξουν δράσεις με τη μπάλα στα χέρια. Sant-Roos (3.8 τελικές πάσες για 1.2 λάθη), Μποχωρίδης (2.2 για 1.5), Παπαπέτρου (2.3/2.2), Μακ (2.8/1.6). Η λογική λέει ότι θα δούμε και πάλι τον Ουάιτ να ανεβαίνει στο «3» και ίσως τον Μπέντιλ επάνω στον Σίκμα.

 Η Άλμπα έχει σημαντικές αμυντικές αδυναμίες και ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να τις εκμεταλλευτεί, αναπτυσσόμενος με υπομονή και συγκέντρωση, παίζοντας παιχνίδι χαμηλού αριθμού λαθών. Η απουσία του Νέντοβιτς είναι σίγουρα σημαντική και αλλάζει τις ισορροπίες αναφορικά με τον προσανατολισμό της πράσινης επίθεσης. Στο ΣΕΦ όμως ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί, υποστηρίζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε φορά και σε μεγάλη συχνότητα. Το «τριφύλλι» χρειάζεται όλα τα όπλα στη φαρέτρα του και κυρίως πίσω την υγεία και τις δυνάμεις,  του ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί.