olympiacos-cska

Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ: Ιδανική συνθήκη

Το υψηλό επίπεδο του αντιπάλου μπορεί να σε τραβήξει προς τα πάνω, βγάζοντας το καλύτερο από μέσα σου. Στη βάση αυτής της πραγματικότητας, για τον Ολυμπιακό ίσως είναι ευτυχής συνθήκη το ότι βρίσκει απέναντι του σήμερα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας…

Ο Ολυμπιακός διανύει μια δύσκολη περίοδο αγωνιστικά. Είναι προφανές, συμβαίνει καιρό τώρα. Η κατάσταση αυτή έχει γράψει στη ψυχοσύνθεση των παιχτών και η δουλειά του προπονητικού επιτελείου είναι, αν μη τι άλλο, (επίσης) δύσκολη. Ο κόουτς Μπαρτζώκας προσπαθεί να κρατήσει το πνεύμα των αθλητών του ζωντανό, δημιουργώντας στόχους διαφορετικής φύσεως. Με λίγα λόγια, δουλεύει αρχικά στο να γεννήσει καινούργια κίνητρα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, μια αναμέτρηση με τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας αξιολογείται ως «ιδανική συνθήκη» στην παρούσα φάση. 

Η «αρκούδα» αποτελεί από μόνη της μια πρόκληση για οποιαδήποτε ομάδα στη διοργάνωση. Το ποιοτικό επίπεδο των παιχτών και του παιχνιδιού της είναι τέτοιο που μπορεί να αναγκάσει τον αντίπαλο να βγάλει το 110% των δυνατοτήτων του στο παρκέ, κυνηγώντας μια νίκη η οποία σε κάθε περίπτωση θα λειτουργήσει ως παράσημο. Σε αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να  επενδύσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας για να ξυπνήσει στην πιο δυνατή της μορφή, την ανταγωνιστική φύση των παιχτών του. 

Η φύση του παιχνιδιού

Το «γήπεδο», μιλώντας σε καθαρά αγωνιστικούς όρους, που θα διεξαχθεί η αναμέτρηση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες επιτυχίας των ερυθρολεύκων . Στο  Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας θα μπει σήμερα η πιο αποτελεσματική επίθεση της διοργάνωσης. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι οι γηπεδούχοι οφείλουν να πιάσουν υψηλά αμυντικά standards για να επιβληθούν. Μπορεί όμως ο Ολυμπιακός να μετατρέψει τη συγκεκριμένη αναμέτρηση σε «σκυλομαχία»;       

Η πρόγνωση λέει ότι είναι αμφίβολο. Οι επιδόσεις των ερυθρολεύκων στο αμυντικό κομμάτι είναι μέτριες τη φετινή σεζόν. Η ομάδα στερείται αυτού του «σκληρού αμυντικού κέλυφους» το οποίο αποτέλεσε διαχρονικά –και δη στα χρόνια των επιτυχιών- το άρμα μάχης της. Ίσως λοιπόν ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει ένα διαφορετικό μονοπάτι για να βγει στο φως. Παρ’όλα αυτά και σε κάθε περίπτωση, απαιτείται από τους ερυθρόλευκους να ανεβάσουν σημαντικά τους αμυντικούς τους δείκτες. 

Η ΤΣΣΚΑ υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο επιθετικό μοντέλο, που θυμίζει περισσότερο αμερικανική επαγγελματική ομάδα. Βασίζεται στις δεξιότητες και το ατομικό ταλέντο των παιχτών της (το οποίο είναι τεράστιο), οικοδομώντας την επίθεση της επάνω σε αυτά τα στοιχεία. Δίνει έμφαση στην προσωπική φάση και μαζί το «πράσινο» σε μονάδες όπως ο Τζέιμς , ο Κλάιμπερν, ο Χίλιαρντ και ο Σενγκέλια να παίξουν επάνω στα δυνατά τους σημεία. Η παράμετρος- κλειδί που θα καθορίσει τις  ισορροπίες στο παρκέ εντοπίζεται στο ριμπάουντ. Οι Ρώσοι είναι πανίσχυροι στις μάχες ψηλά αλλά πλέον δεν έχουν στη διάθεση τους τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Η αλήθεια είναι ότι  η επιτυχία της ΤΣΣΚΑ στ κομμάτι του rebounding αποτελεί προϊόν ομαδικής δουλειάς και δεν έγκειται αποκλειστικά στο γεγονός ότι διαθέτει σπουδαίους rebounders σε διαφορετικές θέσεις του ρόστερ. 

Ο Ολυμπιακός θα στερηθεί των υπηρεσιών του καλύτερου ψηλού του, Χασάν Μάρτιν, ο οποίος θα λείψει για ένα σημαντικό διάστημα λόγω τραυματισμού. Στη θέση του αποκτήθηκε ο πρώην παίχτης των Ρώσων, Κώστας Κουφός. Ο Έλληνας σέντερ είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ, φέρνει μέγεθος και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται και πως μπορεί να επιδράσει στο παιχνίδι. 

Η ανάγνωση της φετινής ΤΣΣΚΑ έχει φυσικά και συνέχεια. Η «αρκούδα» μπορεί σε πολλές βραδιές να κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων της στο επιθετικό κομμάτι όμως στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στερείται αμυντικής ισορροπίας. Ο Ολυμπιακός οφείλει λοιπόν χτυπήσει εκεί. Η επιθετικότητα των γκαρντ του πρέπει να αποτελέσει τη βάση σε αυτήν την προσπάθεια. Οι Σλούκας, Μακίσικ, Σπανούλης και  Χάρισον  μπορούν να επιτεθούν στην άμυνα των Ρώσων εκθέτοντας τις αμυντικές τους συνεργασίες ενώ ο Βεζένκοφ (με την ικανότητα του να σκοράρει συνεχόμενους πόντους σε μικρό διάστημα) θα είναι κομβικός παράγοντας.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μπορέσει να τρέξει μαζί με την ΤΣΣΚΑ, ματσάροντας το φυσικό και αθλητικό της πλεονέκτημα για να πάρει αυτό που θέλει. Ακριβώς λοιπόν επειδή μειονεκτεί στον τομέα της ταχυδύναμης  απαιτείται υπερπροσπάθεια σε σωματικούς όρους και συγκέντρωση για σαράντα λεπτά. Τότε, όλα θα είναι πιθανά. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που οι ερυθρόλευκοι έχουν ανατρέψει τα προγνωστικά  απέναντι στο συγκεκριμένο αντίπαλο, έτσι δεν είναι;