Αναντολού Εφές-Ολυμπιακός: Ενάντια στα προγνωστικά

Στην Κωνσταντινούπολη και σε ένα γεμάτο γήπεδο. Απέναντι στην ανεβασμένη τον τελευταίο καιρό πρωταθλήτρια η οποία πιθανόν θα παραταχθεί με όλα της τα όπλα. Αυτήν την εβδομάδα, ο Ολυμπιακός καλείται να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά.

Η Αναντολού Εφές προσφέρει τη μεγαλύτερη αγωνιστική πρόκληση στους ερυθρόλευκους του Γιώργου Μπαρτζώκα σε αυτό το σημείο της σεζόν. Οι πρωταθλητές Ευρώπης  ξεκίνησαν ως συνήθως «αργά»  τη σεζόν, χρησιμοποιώντας τα πρώτα παιχνίδια ως βοήθημα ώστε να φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο απόδοσης με στόχο πάντα να φουλάρουν τις μηχανές στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Το ρεκόρ 2-5 με το οποίο μπήκαν οι Τούρκοι στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, θα μπορούσε να είναι σημάδι ανησυχίας για οποιαδήποτε άλλη ομάδα της διοργάνωσης. Όχι όμως για την Αναντολού. Η σιγουριά που απορρέει από την ποιοτική της υπεροχή και διασφαλίζει τη σταδιακή αγωνιστική της βελτίωση, προσφέρει ηρεμία, αυτοπεποίθηση και παρέχει το δικαίωμα στον Εργκίν Αταμάν να τρολάρει τον ανταγωνισμό με τον δικό του μοναδικό και γλαφυρό τρόπο.

Το «τέρας» του μισού γηπέδου

Ο Ολυμπιακός  θα βρει απέναντι του την πιο πληθωρική επίθεση μισού γηπέδου στην Ευρώπη. Ένα «τέρας» με πολλά κεφάλια, ικανό να γεννάει καινούργια κάθε φορά που η άμυνα κόβει κάποιο από αυτά. Η Αναντολού επιτίθεται στις άμυνες με κάθε δυνατό τρόπο, παράγοντας -με υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας – μέσα από πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.

Ο Αταμάν διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους σολίστ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σήμερα και γύρω τους μια πλειάδα από «σπεσιαλίστες» οι οποίοι βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο της καριέρας τους και έχουν το πνευματικό υπόβαθρο  που χρειάζεται για να υποστηρίξουν ένα οικοδόμημα τέτοιων απαιτήσεων. Το δίδυμο Micic-Clyburn βάζει ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν από τις άμυνες, ενώ ο Beaubois και οι Pleiss-M’Baye προσφέρουν το κατάλληλο πλαίσιο χώρων με την ικανότητα τους στο περιφερειακό σουτ.

Η απουσία του Λάρκιν είναι σημαντική αλλά η Αναντολού έχει καταφέρει να καλύψει το κενό του . Όχι με τον νεοαποκτηθέντα  Isaiah Taylor ο οποίος είναι διαφορετικός παίχτης από τον Λάρκιν (δυναμικός 1on1 guard με κάθετο παιχνίδι, όχι εξίσου ικανός στην περιφερειακή εκτέλεση και στο διάβασμα της άμυνα) αλλά με το να δώσει έξτρα αρμοδιότητες στα βασικά της «εργαλεία». Οι Beaubois-Elijah Bryant έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά ενώ η προσθήκη του Ζίζιτς στη frontcourt έχει δώσει ένα ακόμα σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό». Η πιθανότητα να επιστρέψει ο Σέιν Λάρκιν στο παιχνίδι με τους Πειραιώτες είναι σημαντική.

Η Εφές είναι φονική στις PnR δράσεις με τους χειριστές της, πολύ αποτελεσματική στο ένας εναντίον ενός, παράγει μέσα από Off Screen καταστάσεις και Handoffs. Γίνεται απολύτως κατανοητό ότι η ελληνική άμυνα θα πρέπει να βρίσκεται στις μύτες των ποδιών της για 40 τουλάχιστον λεπτά. Μετά τις δέκα πρώτες αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός αποδίδει συνολικά αρκετά καλό μπάσκετ. Όμως εάν εστιάσουμε λίγο περισσότερο τον φακό στο αγωνιστικό σώμα των ερυθρολεύκων, συμπεραίνουμε ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας χρειάζονται βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι.  Οι συνεργασίες τους και η όλη λειτουργία δεν είναι ακόμα στο επίπεδο που θα ήθελε ο κόουτς Μπαρτζώκας. Στην πραγματικότητα, οι ερυθρόλευκοι στερούνται συνέχειας σε αυτόν τον τομέα. Παίζουν αρκετά αποτελεσματική άμυνα κατά διαστήματα αλλά έχουν και άλλα που το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Χρειάζεται λοιπόν σε πρώτη φάση να αυξήσουν τα καλά αμυντικά τους λεπτά.

Το δίδυμο Ουόκαπ-Παπανικολάου θα έχει πολύ δουλειά απέναντι στον βαρύ “οπλισμό” της Αναντολού ενώ η ελληνική άμυνα θα πρέπει να ελέγξει τη μάχη του ριμπάουντ. Η Εφές στηρίζεται περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας στο ένας εναντίον ενός σε όρους επιθετικής ανάπτυξης, βασίζεται αρκετά στο τρίποντο ενώ σουτάρει με 37.5% από την περίμετρο.

Η μάχη των δελφίνων

Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ πραγματοποιεί μια ιστορικά καλή σεζόν στην Ευρωλίγκα με νούμερα που προκαλούν ζάλη. 20.1 πόντοι (43.4% στα τρίποντα), 8.6 ριμπάουντ, 2.1 τελικές πάσες, 1.4 κλεψίματα. Η διοργάνωση δεν έχει καταλάβει «τι» την έχει χτυπήσει. Ο 27χρονος φόργουορντ πήρε το MVP του μήνα που αφήνουμε πίσω και φυσικά φαντάζει ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του σχετικού βραβείου στο τέλος της σεζόν. Ο Βεζένκοφ παράγει με πολλούς τρόπους και το κάνει με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα.

Εάν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένας παίχτης που ίσως θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον φόργουορντ του Ολυμπιακού στην κούρσα για το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη φέτος, αυτός πιθανόν είναι ο Ουίλ Κλάιμπερν. Ο σταρ της Αναντολού βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση από το ξεκίνημα της χρονιάς. Η άνεση με την οποία πλέον εκτελεί πίσω από τη γραμμή του τριπόντου τον έχει μετατρέψει σε άλυτο γρίφο για τις άμυνες ενώ η ικανότητα του να βγαίνει μπροστά όταν η Εφές τον χρειάζεται πραγματικά είναι παροιμιώδης.

Στο πιο ώριμο σημείο της καριέρας του, ο 32χρονος φόργουορντ μετράει 20.3 πόντους (40.3% στα τρίποντα), 6.6 ριμπάουντ, 2.2 τελικές πάσες και 1.7 κλεψίματα. Η μονομαχία του με τον Βεζένκοφ θα είναι το «κλου» της βραδιάς χωρίς αμφιβολία.

Φυσικά οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να επιτεθούν στην τουρκική άμυνα, διαβάζοντας σωστά τις ουκ ολίγες αδυναμίες της. Οι Τούρκοι αδυνατούν να αναχαιτίσουν τον χειριστή στις Pick & Roll δράσεις, αποτελώντας μιας από τις πιο αδύναμες ομάδες σε αυτό το κομμάτι (Νο16 στη διοργάνωση). Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη γρήγορων ποδιών στη θέση «5», όπου ο ψηλός αδυνατεί να σταματήσει (προσωρινά ή σε άμυνα αλλαγών) τον αντίπαλο ball handler. Επίσης οι αντιδράσεις της ομάδας του Αταμάν στην άμυνα μακριά από τη μπάλα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Η ελληνική επίθεση και κυρίως το δίδυμο Σλούκας-Βεζένκοφ μπορεί να πληγώσει τους γηπεδούχους. Σε μια αναμέτρηση που αναμένεται αμφίρροπη και ίσως κριθεί στις τελευταίες κατοχές, είναι σημαντικό για τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει αυτούς τους δύο παίχτες του «ζεστούς».

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα παιχνίδι με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας. Με ή χωρίς τον Λάρκιν, η Αναντολού είναι μια μηχανή πολλών οκτανίων στο επιθετικό κομμάτι. Η ποιότητα της σε συνδυασμό με την έδρα της την καθιστούν φαβορί στη συγκεκριμένη αναμέτρηση όμως ο Ολυμπιακός μπορεί να σταθεί όρθιος στην Κωνσταντινούπολη. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται ένα βήμα μπροστά αυτήν την περίοδο σε όρους ομαδικής λειτουργίας και εάν παρουσιάσουν ένα καλό αμυντικό αποτέλεσμα, θα έχουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.

Bet Builder με Χάντικαπ Εφές -2.5 και Πόντοι Over 155.5 σε απόδοση 2.26 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr