Ζάλγκιρις-Παναθηναϊκός: Διαπιστευτήρια βελτίωσης

Ο Παναθηναϊκός έδειξε σφυγμό κάνοντας δύο σερί νίκες την εβδομάδα που μας πέρασε, με την αισιοδοξία να επιστρέφει στις τάξεις του οργανισμού. Πόσο όμως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η βελτιωμένη εικόνα που έδειξαν οι πράσινοι στα δύο πρόσφατα ματς του ΟΑΚΑ; Αυτό θα φανεί στο Κάουνας.

Ουσιαστική βελτίωση ή επίπλαστη πραγματικότητα; Το «τριφύλλι» ανταποκρίθηκε στην πίεση που δημιούργησε η ανάγκη για το 2/2 την προηγούμενη εβδομάδα και  επανήλθε στο κόλπο. Κέρδισε ένα κλειστό ματς με τη Βίρτους, όπου ο αντίπαλος φαινόταν να ελέγχει για μεγάλο διάστημα και πέρασε πάνω από την ASVEL παίρνοντας μια άνετη νίκη που τόσο πολύ του έλειπε.

Είναι προφανές ότι με την προσθήκη του Μπέικον, η δυναμική της ομάδας στο επιθετικό κομμάτι είναι διαφορετική. Δεν είναι μόνο το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Αμερικανού (παρότι το shot selection του επιδέχεται βελτίωσης) αλλά και η ικανότητα του να παράγει απέναντι σε κλειστές άμυνες, δημιουργώντας δρόμους προς το αντίπαλο καλάθι όταν αυτοί δεν είναι εκ πρώτης όψεως ορατοί. Το τραχύ κάθετο παιχνίδι του Μπέικον ταιριάζει στο μοντέλο επίθεσης των πρασίνων οι οποίοι βασίζονται στο ένας εναντίον ενός σε επίπεδο ανάπτυξης, στις απομονώσεις και στις 2-2 συνεργασίες παρότι χάνουν σε ροή, όντας πιο στατικοί.

Ενισχυμένες Αποδόσεις-Dwayne Bacon: 17+ Πόντοι & 4+ Ριμπάουντ & 2+ Συνολικές Ασίστ σε απόδοση 6.70 στη Stoiximan

Υπάρχει λοιπόν ουσιαστική βελτίωση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού; Αυτό είναι αμφίβολο. Η ομάδα του Ράντονιτς έβγαλε αρκετές από τις παθογένειες που κουβαλάει από το ξεκίνημα της σεζόν στα δύο αυτά ματς (κυρίως στον αγώνα με τη Βίρτους) και για την ώρα μοιάζει περισσότερο να ευνοήθηκε από τη συνθήκη παρά να έκανε το βήμα μπροστά σε όρους ομαδικού performance. Το πόσο αληθινή είναι αυτή η αίσθηση θα φανεί στο παιχνίδι που έρχεται. Εκεί θα κατανοήσουμε όλοι που πραγματικά βρίσκεται ο Παναθηναϊκός την προκειμένη περίοδο.

Στο παγωμένο Κάουνας

Η Ζάλγκιρις περιμένει στο παγωμένο Κάουνας. Έκανε έναν εκπληκτικό Νοέμβριο, κερδίζοντας 4 από τις 5 αναμετρήσεις που έδωσε στην Ευρωλίγκα (ηττήθηκε μόνο στη Βιτόρια), ευρισκόμενη πλέον μόνη στην έκτη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 6-4. Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό ξεκίνημα για τους Λιθουανούς οι οποίοι έχουν κερδίσει μερικά κλειστά ματς, κατάσταση που τους έχει δώσει μεγάλη ψυχολογική ώθηση.

Φιλτράροντας την απόδοση της Ζάλγκιρις λίγο καλύτερα, μπορούμε να πούμε ότι το σύνολο του Μακσβίτις δεν έχει θέλξει με το μπάσκετ που παρουσιάζει. Έχει αρκετές αδυναμίες και στις δύο πλευρές του γηπέδου, όχι ιδιαίτερο ατομικό ταλέντο ή σπουδαία δημιουργική ικανότητα. Παρόλα αυτά επιδεικνύει άκρως ανταγωνιστικό πνεύμα, δεν παρατάει τα παιχνίδια και μένει πιστό στο πλάνο του μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Εν ολίγοις, δείχνει στοιχεία ομάδας και αυτό ακριβώς έχει βοηθήσει τους Λιθουανούς να βρίσκονται τόσο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα.

Η Ζάλγκιρις δεν τρέχει την εντυπωσιακής ροής επίθεση του παρελθόντος. Δεν εκτελεί τα βασικά με εκείνη την έμφαση στην λεπτομέρεια ούτε έχει την αντίστοιχη ταχύτητα στο μισό γήπεδο. Έχει όμως παιδιά που ξέρουν τους ρόλους τους, μοιράζονται τη μπάλα, κυνηγούν τις έξτρα κατοχές ενώ έχει προβεί σε μια ένεση-αθλητικότητας σε θέσεις-κλειδιά («1» & «5»). Οι προσθήκες των Κίναν Έβανς και Κεβάριους Χέιζ έχουν αναβαθμίσει την αθλητική ικανότητα των Λιθουανών ενώ ο ερχομός του Ρόλαντς Σμιτς από τη Μπαρτσελόνα προσφέρει δυναμισμό και πλουραλισμό στο «ζωγραφιστό».

Οι Λιθουανοί παίζουν κάθετα χτυπώντας στη μετακίνηση της άμυνας. Η παρουσία του Ignas Brazdeikis στις θέσεις των πλαγίων έχει δώσει μεγάλη ώθηση σε αυτήν την προσπάθεια. Ο 23χρονος swingman είναι αρκετά αποτελεσματικός στο να σκοράρει μετά από επαφή και γενικά είναι επικίνδυνος όταν περνάει προς τα μέσα, απειλώντας από την καρδιά της ρακέτας. Φυσικά ο Νο1 στόχος της πράσινης άμυνας θα είναι ο Κίναν Έβανς. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι πολύ ικανός στο ένας εναντίον ενός συνεπικουρούμενος από το γεγονός ότι μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίμπλα και το drive & kick παιχνίδι του αποτελεί βασικό εργαλείο της λιθουανικής επίθεσης.

Παιχνίδι κατοχών

Ο κόουτς Μακσβίτις έχει στη διάθεση του μια πολύ δυνατή rebounding team και αυτό το στοιχείο θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του τακτικού πλάνου του Παναθηναϊκού. Οι γηπεδούχοι άλλωστε εμφανίζονται διαχρονικά αποτελεσματικοί στον τομέα αυτόν.  Η ελληνική ομάδα οφείλει να μαζέψει τα αμυντικά ριμπάουντ και να μη δώσει δεύτερες ευκαιρίες σε μια επίθεση η οποία ξέρει να βρίσκει τέτοιες, όσο λίγες στην Ευρωλίγκα.

Bet Builder με Rolands Smits Πόντοι 9+και Ignas Brazdeikis Ριμπάουντ 3+ σε απόδοση 1.91 στη Stoiximan

Είναι δεδομένο ότι ο  Παναθηναϊκός θα επενδύσει τακτικά στη ροπή που εμφανίζουν οι γηπεδούχοι στο λάθος. Ο Μακσβίτις χρησιμοποιεί τον Κίναν Έβανς ως full time PG. Ο Αμερικανός είναι combo guard και ακόμα μαθαίνει τη θέση σε αυτό το επίπεδο και δη στο Κάουνας όπου πρέπει να διαχειρίζεται μεγάλο όγκο αποφάσεων. Είναι πολύ λογικό να παρατηρείται σε αυτόν μια τάση στο λάθος και αυτό είναι κάτι που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι παίχτες του Ντέγιαν Ράντονιτς (επιθετική άμυνα στα ball screens, παγίδες). Συνολικά, πολλά από τα βασικά εργαλεία της Ζάλγκιρις εμφανίζουν ροπή στο λάθος (Ουλανόβας, Σμιτς, Μπραζντέικις) με τους Λιθουανούς να έχουν τον υψηλότερο συντελεστή (ανά 100 κατοχές) στη διοργάνωση.

Ο Παναθηναϊκός θα σημαδέψει την αδυναμία της Ζάλγκιρις να αναχαιτίσει τη δράση των χειριστών στις Pick & Roll δράσεις. Οι Λιθουανοί δεν έχουν ιδιαίτερα καλές συνεργασίες σε αυτό το κομμάτι όπου η επικοινωνία μεταξύ των παιχτών είναι φτωχή. Ο πρώην «τιμονιέρης» τους Νέιτ Ουόλτερς μπορεί να τους πληγώσει μέσα από αυτές τις καταστάσεις, έχοντας μια παραγωγική βραδιά στο Κάουνας. Επίσης, ο συμπατριώτης τους Αρτούρας Γκουντάιτις μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ελληνική προσπάθεια να πλήξει τους γηπεδούχους στο low post.

Η Ζάλγκιρις είναι αήττητη στο Κάουνας (4-0) και αυτό είναι ένα σημάδι της δυναμικής της σε αυτό το σημείο της σεζόν. Ο Παναθηναϊκός υπερτερεί  σε ατομικό ταλέντο όμως οι γηπεδούχοι έχουν μεγαλύτερη συνοχή σαν σύνολο στην παρούσα φάση και στην Ευρωλίγκα αυτό μετράει. Είναι σημαντικό για το «τριφύλλι» να δείξει ότι βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά και να μην κάνει βήματα πίσω στο Κάουνας όσον αφορά τη διαδικασία αυτή. Η Zalgirio Arena θα προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο λουτρό αλήθειας.

Bet Builder με Nate Wolters Πόντοι 11+ και Πόντοι Over 153.5 σε απόδοση 2.48 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr