bayern-pao

Μπάγερν-Παναθηναϊκός: Παιχνίδι λαθών

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Μόναχο για αντιμετωπίσει την εξαιρετική φέτος Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι, σε μια μάχη «λαθών» και συνολικά «κατοχών». Είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον τεστ απέναντι σε μια άμυνα υψηλού επιπέδου.

Οι πράσινοι προσπάθησαν στην αναμέτρηση με τη Μπαρτσελόνα και έφτασαν κοντά στο να γυρίσουν το ματς, όμως τα πολλά τους λάθη και η κλάση του αντιπάλου έκριναν το αποτέλεσμα υπέρ της καλύτερης ομάδας. Ο Μάριο Χεζόνια άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις στο ντεμπούτο του, προσφέροντας μια δυναμική σε επίπεδο  προσωπικής φάσης που έλειπε από την ομάδα. Σταδιακά το «τριφύλλι» θα μπορέσει να δουλέψει επάνω στο πλεονέκτημα αυτό του Κροάτη, κεφαλαιοποιώντας τις θετικές επιδράσεις αυτού για τους συμπαίχτες του  και το ομαδικό παιχνίδι, σε μεγαλύτερο βαθμό. Είναι πολλά τα κέρδη που δυνητικά μπορείς να έχεις από την παρουσία στην πεντάδα σου ενός αθλητή ο οποίος βάζει τέτοια πίεση στην άμυνα.

Η Μπάγερν

Η Μπάγερν είναι η ευχάριστη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης. Έχει πλασαριστεί αυτή τη στιγμή στην τέταρτη θέση αν και ευνοείται από τη συγκυρία μιας και οι Αναντολού-Ζενίτ έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, για το γκρουπ των ομάδων που διεκδικούν μια θέση στην οχτάδα, το καλό πλασάρισμα ή το πλεονέκτημα έδρας δεν απέχει πολύ από τον αποκλεισμό. Όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια βραδιά και δη, σε μια διοργάνωση που βλέπουμε ότι κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό.

Οι Βαυαροί έρχονται από ένα πολύ σημαντικό διπλό στο Βελιγράδι. Ήταν ένα τυπικό-παιχνίδι «Μπάγερν» αναφορικά με την εξέλιξη του. Ο Ερυθρός Αστέρας κρατούσε το τιμόνι της αναμέτρησης στη μεγαλύτερη διάρκεια της με τους φιλοξενούμενους να ανακάμπτουν στη τελική ευθεία και να παίρνουν τη νίκη με έναν εκπληκτικό Vladimir Lucic. Ο Σέρβος φόργουορντ έβαλε πολύ μεγάλα σουτ όταν η πίεση χτυπούσε κόκκινο, βγάζοντας παράλληλα σημαντικά plays και στα μετόπισθεν. Ο Τρινκιέρι εμπιστεύτηκε τον Σίσκο στο «1», παίρνοντας τη μπάλα από τα χέρια του Μπάλντγουιν (έβαλε επίσης ένα μεγάλο σουτ στο τελευταίο λεπτό) ο οποίος όντας επιρρεπής στο λάθος, είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Ήταν ένα κομβικό διπλό για τη γερμανική ομάδα η οποία παρέμεινε στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Μην ξεχνάμε ότι μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Μόναχο, ακολουθεί μια πολύ απαιτητική σειρά αγώνων μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, οι περισσότεροι εξ αυτών με αντιπάλους οι οποίοι αξιολογούνται ως «κατευθείαν ανταγωνιστές». 

Μετά τη Μπαρτσελόνα, ο  Παναθηναϊκός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ακόμα ελίτ άμυνα. Οι επιδόσεις της Μπάγερν στα μετόπισθεν είναι εντυπωσιακές και την κατατάσσουν στην πρώτη τριάδα της συγκεκριμένης αξιολόγησης για τη φετινή Ευρωλίγκα, αυτή τη στιγμή. Οι Βαυαροί κατεβάζουν στο πάτωμα τα ποσοστά ευστοχίας των αντιπάλων από την περιφέρεια κεφαλαιοποιώντας την αθλητικότητα, το μέγεθος και τα καλά δουλεμένα rotations που τους χαρακτηρίζουν. Κρατούν τις επιθέσεις στο 34.3% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, ποσοστό ανάλογο με αυτό που σουτάρει ο Παναθηναϊκός στη φετινή διοργάνωση. 

Το ζήτημα της επιθετικής ανάπτυξης

Χωρίς τους Νέντοβιτς-Παπαπέτρου και με τον Μπρέι δίχως δικαίωμα συμμετοχής, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε αρκετά απέναντι στην άμυνα της Μπαρτσελόνα, σε μια βραδιά όπου οι Roos-Μποχωρίδης δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στον ρόλο του main ball-handler (κυρίως χειριστής της μπάλας). Ο Όντεντ Κάτας, ως προς την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης αδυναμίας, δουλεύει πολύ επάνω σε δράσεις μακριά από τη μπάλα, ενεργοποιώντας «κοψίματα» των φόργουορντ (τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εύκολους πόντους) και ακουμπάει τη μπάλα (και μαζί τη δημιουργική ευθύνη) στα χέρια όλων των παιχτών της πεντάδας. Λιγότερη ντρίμπλα, περισσότερη κίνηση για να ματσαριστεί η έλλειψη δυναμικού, skilled ball-handler ο οποίος θα μπορούσε να ξεκλειδώσει με αυτή του την ικανότητα τις άμυνες. Όλη αυτή η διαδικασία που τρέχει η ομάδα αυτή την περίοδο ως απάντηση στη συγκεκριμένη έλλειψη και οι ζυμώσεις των αθλητών εντός αυτής (δυσκολεύονται αλλά αυτό μπορεί να τους κάνεις καλό, βοηθώντας τους να ξεκλειδώσουν νέες δεξιότητες) μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο τη νέα σεζόν όπου οι πράσινοι πιθανόν θα έχουν (και) τις κατάλληλες μονάδες στον «άσσο».

Ο Παναθηναϊκός θα επιτεθεί στην καρδιά της ρακέτας των Βαυαρών με τους ψηλούς του και τον Μάριο Χεζόνια, προσπαθώντας παράλληλα να ελέγξει το ριμπάουντ και μαζί τον ρυθμό του παιχνιδιού. Στοιχείο-κλειδί (καθοριστικό όπως είδαμε στην αναμέτρηση της Τρίτης με τη Μπαρτσελόνα) τα λάθη. Το «τριφύλλι» δεν έχει την πολυτέλεια να μην παίζει σε low mistake βάση φέτος. Το παιχνίδι του Μονάχου θα αποτελέσει ένα τεστ σε αυτό το κομμάτι μιας και η άμυνα της Μπάγερν ξέρει να οδηγεί την επίθεση στο λάθος όσο λίγες στη διοργάνωση. Οι Βαυαροί θέλουν πολύ το ματς όμως ο Παναθηναϊκός είναι πάντα αγωνιστικός και μπορεί να τους βάλει δύσκολα. Όσο οι πράσινοι αφήνουν πίσω την άσχημη παρένθεση του Covid-19 και ανακτούν τις δυνάμεις τους, θα είναι όλο και καλύτεροι.