baskonia-olympiacos

Mπασκόνια-Ολυμπιακός: Στη φωλιά του «Δράκουλα»

Η Μπασκόνια του Ντούσκο Ιβάνοβιτς σπριντάρει για να προλάβει το τρένο της οχτάδας και ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί να της κλείσει τον δρόμο, ξυπνώντας παράλληλα από το «άσχημο όνειρο» του τελευταίου διαστήματος…

Ολυμπιακός και Μπασκόνια διαγράφουν διαφορετική πορεία τον τελευταίο. Δύο ομάδες που ξεκίνησαν με στόχο την είσοδο στην οχτάδα, βίωσαν ένα άσχημο διάστημα στις αρχές του νέου έτους -χάνοντας έδαφος σε σχέση με τον ανταγωνισμό- αλλά δεν αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο. Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά έπεσε σε ένα χαντάκι στα μέσα του Γενάρη, από το οποίο αδυνατεί να βγει μέχρι σήμερα. Οι ερυθρόλευκοι μετρούν επτά ήττες στα τελευταία τους οχτώ παιχνίδια, παρουσιάζοντας προβληματική εικόνα σε πολλά από αυτά. Η ομάδα έδειξε ότι καταρρέει την προηγούμενη εβδομάδα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, επιστρέφοντας με εντυπωσιακό τρόπο στην επανάληψη, χάνοντας τελικά μια νίκη η οποία (όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα) μάλλον γλίστρησε από τα χέρια τους. Θα ήταν μια σημαντική ψυχολογική ένεση σε μια δύσκολη περίοδο. Παρ’όλα αυτά, οι ερυθρόλευκοι με ηγέτη του Μακίσικ έδειξαν ότι έχουν ακόμα «σπίθα» μέσα τους και θα προσπαθήσουν να γυρίσουν τον προσωπικό τους διακόπτη στη Βιτόρια.

Η Μπασκόνια του Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι η επιτομή της χαρμολύπης. Πρόκειται για μια ομάδα που είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Μπορεί να περάσει με παρέλαση από τη Μαδρίτη ρίχνοντας είκοσι πόντους στη Ρεάλ αλλά και χάσει με άλλους τόσους στο Βελιγράδι. Σε κάθε περίπτωση, είναι η ομάδα που ποτέ δεν θα σε κάνει να βαρεθείς. Παίζει ένα γρήγορο, ενδιαφέρον μπάσκετ με ταχύτητα στην ανάπτυξη και στην εκτέλεση, πολλά και καλά δουλεμένα plays που αφορούν δράσεις μακριά από τη μπάλα, έχοντας σφυρηλατήσει το προφίλ του μαχητικού συνόλου. Αυτές οι δράσεις μακριά από τη μπάλα και η επιθετικότητα των Βάσκων συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις  που έχουν να διαχειριστούν οι ερυθρόλευκοι σήμερα το βράδυ. 

Η ενέργεια που βγάζουν οι περιφερειακοί της (Χένρι, Βιλντόζα, Ντράγκιτς) και ο Πολονάρα (καλύπτει τρεις θέσεις, καταθέτει σπουδαίο motor ανοίγοντας παράλληλα τη γκάμα σχημάτων στο rotation) αποτελεί την κινητήριο δύναμη της και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχει οικοδομήσει με επιτυχία το αμυντικό κομμάτι, παρουσιάζοντας μια από τις καλύτερες δουλειές της σεζόν στη διοργάνωση, αναφορικά με τις επιδόσεις των ομάδων στα μετόπισθεν. Οι Βάσκοι θα πιέσουν τους δημιουργούς των ερυθρολεύκων με τον δυναμισμό των γκαρντ τους αλλά και τις επιθετικές άμυνες που ενίοτε χρησιμοποιούν για να αναχαιτίσουν τις PnR δράσεις. 

Ο Άλεκ Πίτερς είναι ο παίχτης-κλειδί στη φετινή πορεία της Μπασκόνια. Μετά από δύο χρονιές που δυνητικά θα μπορούσαν να του αποφέρουν δύο τίτλους Ευρωλίγκας (πήρε έναν με την ΤΣΣΚΑ, πέρυσι ήταν μέλος του «τρένου-Αναντολού» στη χρονιά που δεν ολοκληρώθηκε), ο 26χρονος φόργουορντ έχει ανεβάσει το παιχνίδι του σε άλλο επίπεδο. Ο Πίτερς είναι πολύ βελτιωμένος αθλητικά, έχει δουλέψει τη συμπεριφορά του στο low post, τη δυναμική του σε δημιουργικό επίπεδο και την αποτελεσματικότητα του στην άμυνα. Ο Ιβάνοβιτς τον χρησιμοποιεί και στις δύο θέσεις των φόργουορντ με τον Πίτερς να ανταποκρίνεται άψογα «γράφοντας» 12.1 πόντους (45.4% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου), 3.9 ριμπάουντ και 1.7 τελικές πάσες. Μαζί με τον Πολονάρα (11.3 πόντους-6.3 ριμπάουντ-1.2 μπλοκ συν 45.1% από το τρίποντο) συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο στη γραμμή των φόργουορντ το οποίο δίνει την πολυτέλεια στον κόουτς Ιβάνοβιτς να παίξει με το μέγεθος, παρατάσσοντας διάφορα σχήματα στο παρκέ ανάλογα με την περίσταση. Οι Βάσκοι σουτάρουν με 38.8% από το τρίποντο φέτος.

Εν κατακλείδι, η αποστολή του Ολυμπιακού στη Βιτόρια χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό δυσκολίας. Η Μπασκόνια βρίσκεται μόλις δύο παιχνίδια πίσω από την όγδοη θέση και θα μπει για να τελειώσει το ματς από την αρχή. Παρ’όλα αυτά, οι ερυθρόλευκοι μπορούν να είναι η ομάδα που θα μείνει όρθια στη «Μπουέσα Αρίνα» στο τέλος της βραδιάς. Ο Ολυμπιακός έχει δικά, προσωπικά στοιχήματα να κερδίσει και κάποια στιγμή θα γυρίσει τον αγωνιστικό του διακόπτη. Το γεγονός ότι μπαίνει στην αναμέτρηση ως outsider λογίζεται στα υπέρ του. Εάν οι ερυθρόλευκοι μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους Βάσκους σε όρους φυσικού/αθλητικού performance θα μπορέσουν να παίξουν τη δική τους ζαριά για τη νίκη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι πραγματικά δύσκολο να ακολουθήσουν για σαράντα λεπτά…