Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός: Κάνε ότι κοιμάσαι

Ο Παναθηναϊκός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στη Βαλένθια όμως το ταξίδι στη Βαρκελώνη του δίνει ακόμα μια. Αρκεί να το πιστέψει και να μην το «φωνάξει».

Το ταξίδι του Παναθηναϊκού στην Ιβηρική συνεχίζεται. Οι πράσινοι έφτασαν πολύ κοντά σε ένα μεγάλο διπλό στη La Fonteta όμως ηττήθηκαν στην παράταση από τις «νυχτερίδες». Η άμυνα της ελληνικής ομάδας δεν ήταν καλή, επιτρέποντας καλές εκτελέσεις στους γηπεδούχους οι οποίοι συνολικά είχαν αρκετά υψηλά ποσοστά εντός πεδιάς. Οι Ντούμπλιεβιτς-Ριβέρο έκαναν πάρτι στο «ζωγραφιστό» και ο Κρις Τζόουνς πήγε με ευκολία στα καλά του σημεία την κρίσιμη ώρα.

Ο Παναθηναϊκός δεν εκτέλεσε σωστά αυτές τις καθοριστικές «λεπτομέρειες νίκης» όταν κατάφερε να επιστρέψει και να φέρει το ματς στα ίσα. Ο Μπέικον χρειάστηκε 24 σουτ για 22 πόντους, ο Παπαγιάννης δεν ήταν καλός ενώ μόνο οι Ουίλιαμς και Λι αποτελούσαν σταθερή απειλή για τους γηπεδούχους. Η ευκαιρία χάθηκε, όμως σήμερα ξημερώνει μια καινούργια ημέρα και παρουσιάζεται μια νέα.

Η Μπαρτσελόνα έρχεται από μια μεγάλη νίκη στο Πριγκιπάτο. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, η Μονακό είναι contender (διεκδικητής) φέτος και οι νίκες απέναντι της έχουν άλλη αξία. Οι Καταλανοί κατέβασαν τον ρυθμό του παιχνιδιού παίζοντας το στο δικό τους «αγωνιστικό γήπεδο». Η άμυνα τους –η οποία θέλει ακόμα βελτίωση- ήταν εξαιρετική και τα ποσοστά των Μονεγάσκων έπεσαν στο πάτωμα. Από τους γηπεδούχους έλειψε πολύ ο τραυματίας Λόιντ ενώ η ομάδα του Ομπράντοβιτς παρουσιάστηκε με έλλειμμα ενέργειας μετά την υπερπροσπάθεια της Κυριακής απέναντι στη Μετροπόλιταν του Ουεμπανιαμά.

Το «φονικό» ένστικτο

Oι Καταλανοί είδαν τους Μίροτιτς-Κούριτς να επιστρέφουν μετά από καιρό στο ρόστερ τους και αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η Μπαρτσελόνα δέχθηκε το σοκ της απορρόφησης δύο σημαντικών παιχτών και της διαφοροποίησης του επιθετικού της playbook στο ματς με τη Βιλερμπάν, όταν και «πνίγηκε» στην τελική ευθεία γνωρίζοντας την ήττα, μέσα στη Βαρκελώνη. Η απάντηση ήρθε άμεσα στο Πριγκιπάτο όπου η ισπανική ομάδα πήρε αυτό που ήθελε απέναντι σε έναν κατευθείαν ανταγωνιστή.

Πιστή στο «δόγμα» του Σάρας, η Μπαρτσελόνα αρέσκεται να παίζει τα ματς στο μισό γήπεδο. Διαθέτει μια από τις καλύτερες σετ επιθέσεις στη διοργάνωση (Νο5 με 1.005 πόντους ανά κατοχή στο μισό γήπεδο και Νο7 επίθεση συνολικά) η οποία τρέχει πληθώρα καταστάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν Off screen-δράσεις, επίθεση από την αδύνατη πλευρά με κάθε τρόπο, Pick & Rolls και Low post δράσεις. Πλέον με τους Μίροτιτς και Κούριτς, ο Γιασικεβίτσιους έχει τα «εργαλεία» για να τρέξει με υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας οτιδήποτε θέλει στο μισό γήπεδο, εντός ενός βελτιωμένου πλαισίου spacing. Παράλληλα μπορεί να αποσυμπιέσει τον Λαπροβίτολα ο οποίος κουβάλησε την ομάδα όλο αυτό το διάστημα και να εντάξει αρμονικά το ένας εναντίον ενός παιχνίδι του Χίγκινς στο επιθετικό του playbook.

Η Μπαρτσελόνα βασίζεται σε πολλά πρόσωπα για να παράγει, έχοντας αθλητές με στόφα πρωταγωνιστή ακόμα και στο βάθος του πάγκου. Αυτό που της λείπει όμως (όπως πολύ εύστοχα έχει πει και ο ίδιος ο προπονητής της) είναι το «φονικό ένστικτο». Παρότι πολύ καλά δουλεμένη σε όρους συνεργασιών και επικοινωνίας, μπαίνει στην τελική ευθεία πολλών κλειστών παιχνιδιών φοβισμένη και ποτισμένη με μια αίσθηση αβεβαιότητας. Εκεί ακριβώς πρέπει να πατήσει ο Ντέγιαν Ράντονιτς, προσδοκώντας ότι η ομάδα του θα αυξήσει αρκετά τις πιθανότητες της για ένα μεγάλο διπλό, εφόσον καταφέρει να δώσει στους Καταλανούς ένα κλειστό παιχνίδι.

Οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός έχει τις δυνατότητες να πάρει τη νίκη στο Palau Blaugrana, αρκεί να μπορέσει να βγάλει στο παρκέ τα καλά στοιχεία του αγωνιστικού του χαρακτήρα. Να κάνει αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα στα οποία είναι καλός φέτος. Αποτελεσματική άμυνα μισού γηπέδου με πίεση στον χειριστή και τις Spot up εκτελέσεις, τρεξίματα και στις δύο πλευρές του παρκέ και παιχνίδι απομόνωσης στην επίθεση. Εάν το τριφύλλι πιάσει τα συνήθη standards του σε αυτούς τους τρεις τομείς και διατηρήσει μια αξιόλογη παραγωγική ροή στο επιθετικό κομμάτι (χωρίς μεγάλα κενά διαστήματα) θα έχει τύχη στη Βαρκελώνη, πετώντας το μπαλάκι της πίεσης στους γηπεδούχους.

Bet Builder με Georgios Papagiannis Ριμπάουντ 6+ και Πόντοι Under 165.5 σε απόδοση 2.30 στη Stoiximan

Μπορεί όμως να το κάνει; Ο Παναθηναϊκός έδωσε ένα ματς υψηλών απαιτήσεων στη La Fonteta, «πέφτοντας» στην παράταση. Για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τη Μπαρτσελόνα απαιτείται να έχει ένα μίνιμουμ ενεργειακό και ψυχολογικό απόθεμα, κάτι που σαφέστατα δεν είναι εύκολο. Η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική ομάδα αφορά την παραγωγική του δυναμική. Εάν μπορέσει να σκοράρει υποστηρίζοντας το ένας με έναν παιχνίδι του με Spot up εκτελέσεις (η άμυνα των Καταλανών δίνει αρκετές τέτοιες) και βρει έναν τρίτο πυλώνα στο χαμηλό ποστ (και εδώ υστερεί η γηπεδούχος) ή στο ανοιχτό γήπεδο , θα ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο σε παραγωγικούς όρους. Η Μονακό, μια ομάδα πολύ καλύτερα εξοπλισμένη επιθετικά από τον Παναθηναϊκό, δεν τα κατάφερε την Τρίτη το βράδυ.

Επίσης, είναι σαφές ότι ο Ντέγιαν Ράντονιτς θα χρειαστεί ένα καλό παιχνίδι από τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο αρχηγός των πρασίνων υστέρησε στη Βαλένθια και τώρα (γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του) θα έχει έξτρα κίνητρο για να παρουσιαστεί πολύ καλύτερος στη Βαρκελώνη. Ειδικά στο κομμάτι των αλλαγών στην άμυνα όπου πέρυσι, στο τέλος της σεζόν, έμοιαζε απροσπέλαστος.

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει με χαμηλούς τόνους στην Καταλονία και αυτή είναι μια σωστή βάση στην προσπάθεια του. Ομάδες της ποιότητας της Μπαρτσελόνα σε αυτό το επίπεδο, καλό είναι να πιστεύουν πως θα πάρουν μια νίκη στο ρελαντί. Το όλο εγχείρημα δεν είναι εύκολο για το «τριφύλλι». Όμως οι Καταλανοί έχουν τρωτά σημεία αυτήν την περίοδο και σίγουρα δεν είναι αχτύπητοι.

Bet Builder με Χάντικαπ Μπαρτσελόνα -6.5 και Cory Higgins Πόντοι 9+ σε απόδοση 2.40 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr