Βιλερμπάν-Ολυμπιακός: Μερικά ακόμα θαύματα

Μετά από μια ακόμα μεγάλη εμφάνιση, αυτήν τη φορά απέναντι στη Φενέρ, ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Λυών όπου θα βρει μπροστά του τον «Ιππότη» του Pas-de-Calais. Ο 35χρονος Νάντο ΝτεΚολό μπορεί και κάνει ακόμα μερικά θαύματα. Το ίδιο όμως και η ομάδα του Ολυμπιακού…

Ο Ολυμπιακός ήταν ισοπεδωτικός και πάλι.  Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν ολοκληρωτικό μπάσκετ και πάλι,  σκορπίζοντας τρόμο σε όλη την Ευρώπη. Ήταν ένα από αυτά τα παιχνίδια όπου ο αντίπαλος μοιάζει να μην έχει καμία τύχη. Από τα πρώτα λεπτά, ο θεατής είχε την αίσθηση ότι η Φενέρ δύσκολα θα γλιτώσει μια ιστορική κατηφόρα στο ΣΕΦ. Ήταν τέτοια η ενέργεια, τα vibes και η αύρα των γηπεδούχων που δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης. Οι (πολύ σημαντικές) απουσίες των Τούρκων πιθανόν δεν είχαν τόσο μεγάλη σημασία τη συγκεκριμένη βραδιά, ακόμα και εάν μιλάμε για το δίδυμο Ουίλμπεκιν-Μότλεϊ. Ήταν τέτοια η ορμή των ερυθρολεύκων που οι Τούρκοι (ομάδα που αναμφίβολα μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό ένα πολύ δυνατό ματσάρισμα) εχθές δεν είχαν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Ο «Ιππότης» του Pas-de-Calais

Οι Πειραιώτες πλέον ταξιδεύουν στη Λυών για να αντιμετωπίσουν τη μαχητική ASVEL , η οποία έρχεται από δύο πολύ μεγάλες νίκες με μπροστάρη τον σπουδαίο Νάντο ΝτεΚολό. Θυμάμαι σαν εχθές όταν χαρακτηρίζαμε τον Γάλλο σούπερ-σταρ της διοργάνωσης ως «Ιππότη» του Pas-de-Calais στο Hoopfellas, παραμονές του F4 του 2019 (όπου κατέκτησε την κούπα και το βραβείο του MVP). Μια βόλτα στα ιστορικά κιτάπια της σελίδας μας νομίζω αξίζει τον κόπο:

«Ο Νάντο Ντε Κολό έχει λοιδορηθεί όσο λίγοι παίχτες αναφορικά με την ηγετική του ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του να «παραδώσει» σε οριακές καταστάσεις. Όχι άδικα. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν έχει αποτύχει, φέροντας από μεγάλη μάζα του κοινού την ταμπέλα του «πρίγκιπα με καρδιά λαγού». Μιλάμε όμως για τον Νάντο Ντε Κολό… Και στη περίπτωση του υπάρχει μια διαφορετική ανάγνωση. Για χρόνια ο Γάλλος γκαρντ αποτελεί τον παίχτη με το πληρέστερο επιθετικό ρεπερτόριο στην Ευρώπη, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη τους δείκτες αποτελεσματικότητας του σε διαφορετικές δράσεις και απέναντι σε πολλαπλές αμυντικές προσεγγίσεις στο παρκέ.

 Ο Ντε Κολό είναι σκόρερ με ποσοστά. Είναι ο γκαρντ με το  advanced 1on1 παιχνίδι, την ικανότητα να σε διαλύσει κινούμενος μακριά από τη μπάλα ή παίζοντας στο low post. Στο transition είναι θεριστής ενώ στο μισό γήπεδο μπορεί να λειτουργήσει ως executive shooter δουλεύοντας γύρω από τα σκριν, να σε «παγώσει» με το παλιομοδίτικο αλλά σούπερ αποτελεσματικό  midrange του ή να σε κόψει στα δύο με elite slashing, να τρέξει μια επίθεση ως main ball handler κάνοντας επίδειξη του σπουδαίου playmaking που τον χαρακτηρίζει. Και όλα αυτά σουτάροντας με ποσοστά της τάξεως του 55-40-95. Για χρόνια… Αλήθεια, ξέρετε άλλον παίχτη στα μέρη μας που μπορεί να το κάνει αυτό με τόση συνέπεια;»

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο 35χρονος πλέον Γάλλος γκαρντ, θυμίζει σε όλους κάτι από εκείνον τον παίχτη. Πρώτα πάγωσε τη Βαρκελώνη εκτελώντας με απίστευτη ακρίβεια το νικητήριο midrange σουτ επάνω σε άμυνα (απόσταγμα της εμπειρίας του σε ανάλογες καταστάσεις) για να οδηγήσει την ASVEL σε ένα τεράστιο διπλό επί της Μπαρτσελόνα, ενώ στην τελευταία του παράσταση σημείωσε 32 πόντους και τις βολές που ουσιαστικά έκριναν το ματς με την Παρτίζαν στη Λυών.

O NτεΚολό διανύει περίοδο σπουδαίας φόρμας. Αποτελεί τον leading guard της ASVEL, αγωνιζόμενος στη θέση «1». Από αυτόν περνάει το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφάσεων στην επίθεση της ομάδας του κόουτς Πάρκερ καθώς οι υπόλοιποι γκαρντ του δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε αυτό το κομμάτι (με εξαίρεση τον Diot ο οποίος όμως πλέον έχει καθαρά δεύτερο ρόλο). Ο ΝτεΚολό διαβάζει σωστά, ξέρει να περνάει προς τα μέσα όταν η συνθήκη τον ευνοεί και επιδιώκει με τον δικό του, γνωστό τρόπο, την επαφή ώστε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες επισκέψεις στη γραμμή των προσωπικών (θα πρέπει να το προσέξει αυτό ο Ολυμπιακός). Έχει χάσει σε ταχύτητα και τα πόδια του δεν είναι το ίδιο δυνατά, κατάσταση που τον οδηγεί σε λάθη απέναντι σε επιθετικές άμυνες όμως παραμένει αρκετά επικίνδυνος. Ο Τόμας Ουόκαπ θα έχει αρκετή δουλειά.

Υπομονή στο μισό γήπεδο

Η ASVEL δεν διακρίνεται για τις σπουδαίες παραγωγικές της αρετές. Βασίζεται σε παιχνίδι προσωπικής φάσης σε όρους ανάπτυξης και στις εμπνεύσεις του ΝτεΚολό. Ο Youssoupha Fall (9.8 πόντοι-7.8 ριμπάουντ) αποτελεί το σημείο αναφοράς της στο «ζωγραφιστό». Η ελληνική άμυνα οφείλει να τον κρατήσει μακριά από το καλάθι και δη από το επιθετικό ριμπάουντ  (2.9 ανά παιχνίδι). Η μονομαχία του με τον Moustapha Fall θα είναι το «κλου» της βραδιάς.

Ο Πάρκερ παίρνει λύσεις από διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά αλλά το ρόστερ του δεν έχει ιδιαίτερο ποιοτικό βάθος και εύρος επιθετικών δεξιοτήτων. Ο ρούκι  Jonah Mathews βρίσκεται σε καλή κατάσταση και οι εκτελέσεις του από μέση και μακρινή απόσταση μετά από απομονώσεις χρίζουν προσοχής.  Η ASVEL εμφανίζει ροπή στο λάθος και δεν είναι σπουδαία σε όρους περιφερειακής εκτέλεσης. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τα αμυντικά «εργαλεία» για να κρατήσουν χαμηλά τους Γάλλους όμως το κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι το απόθεμα ενέργειας που θα παρουσιάσουν.

Oι γηπεδούχοι βασίζονται στην άμυνα τους. Έχουν πολύ καλές επιδόσεις στο αμυντικό transition και παίχτες προικισμένους στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι. Αντίθετα, χρειάζονται δουλειά στο μισό γήπεδο. Μια επίθεση που θα αποκρούσει αποτελεσματικά τις επαφές και τον δυναμισμό των Γάλλων σε πρώτη φάση και θα έχει την απαιτούμενη υπομονή στο σετ παιχνίδι αλλά και την πειθαρχία στην έξτρα πάσα, μπορεί να τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ο Ολυμπιακός είναι τέτοια ομάδα σε επιθετικούς όρους. Εάν η ελληνική επίθεση αναγκάσει τους γηπεδούχους να πάνε βαθιά σε επίπεδο περιστροφών, είναι δεδομένο ότι θα βρει παραγωγικές ευκαιρίες. Κυρίως ανοιχτά σουτ θέσεως (Spot up) ή «κοψίματα» προς το καλάθι. Το δίδυμο Σλούκα (Pick & Roll δράσεις)-Βεζένκοφ (Spot up εκτέλεση και «κοψίματα») μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής ενώ και οι Λαρεντζάκης (ειδικά αυτός) -Κάνααν μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο.

Στο τέλος της εβδομάδας ο Ολυμπιακός δίνει ένα παιχνίδι όπου το ενεργειακό του απόθεμα θα είναι η πιο βασική παράμετρος. Η ελληνική ομάδα βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και εκτός των άλλων έχει το φυσικό προφίλ και την εμπειρία για να ματσάρει την επιθετικότητα της άμυνας των γηπεδούχων. Φαίνεται ότι η μαγική “αστρόσκονη” δεν θα φύγει έτσι εύκολα από το πέτο των Πειραιωτών…

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -4.5 και Πόντοι Over 149.5 σε απόδοση 2.16 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr