2016 NBA PLAYOFFS

Τα Playoffs στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ξεκίνησαν και θα αποτελέσουν Hot topic για τους απανταχού μπασκετικούς του πλανήτη μέχρι το καλοκαίρι..

Ας πάρουμε λοιπόν μια πρώτη τζούρα από τα ζευγάρια του πρώτου γύρου. Οι ενδιαφέρουσες μονομαχίες είναι αρκετές. Περιμένουμε την ομάδα που θα πάρει την έξτρα ώθηση μέσα από το ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας..

HAWKS-CELTICS

Οι Σέλτικς του “ακαδημαϊκού” Μπραντ Στίβενς θα μπορούσαν να είναι η ομάδα που θα νκάνει την έκπληξη στην Ανατολή όμως οι Χοκς ήταν το χειρότερο δυνατό ματσάρισμα στον πρώτο γύρο. Παίζουν όπως και οι “Κέλτες” μια Pace & Space επίθεση, είναι φορμαρισμένοι (17 νίκες στα 24 τελευταία παιχνίδια) και διαθέτουν ένα πολύ έξυπνο προπονητή όπως ο Budenholzer. Οι Χοκς (παρότι μου βγάζουν την αίσθηση ότι έχουν ταβάνι) έπαιξαν εκπληκτική άμυνα στο 2ο ματς καρφώνοντας τα πόδια των ταχύτατων σε επίπεδο ανάπτυξης Σέλτικς στο παρκέ. Παρ’όλα αυτά (2-1) θεωρώ ότι η σειρά έχει σημαντικές πιθανότητες να πάει μακριά.

Το Στατιστικό: Οι Σέλτικς είναι η πιο Fast pace Ανατολική ομάδα (Pace: 98.5) όμως η Ατλάντα διαθέτει το δεύτερο καλύτερο Defensive Efficiency (μετά τους Σπερς) στη λίγκα με το εντυπωσιακό 101.4.


CAVS-PISTONS

Oι Καβς είναι το μεγάλο φαβορί στην Ανατολική περιφέρεια, οκ δε διαφωνεί κανείς. Όμως με τον Λου στη θέση του Μπλατ θα μου επιτρέψετε να τους χαρακτηρίσω πιο “εύθραυστους” και περισσότερο ικανούς να τη πατήσουν. Το Small Ball που λανσάρουν και το γεγονός ότι έχουν όλα τα όπλα τους στο παρκέ τους κάνει δύσκολο αντίπαλο ειδικά από τη στιγμή που σουτάρουν 20/38 τρίποντα όπως στο δεύτερο παιχνίδι με το Ντιτρόιτ. Οι Πίστονς ήταν ανταγωνιστικοί στο πρώτο ματς με τον Βαν Γκάντι να προσπαθεί να ανοίξει τις αποστάσεις στην άμυνα των Καβς για να βάλει τη μπάλα στον Ντράμοντ όμως είναι άτυχος γιατί το supporting cast του Τζέημς (Ίρβινγκ, Λοβ) έχει μπει πολύ δυνατά στη post season.

Το Στατιστικό: Oι Καβς είναι η ομάδα με τη πιο αποτελεσματική επίθεση στην Ανατολή γράφοντας 110.4 στο Offensive Rating όμως παράλληλα παράλληλα είναι και η ομάδα της περιφέρειας με τη μεγαλύτερη ροπή στο τρίποντο (3-point Tendecy 35.2) Το Ντιτρόιτ οδηγεί την Ανατολή σε Offensive Rebound % (27.0) για αυτό και το Κλίβελαντ θα χρειαστεί τη βοήθεια του Τριστάν Τόμπσον.


RAPTORS-PACERS

Οι Pacers ξεκίνησαν με break στον Καναδά όμως έχασαν το πλεονέκτημα στο τρίτο ματς όπου η νίκη των Raptors υπήρξε πραγματικά πειστική. Η Ιντιάνα έχει τον καλύτερο παίχτη της σειράς (Τζορτζ) στις τάξεις της όμως το Τορόντο υπερέχει σημαντικά σε ποιοτικό βάθος και διαθέτει μια πολύ καλά δουλεμένη επίθεση. Ποτέ δεν είδα με καλό μάτι τη προσθήκη του Έλις δίπλα στον Πολ Τζορτζ.. Κομβικό το 4ο ματς όπου η Ιντιάνα θα τα δώσει όλα για να ξαναμπεί στη σειρά. Προβάδισμα στο Τορόντο.

Το Στατιστικό: Άμυνα εναντίον επίθεσης. Οι Ράπτορς παρουσιάζουν το εξαιρετικό 109.5 (Νο2 στην Ανατολή) σε επίπεδο Offensive Rating ενώ η Ιντιάνα διαθέτει μια από τις καλύτερες άμυνες της λίγκας (Defensive Rating 102.6)


HEAT-HORNETS

Ψοφούσα να δω το Μαϊάμι να συναντά τους Καβς φέτος στα playoffs όμως η απώλεια του Μπος με προσγείωσε μαζί και με πολλές από τις ελπίδες της ομάδας του Ράιλι για τίτλο στη περιφέρεια. Η Χιτ έχει κάνει δύο καταπληκτικά παιχνίδια απέναντι στη πολύ καλή φετινή Σάρλοτ με τη σειρά να μεταφέρεται στη “Σφηκοφωλιά” με την απάντηση των Χόρνετς να αναμένεται. Παίρνω Μαϊάμι αν και η Σάρλοτ δε θα πέσει αμαχητί. Το leadership του Ουέηντ θα κάνει τη διαφορά..

Το Στατιστικό: Η Χιτ είναι μια από τις πιο low pace ομάδες της λίγκας (Pace: 93.7, 5ο χαμηλότερο συνολικά) τη στιγμή που η Σάρλοτ διατηρεί το καλύτερο νούμερο σε ποσοστό λαθών (μόλις 11.7% TO%).


ΔΥΣΗ

 

SPURS-GRIZZLIES

Αδυνατώ να σκεφτώ τρόπο που μπορεί να υπάρχει ώστε αυτή, η αναιμική και άνευ Γκαζόλ-Κόνλει επίθεση των Γκρίζλις να μπορέσει να παράγει απέναντι στις τανάλιες των Σπερς. Στα δύο πρώτα ματς, το άλλοτε κραταιό σε επίπεδο playoffs Μέμφις, σκόραρε συνολικά 142 πόντους.. (68+74). Καμία τύχη..

Κανένα στατιστικό..


CLIPPERS-BLAZERS

Το Πόρτλαντ είναι η έκπληξη της σεζόν όμως οι Κλίπερς είναι καλύτερη, πιο παιγμένη και σαφώς πιο βαθιά ομάδα. Ο Πολ είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχει κερδίσει κατά κράτος τον Λίλαρντ στις δύο πρώτες μάχες.. Ο Ρίβερς έχει τον Γκρίφιν πίσω και ελπίζει να μπορέσουν οι σουτέρ του να διατηρήσουν το κατάλληλο spacing κατά τη διάρκεια της post season.

Το Στατιστικό: Το Πόρτλαντ είναι μέτρια αμυντική ομάδα και απέναντι του βρίσκει τον καλύτερο ενορχηστρωτή στο σύγχρονο ΝΒΑ και μια μια ισορροπημένη ομάδα που αξιολογείται ψηλά σε άμυνα (100.9 DEF EFF, No4 στη λίγκα) και επίθεση (106.5 OFF EFF, No6 στη λίγκα).


THUNDER-MAVS

Η μεγάλη διαφορά εδώ έγκειται στη ταχύτητα με την οποία παίζουν οι δύο ομάδες. Η Θάντερ μοιάζει πραγματικά πυραυλοκίνητη και ειδικά σε βραδιές όπως αυτή του τρίτου παιχνιδιού όπου έχει καλά περιφερειακά ποσοστά με συνέπεια οι διαθέσιμοι χώροι σταδιακά να πολλαπλασιάζονται, είναι ασταμάτητη. Ο coach Carlisle είναι από μόνος του ένα σπουδαίο ματσάρισμα για την Οκλαχόμα και για το τοτέμ του κολεγιακού μπάσκετ, Μπίλι Ντόνοβαν. Μπορούν οι βετεράνοι του Ντάλας να βάλουν φρένο στην ορμή της Οκλαχόμα και να κατεβάσουν τέμπο και σκορ χαμηλά; Σε μια-δύο βραδιές ναι, σε συνέχεια δύσκολο. Οκλαχόμα εδώ γκραν φαβορί.

Το Στατιστικό: Για να ελέγξεις τον ρυθμό θα χρειαστείς αμυντικό ριμπάουντ. Η Οκλαχόμα είναι πρώτη σε Offensive Rebound Rate στη λίγκα (31.1). Μπορούν οι Τεξανοί να τους κρατήσουν μακριά από το καλάθι τους..;

 

WARRIORS-ROCKETS

Δε χρειάζονται πολλές κουβέντες.. Ακόμα και χωρίς τον Κάρι οι πρωταθλητές είναι πολύ καλύτερο σύνολο από τους Ρόκετς οι οποίοι δεν είναι ομάδα. Θα είναι τεράστια επιτυχία για το Χιούστον να πάρει δεύτερο ματς στη σειρά και αυτό εξαρτάται από το πως θα διαχειριστούν τον εαυτό τους στο ψυχολογικό κομμάτι οι Ουόριορς. Ο Κάρι αναμένεται να επιστρέψει για το 4ο παιχνίδι άλλωστε. Οπότε, καληνύχτες..

Το Στατιστικό: Ματσάρισμα δυτικής ακτής με ομάδες που παίζουν σε υψηλές ταχύτητες. Οι Ουόριορς “γράφουν” Pace 101,6 με ποσοστιαία αποτελεσματικότητα εντός παιδιάς 56.3% (Νο1 στη λίγκα) και το Χιούστον 100.1 με Eff FG% 51.6% (No6 στη λίγκα). Οι διαφορές όμως σε επίπεδο βάθους, συνοχής και αμυντικής αποτελεσματικότητας είναι μεγάλες..