Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ντέρμπι από τα παλιά

Η λαμπερή βιτρίνα της Stoiximan Basket League ανοίγει τα φώτα της. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπαίνουν στο παρκέ με την υπόσχεση ότι μπορούν να μας δώσουν ένα ντέρμπι από τα παλιά. Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εστιάζουν οι προβολείς του ευρωπαϊκού μπάσκετ σήμερα το βράδυ.

 

Το μεγάλο ελληνικό ντέρμπι «αιωνίων» επιστρέφει. Αυτό μας υπόσχεται τουλάχιστον. Ο ανεβασμένος Παναθηναϊκός των δύο τελευταίων εβδομάδων επισκέπτεται το Φάληρο για να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.  Οι πράσινοι μετρούν τρεις σερί νίκες στην Ευρωλίγκα (η οποία αποτελεί την καλύτερη πλατφόρμα αξιολόγησης της δυναμικής των δύο ομάδων) ενώ οι ερυθρόλευκοι έχουν ηττηθεί στις δύο από τις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις τους (εκτός έδρας με Μακάμπι και Αναντολού).

Μπορεί το «τριφύλλι» να παίξει δυνατά το τελευταίο του χαρτί για το πλεονέκτημα έδρας στο ελληνικό πρωτάθλημα; Θα επιβεβαιώσει  ο Ολυμπιακός την αγωνιστική του ανωτερότητα ξεπερνώντας το ψυχολογικό εμπόδιο που παραδοσιακά στέκεται στον δρόμο του φαβορί σε αυτές τις αναμετρήσεις;

Στη γη των πνευματικών προκλήσεων

Τα ντέρμπι αυτά προσομοιώνουν τους συμμετέχοντες σε ένα εικονικό κόσμο πνευματικών προκλήσεων. Ο καθένας (αθλητής ή προπονητής) ανοίγει καινούργιες πόρτες εξερευνώντας τα όρια, τις ψυχολογικές δυνάμεις και τις αγωνιστικές του δυνατότητες. Το περιτύλιγμα που συνοδεύει το Νο1 παιχνίδι του ευρωπαϊκού μπάσκετ δημιουργεί σε συνδυασμό με την ελληνική αθλητική κουλτούρα και το πάθος για τα σπορ, “γεννάει” ένα ιδιαίτερο καθεστώς πίεσης.

Βγαίνεις διαφορετικός άνθρωπος μετά από αυτά τα ματς. Οι ζυμώσεις που γίνονται μέσα στον καθένα ποικίλουν. Ο σπόρος πιάνει μόνο εάν βρει καλό χώμα. Υπάρχει αθλητές που εκτοξεύθηκαν και άλλοι που διαλύθηκαν, κάνοντας αρκετό καιρό να ανακάμψουν. Αυτές οι βραδιές γεννούν «θρύλους», νικητές, έρωτες της κερκίδες, καινούργια συμβόλαια, χτίζουν ή γκρεμίζουν καριέρες και χαράζουν ανεξίτηλες αναμνήσεις. Για αυτό και η διαχείριση του πνευματικού κομματιού αποτελεί τη βάση για να οικοδομηθεί κάθε τακτικό πλάνο και να εκτελεστεί κάθε δράση εντός των τεσσάρων γραμμών. Από εκεί ξεκινάει η πνευματική προετοιμασία ενός τέτοιου παιχνιδιού. Χωρίς αυτήν, δεν μπορείς να τρέξεις τίποτα.

Τα πάντα λοιπόν παίζουν ρόλο στη σκέψη των δύο ομάδων. Το παρελθόν, το παρόν, η φόρμα, η εμπειρία συγκεκριμένων αθλητών ή ακόμα και το μεταξύ τους ματς που ακολουθεί στο τέλος του μήνα. Η διαχείριση τέτοιων λεπτομερειών είναι σημαντική. Και η εμπειρία (ως άτομο αλλά και ως γκρουπ επαγγελματιών) επισπεύδει τη διαδικασία αδειάσματος σε όρους συναισθημάτων. Είναι σημαντικό να αφήνεις τα πάντα έξω από το μυαλό και να μπαίνεις για να παίξεις αυτά τα 40 λεπτά σαν να μην υπάρχει αύριο. Αλλά μιλώντας ρεαλιστικά, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Η ιδιαιτερότητα του ψυχολογικού κομματιού εισβάλει πολλές φορές στο παρκέ και καθορίζει τις ισορροπίες. Καλώς ήρθατε στο ελληνικό «αιώνιο» ντέρμπι…

Στοιχεία προς εξέταση

Πάμε να δούμε μαζί όμως μερικά στοιχεία και τακτικές παραμέτρους που θα διαμορφώσουν το αγωνιστικό πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

-Τα αποτελέσματα των δύο ομάδων στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός πλησιάζει στο επίπεδο του μεγάλου του αντιπάλου όμως αυτό δεν ισχύει και το καλύτερο που έχουν να κάνουν στο πράσινο στρατόπεδο είναι να κατανοήσουν ότι αυτή η διαδικασία (που οδηγεί σε ένα τέτοιο αγωνιστικό επίπεδο) απαιτεί χρόνο, υπομονή, πολύ ρουτίνα και συνέπεια.

Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται μπροστά ως γκρουπ γιατί έχουν περπατήσει μαζί μια συγκεκριμένη διαδρομή. Είναι η καλύτερη ομάδα μεταξύ των δύο. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να κερδίσει στο Φάληρο; Φυσικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου και αυτό είναι κάτι που οφείλουν να γνωρίζουν καλά οι γηπεδούχοι. Μην ξεχνάμε ότι οι πράσινοι έφυγαν με την νίκη από το ΣΕΦ και πέρυσι στο αντίστοιχο ματς.

-Ο τρόπος με τον οποίον οι δύο ομάδες θα μπουν στο παιχνίδι είναι σημαντικός. Η εναλλαγή και η ανατροπή είναι πλέον κανόνας στο σύγχρονο μπάσκετ με την ταχύτητα που παίζεται αυτό, όμως σήμερα μιλάμε για μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να στείλει το μήνυμα του από νωρίς, κεφαλαιοποιώντας την ορμή που θα του δώσει η έδρα.

Η προσπάθεια αναχαίτισης αυτής της επιθετικότητας θα είναι κομβική για τους φιλοξενούμενους. Εάν ο Παναθηναϊκός μείνει πίσω από νωρίς, πιθανόν θα έχει σημαντικό πρόβλημα. Αντίθετα, εάν είναι αυτός στο κεφάλι του σκορ (ή τουλάχιστον γαντζωθεί στην πλάτη των γηπεδούχων)  διατηρώντας την αυτοκυριαρχία του, θα στείλει την πίεση στον αντίπαλο.

-Η άμυνα στον Φαλ. Έχει ενδιαφέρον να δούμε την προσέγγιση του κόουτς Ράντονιτς εδώ. Άμυνα χωρίς κάλυψη ώστε να παγώσει τους σουτέρ των ερυθρολεύκων ή βοήθειες και επιλογή συμμετοχής στη ρουλέτα του τριπόντου; Ο Ολυμπιακός δεν είναι σπουδαία shooting team όμως έχει παίχτες που εάν συνδεθούν νωρίς με το καλάθι μπορούν να σκοτώσουν οποιαδήποτε άμυνα.

Ο Φαλ αποτελεί σημαντικό μέρος της ερυθρόλευκης παραγωγικής διαδικασίας καθώς πέραν της εκτελεστικής του δεινότητας χαμηλά είναι και εξαιρετικός πασέρ. Ο Γκουντάιτις φέρνει έναν συνδυασμό μεγέθους-κιλών που έλειπε πέρυσι από το «τριφύλλι» όμως στο ματσάρισμα αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο επιθετικά τον Παναθηναϊκό (ως σημείο αναφοράς στο low post), παρά αμυντικά επάνω στον Γάλλο σέντερ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα ψάξει από νωρίς να βρει τα ευεργετικά παράγωγα του παιχνιδιού του Φαλ χαμηλά χωρίς όμως να γίνει προβλέψιμη η επίθεση των γηπεδούχων. Η πιο σωστή προσέγγιση για τον Ντέγιαν Ράντονιτς πιθανόν θα είναι να ερευνήσει τις πιθανότητες επιτυχίας κάθε τακτικής προσέγγισης σε βάθος μερικών κατοχών, όντας έτοιμος να ενεργοποιήσει την εναλλακτική μέχρι να βρει τη συμβατή –για τη συγκεκριμένη βραδιά- επιλογή. O Oλυμπιακός διαθέτει  μια από τις πιο αποτελεσματικές low post επιθέσεις στην Ευρωλίγκα (Νο5 με 1.034 πόντους ανά κατοχή) ενώ ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ότι θέλει δουλειά σε αυτό το κομμάτι δεχόμενος 0.929 πόντους ανά κάθε τέτοια κατοχή (Νο12).

-Παπανικολάου εναντίον Μπέικον. Απολαύσαμε τη μονομαχία τους στα περυσινά playoffs και νομίζω όλοι σκέφτηκαν το ματσάρισμα τους σε αυτά τα παιχνίδια όταν οι πράσινοι ανακοίνωναν τον Αμερικανό σκόρερ. Σε εκείνη τη σειρά ο Mπέικον μέτρησε 15.0 πόντους με 22/46 δίποντα, 8/18 τρίποντα και 2.2 ασσίστ για 1.4 λάθη.

Ο Παπανικολάου είναι πολύ έμπειρος και έχει διαχειριστεί άψογα αντίστοιχες προκλήσεις στο παρελθόν. Θα είναι επιθετικός και θα προσπαθήσει να μπει στο μυαλό του Αμερικανού, κρατώντας τον μακριά από τα καλά του σημεία. O Mπέικον είναι σούπερ ταλαντούχος και ένας από τους ελάχιστους παίχτες στην Ευρώπη που μπορεί να ευστοχήσει σε contested shots με μεγάλη ευχέρεια, από κάθε απόσταση. Οφείλει όμως να βελτιώσει το shot selection του. Οι άσχημες επιλογές μπορεί να κοστίσουν στην ομάδα του σε ένα τέτοιο ματς.

-Βεζένκοφ εναντίον Ουίλιαμς. Η μάχη των σκόρερ. Το ατομικό ταλέντο του φορμαρισμένου Αμερικανού απέναντι στον ιδανικό σκόρερ μέσα από το σύστημα, ο οποίος προβάλλει ως φαβορί για το φετινό MVP της Ευρωλίγκας. Ο Βεζένκοφ είναι το βαρύ πυροβολικό του Ολυμπιακού και η αποτελεσματικότητα του στην επίθεση επισκιάζει το γεγονός ότι είναι επίσης καλός σε τομείς όπως το ριμπάουντ και η άμυνα. Ο Ουίλιαμς έρχεται από μεγάλο ματς στο Κάουνας (ήταν εξαιρετικός και απέναντι στη Βίρτους) αλλά πλέον θα χρειαστεί να υπερβεί εαυτόν στα μετόπισθεν μένοντας «μαζί» στις εκτελέσεις του φόργουορντ των ερυθρολεύκων.

-ΜακΚίσικ εναντίον Πονίτκα/Π.Καλαιτζάκη. Ένα από τα βασικά προβλήματα του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι της τελευταίας διετίας αφορά τη δραστηριότητα του Αμερικανού swingman ο οποίος έχει δημιουργήσει μια μίνι-παράδοση καλών εμφανίσεων απέναντι στο «τριφύλλι».

Bet Builder με Γιώργος Παπαγιάννης Πόντοι 8+ και Shaquille McKissic Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ και Ασσίστ 9+ σε απόδοση 1.97 

Ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν σημαντικά να ματσάρει τον δυναμισμό και την αθλητικότητα του ΜακΚίσικ όμως φέτος έχει τα «εργαλεία» στο ρόστερ του για να το κάνει. Ο σκληροτράχηλος Ματέους Πονίτκα και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης αντιπροσωπεύουν το πρότυπο του πλαγίου που έλειπε από το τριφύλλι την τελευταία διετία και θα κληθούν να αναχαιτίσουν τις επελάσεις του Αμερικανού του Ολυμπιακού.

-Η πίεση του Λι στον Σλούκα και το τρανζίσιον παιχνίδι. Άλλη μια μονομαχία που ξεχώρισε στο περυσινό Ολυμπιακός-Μονακό ήταν αυτή του Κώστα Σλούκα με τον Πάρις Λι. Ο Παναθηναϊκός ποντάρει πολλά στην αποτελεσματική πίεση που μπορεί να ασκήσει ο Αμερικανός απέναντι σε έναν από τους καλύτερους γκαρντ της Ευρωλίγκας. Ο Σλούκας είναι έμπειρος και θα αφήσει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν, προσπαθώντας να προκαλέσει φθορά στον γκαρντ των φιλοξενούμενων. Στο «γήπεδο» των PnR δράσεων (κυρίως) θα κριθεί αυτή η μάχη. Σημειώστε ότι το αδύναμο σημείο της ερυθρόλευκης άμυνας αφορά τον Roll Man σε αυτές τις καταστάσεις. Λι και Ουόλτερς θα προσπαθήσουν να τροφοδοτήσουν τον Παπαγιάννη σε συνέχεια και η ερυθρόλευκη άμυνα οφείλει να παρουσιαστεί έτοιμη.

Στην άλλη πλευρά του παρκέ, η τρανζίσιον άμυνα του Παναθηναϊκού αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους στο ματς. Με 1.485 πόντους/κατοχή το «τριφύλλι» διαθέτει την πιο αδύναμη τρανζίσιον άμυνα στην Ευρωλίγκα. Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα στοχεύσει αυτήν την αδυναμία του αντιπάλου του, βρίσκοντας ρυθμό και πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Η επιθετικότητα των Παπανικολάου-Ουόκαπ στα μετόπισθεν και η παραγωγική ικανότητα του Βεζένκοφ θα αποτελέσουν τα κλειδιά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η πρόσφατη (αλλά και μονίμως προσωρινή στο άθλημα μας) διαφοροποίηση της δυναμικής με την οποία φθάνουν οι δύο ομάδες στο μεγάλο ντέρμπι δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στη σημερινή αναμέτρηση. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και μπορεί να ανταγωνιστεί ένα σύνολο όπως ο Ολυμπιακός όμως σήμερα  θα τεσταριστούν οι πνευματικές αντοχές του γκρουπ του Ράντονιτς. Οι ερυθρόλευκοι παραμένουν το φαβορί.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός-6.5 και Moustapha Fall Ριμπάουντ 5+ σε απόδοση 2.26 στη Stoiximan

 

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr