Ζαλγκίρις-Ολυμπιακός: Από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος;

Τα ψέματα τελειώνουν. Την ώρα που η μάχη για μια θέση στην οχτάδα χτυπάει «κόκκινο», ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Κάουνας για να μάθει όπου καλείται να δείξει από τι μέταλλο είναι φτιαγμένο το φετινό του σύνολο. Είναι απλά και χωρίς πολλά λόγια, το σημαντικότερο παιχνίδι της σεζόν μέχρι σήμερα.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν σήμερα στο Κάουνας έναν απευθείας ανταγωνιστή τους για μια θέση στα playoffs. Μια ομάδα με την οποία ισοβαθμούν στον βαθμολογικό πίνακα (ρεκόρ 11-9) και μάλιστα έχει καταφέρει να πάρει διπλό στο Φάληρο. Οι παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα απέδρασαν από τη Λυών σε μια πολύ κλειστή μάχη με την ASVEL, όμως πλέον έχουν μπροστά τους μια σαφώς πιο ποιοτική ομάδα από τους Γάλλους, η οποία συνιστά ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο στον δρόμο για την οχτάδα.

Η Ζάλγκιρις μπορεί να έχασε τον πνευματικό της ηγέτη το καλοκαίρι με τη μετακόμιση του κόουτς Γιασικεβίτσιους στη Βαρκελώνη, όμως παραμένει ομάδα-πρότυπο. Τα αντανακλαστικά του οργανισμού και οι  ικανότητες του front office αποδείχθηκαν καθοριστικά εργαλεία μιας και οι Λιθουανοί, σε μια περίοδο περικοπών, διατήρησαν τον βασικό κορμό τους (κρατώντας στο Κάουνας παίχτες με σημαντική ζήτηση στην αγορά όπως ο Γκριγκόνις και ο Ουόλκαπ) και στο πρόσωπο του κόουτς Σίλερ βρήκαν τον άνθρωπο που θα ηγηθεί στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. 

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Ο Σίλερ έχτισε επάνω στο ίδιο αγωνιστικό μοντέλο με αυτό του προκατόχου του, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό σύνολο. Η φετινή Ζάλγκιρις διατηρεί στο Κάουνας ένα πολύ αποτελεσματικό επιθετικό σύστημα παίζοντας σε ανάλογο (ελεγχόμενο) τέμπο, είναι πολύ δυνατή σε σημαντικούς τομείς όπως τα ριμπάουντ και τα λάθη, σουτάρει καλά και παράλληλα έχει εναλλακτικές πηγές δημιουργίας. 

Ο Ζόφρι Λοβέρν της έχει δώσει ένα σημείο αναφοράς στο χαμηλό ποστ, ο Γκριγκόνις είναι ένας από τους ποιοτικότερους και πιο αποτελεσματικούς (50.6% τρίποντο, 98.2% προσωπικές, 2.9 τελικές και 14.9 πόντοι) wings που παίζουν μπάσκετ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ο Ουόλκαπ κάνει τα πάντα στο backcourt ενώ ο πολύ ταλαντούχος Γιοκουμπάιτις δίνει έναν πληθωρικό χαρακτήρα στην επιθετική έκφραση των Λιθουανών ερχόμενος από τον πάγκο. Η Ζάλγκιρις είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και διεκδικεί επάξια μια θέση στην πρώτη οχτάδα της διοργάνωσης.

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Μετά τον πολύ άσχημο Νοέμβρη που ακολούθησε το δυναμικό της ξεκίνημα στη σεζόν, οι Λιθουανοί βελτίωσαν την εικόνα τους στο αμυντικό κομμάτι, μετρώντας έξι συνεχόμενες νίκες στις οποίες απέδωσαν μάλιστα εξαιρετικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός θα έχει μια δύσκολη αποστολή στο Κάουνας. Αυτό είναι δεδομένο. Βασικό μέλημα των ερυθρολεύκων θα είναι να αποτρέψουν τους γηπεδούχους από το να βρουν ρυθμό στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, ειδικά στην άμυνα μακριά από τη μπάλα δεδομένου ότι η Ζάλγκιρις αναπτύσσεται γρήγορα στο μισό γήπεδο και ενεργοποιεί υποδειγματικές συνεργασίες σημαδεύοντας τους off screen-shooters (σουτέρ που δουλεύουν με κίνηση γύρω από τα σκριν) και τους cutters (παίχτες που κόβουν μακριά από τη μπάλα) της. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο Λοβερν στην καρδιά της ρακέτας και ο Γκριγκόνις στην περίμετρο λειτουργούν ως «ασφάλεια», με την ομάδα να ακουμπάει τη μπάλα σε αυτούς για παιχνίδι προσωπικής φάσης όταν μέσα από την κίνηση δεν βρει καλή συνθήκη εκτέλεσης. Οι Λεκαβίτσιους και Ρούμπιτ προσφέρουν instant scoring, ενώ δείγμα της ευφυΐας και της αποτελεσματικότητας του επιθετικού συστήματος των Λιθουανών είναι ο τρόπος που στέλνουν στη γραμμή των προσωπικών τον παίχτη που θέλουν, σε κομβικά σημεία του παιχνιδιού (παρότι συνολικά δεν επισκέπτονται τη γραμμή της φιλανθρωπίας με τη συχνότητα που το έκαναν στα χρόνια του Σάρας).

Ας ρίξουμε μια ματιά στη στατιστική σύγκριση της περυσινής Ζάλγκιρις του Σάρας με τη φετινή του Σίλερ σε πέντε τομείς-κλειδιά του παιχνιδιού, όπως τους παραθέτουμε στον παρακάτω πίνακα.

                         2019-20                   2020-21
Επιθετική αξιολόγηση                   117.1                     117.7
Αμυντική αξιολόγηση                   113,9                     114.3
Λάθη %                   15.2                     16.3
Εκτελέσεις βολών (μ.ο.)                   18.0                     15.1
Ριμπάουντ%                   50.2                     47.6

 

Ο Ολυμπιακός οφείλει εξαρχής να τους δώσει να καταλάβουν ότι αυτός έχει τον έλεγχο του ζωγραφιστού. Ο Μάρτιν γύρισε από το πρόβλημα που αντιμετώπιζε κάνοντας μια αρκετά θετική εμφάνιση στη Γαλλία ενώ το low post παιχνίδι του Πρίντεζη ίσως αποβεί σημαντικό εργαλείο για τους ερυθρόλευκους. Οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να ωθήσουν τον Ολυμπιακό στο λάθος από το ξεκίνημα για αυτό και επιβάλλεται η συμμετοχή παιχτών όπως ο Μακίσικ ή ο Χάρισον στη διαδικασία ανάπτυξης της ομάδας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα ακουμπήσει και πάλι στις εμπνεύσεις του Κώστα Σλούκα ελπίζοντας ότι το «άστρο» του θα δώσει τις λίστες σε ένα παιχνίδι που αναμένεται κλειστό, με πολλές προσωπικές μονομαχίες.

Εν κατακλείδι, πάμε για ένα ματς υπομονής με αμφίρροπη εξέλιξη. Σίγουρα για ένα πολύ μεγάλο –από όλες τις απόψεις- παιχνίδι. Για τον Ολυμπιακό έφτασε η ώρα της αλήθειας. Εάν θέλει να εδραιώσει τη θέση του στην πρώτη οχτάδα, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός χτυπάει «κόκκινο», οφείλει να πάρει αυτό το διπλό. Μην ξεχνάμε ότι οι Λιθουανοί μετρούν ήδη μια νίκη στο Φάληρο, στο ξεκίνημα της σεζόν. Κάποιες φορές στη ζωή αλλά και στο μπάσκετ, πρέπει απλά να καταφέρεις να σταθείς στα πόδια σου στη δύσκολη στιγμή  για να πετύχεις. Πέρα από κάθε αμφιβολία, μια τέτοια στιγμή είναι αυτή για τον φετινό Ολυμπιακό. Είναι το σημαντικότερο παιχνίδι της σεζόν μέχρι τώρα…