Χεζόνια: Τι μπορεί να δώσει στη Ρεάλ;

Ο Μάριο Χεζόνια θα βρίσκεται στο ΟΑΚΑ για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας. Αλλά θα το κάνει με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης η οποία προχώρησε  φέτος το καλοκαίρι στην απόκτηση του προικισμένου Κροάτη φόργουορντ. Τι μπορεί όμως να φέρει ο «Σούπερ Mάριο» στο αγωνιστικό περιβάλλον των Μαδριλένων;

Mια συμφωνία που είχε κλείσει πριν μερικούς μήνες επισημοποιήθηκε. Ο Μάριο Χεζόνια είναι πλέον με τη βούλα παίχτης της Ρεάλ Μαδρίτης η οποία περίμενε την αποδέσμευση του από την Ούνιξ για να τον ανακοινώσει. Σαφέστατα πρόκειται για μια σπουδαία προσθήκη για τους πρωταθλητές Ισπανίας που είδαν πέρυσι το οπλοστάσιο τους (ειδικά στις περιφερειακές θέσεις) να μην είναι το ίδιο ποιοτικό όπως παλιά, μιας και αρκετά από τα παραδοσιακά τους όπλα  δεν είχαν πλέον τις δυνάμεις για να βγουν μπροστά και να ηγηθούν (το έκανε ο Κοζέρ στους τελικούς της ACB και κέρδισε καινούργιο συμβόλαιο).

O Kροάτης φόργουορντ έρχεται από ένα μέτριο Ευρωμπάσκετ. Ήταν προφανές ότι το αγωνιστικό στυλ της εθνικής ομάδας της χώρας του δεν είχε καμία σχέση με το αντίστοιχο ταχυδυναμικό του Βέλιμιρ Περάσοβιτς στο Καζάν, εντός του όποιου ο Χεζόνια έκανε μια σπουδαία σεζόν πέρυσι. Στην επιθετική πλατφόρμα των Κροατών έμενε για μεγάλα διαστήματα μακριά από την τελική συνεργασία (και φυσικά από την εκτέλεση), κατάσταση που τον ώθησε να εκβιάζει σουτ στην προσπάθεια του να συνδεθεί (λίγο βίαια βέβαια) με το καλάθι και να ζεσταθεί. Κάπως έτσι ο 27χρονος φόργουορντ έμεινε χαμηλά σε παραγωγικούς όρους, τελειώνοντας τη διοργάνωση με 8.5 πόντους (μόλις 40.9% στα δίποντα και 31% στα τρίποντα, δείγμα κακού shot selection) και 5.8 ριμπάουντ. Πλέον ελπίζει ότι στην ισπανική πρωτεύουσα θα συναντήσει μια διαφορετική κατάσταση.

Παραδοσιακά η Ρεάλ Μαδρίτης στοχεύει σε top class Ευρωπαίους αθλητές. Ο οργανισμός δίνει μεγάλη σημασία στην ευρωπαϊκή του ταυτότητα και δουλεύει με συγκεκριμένη φιλοσοφία σε όλες τις βαθμίδες. Όπως έχουμε αναφέρει και στο Hoopfellas παλαιότερα, στις μικρές ηλικίες και αναφορικά με το recruiting πολύ νεαρών αθλητών η ισπανική ομάδα είναι κάτι σαν το Ντιούκ ή το Κεντάκι (θρυλικά αμερικανικά κολέγια που προσελκύουν συνήθως ό,τι καλύτερο στις τάξεις τους) στην Ευρώπη, έχοντας τη δυνατότητα να φέρνει στη Μαδρίτη την αφρόκρεμα των νέων παιχτών και να την αναπτύσσει. 

Παναθηναϊκός – Ρεάλ με αμέτρητα ειδικά και LIVE Streaming στη Stoiximan (Όροι & προϋποθέσεις)

Ο Μάριο Χεζόνια βρισκόταν στη Βαρκελώνη σε αντίστοιχα μικρή ηλικία. Έκανε το μεγάλη βήμα πέρα από τον Ατλαντικό και επέστρεψε τον Φλεβάρη του 2021 στην Ευρώπη για λογαριασμού του Παναθηναϊκού. Τότε είχαμε υπογραμμίσει ότι ο πολύ ταλαντούχος Κροάτης φόργουορντ όφειλε να δουλέψει, φιλτράροντας καλύτερα το shot selection του (την επιλογή των εκτελέσεων του) για να αξιοποιήσει στο έπακρο τα προσόντα και τις δεξιότητες του υπέρ της επίθεσης στην οποία συμμετέχει. Ότι εύκολα –με τις ζυμώσεις που θα του προσέφερε αυτή η διαδικασία, πάντα σε συνδυασμό με την εμπειρία της πρώτης σεζόν στο ΟΑΚΑ- θα γινόταν ένας σκόρερ 13-15 πόντων με υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας. Γιατί απλά δεν γίνεται ένα «τανκ» σαν τον Κροάτη να περνάει προς τα μέσα και να μην τελειώνει μπαίνοντας στην καρδιά του “ζωγραφιστού” αλλά να ξοδεύει αλόγιστα ντρίμπλες που οδηγούν σε εκτελέσεις εκτός ισορροπίας.

Στο Καζάν (όπως αναφέραμε και πριν) και στο γρήγορο τέμπο του κόουτς Περάσοβιτς, ο Χεζόνια ήταν εξαιρετικός. Βρήκε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο όπου δεν ματσάρεται εύκολα, δούλεψε τις off screen-εκτελέσεις του και κυρίως καλλιέργησε ξεχασμένες δημιουργικές αρετές σε ένα ταχυδυναμικό πλαίσιο παιχνιδιού που του ταίριαζε αρκετά. Πλέον, η πρόκληση της Μαδρίτης έχει άλλο υπόβαθρο και ο πήχης ανεβαίνει.

Ο Χεζόνια έχει όλο το πακέτο που απαιτείται για να παίξει στη «Βασίλισσα» και να αποτελέσει βασικό της όπλο. Οι δεξιότητες, τα φυσικά και αθλητικά προσόντα είναι εκεί. Το μεγάλο ερωτηματικό στην περίπτωση του αφορά την αποτελεσματικότητα του εντός ενός γκρουπ παιχτών ανάλογων δεξιοτήτων. Στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κροάτης μπορεί δυνητικά να αποτελέσει τον καινούργιο σταρ της ομάδας. Όμως ο δρόμος μέχρι εκεί είναι μακρύς. Η ποιότητα των συμπαιχτών του είναι μεγάλη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Εάν χαλαρώσεις, μένεις πίσω στο rotation. Θυμηθείτε λίγο ποιους παίχτες έχει ο Chus Mateo στη γραμμή των forwards… 

Το πληθωρικό ταλέντο του Χεζόνια μπορεί να απορροφηθεί πολύ αποτελεσματικά στο αγωνιστικό οικοσύστημα της Ρεάλ. Συνδυάζει μέγεθος και ταχύτητα για υποστηρίξει διάφορα σχήματα (ακόμα και αντισυμβατικές πεντάδες), δίνοντας στον προπονητή του την ευκαιρία να παίξει με τα μεγέθη κάθε φορά, χωρίς να χάσει σε ταχύτητα. Ο Χεζόνια μπορεί να γίνει το βέλος των Μαδριλένων στις καταστάσεις αιφνιδιασμού ενώ η ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός θα είναι πάντα χρήσιμη στο μισό γήπεδο.

Aμέτρητα Μακροχρόνια Στοιχήματα για την Euroleague

Δύο ακόμα στοιχεία έχουν σημαντικό ενδιαφέρον. Παρότι ο Χεζόνια έδειξε πέρυσι ότι θέλει ακόμα δουλειά στο φιλτράρισμα των αποφάσεων του αναφορικά με τις επιλογές του στο σετ παιχνίδι, σημείωσε πρόοδο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των Off screen και Hand Off εκτελέσεων του, όπου βρέθηκε στις κορυφαίες θέσεις της στατιστικής αξιολόγησης στην Ευρωλίγκα. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες εμφανίζονται σε μεγάλη συχνότητα στο επιθετικό playbook της Ρεάλ. Παράλληλα ο Κροάτης εμφανίστηκε βελτιωμένος στο αμυντικό κομμάτι και δη σε αυτό που αφορά την άμυνα μακριά από τη μπάλα. Παρότι έχασε πολλές μάχες αμυνόμενος στη μπάλα, ήταν πιο συγκεντρωμένος μακριά από αυτή αναβαθμίζοντας την απόδοση του στα μετόπισθεν.

Για τη Ρεάλ ο Μάριο Χεζόνια αποτελεί μια σημαντική επένδυση τη στιγμή που η ομάδα διανύει μια περίοδο ανοικοδόμησης, στοχεύοντας να ετοιμάσει το επόμενο γκρουπ αθλητών που θα τη βοηθήσουν να κυριαρχήσει εντός και εκτός συνόρων τα επόμενα χρόνια. Ο Κροάτης είναι μέρος του οράματος αυτού. Θα πρέπει όμως να μάθει να είναι ανιδιοτελής και να κάνει πολλές «θυσίες», τοποθετώντας το «εγώ» του στην υπηρεσία του «εμείς». Αυτή θα είναι η βάση για μια μακρά, επιτυχημένη σταδιοδρομία στον τεράστιο οργανισμό που λέγεται Ρεάλ Μαδρίτης. Το ζωντανό παράδειγμα των Ρούντι Φερνάντεθ και Σέρχιο Γιούλ, είναι ο καλύτερος οδηγός.