alexander vezenkov

Βεζένκοβ: Balkan Dirk

Ο Δημήτρης Κατσιώνης συζητά για τον Αλέξανδρο Βεζένκοβ, που προσφέρει δείγματα του ταλέντου του ολοένα και περισσότερο.

Έτσι ακριβώς. Τέτοιες εικόνες (του μεγάλου Γερμανού στην… ανάλογη κλίμακα) ξεσήκωσε προχθές στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο Αλέξανδρος Βεζένκοβ. Ένα παιδί για το οποίο συζητάμε χρόνια στην προσωπική μου σελίδα και η εξέλιξη του δικαιώνει όσους πίστευαν στις σπάνιες δεξιότητες του και πάνω από όλα δικαιώνει τον ίδιο.

Για τον Βεζένκοβ είμαι σαφής. Το μεγαλύτερο προσόν του δεν είναι η καταπληκτική αίσθηση του σκορ που διαθέτει, η τεχνική του ριμπάουντ ή το γρήγορο release που καρφώνει τα πόδια του αμυντικού στο πάτωμα. Το μεγαλύτερο αβαντάζ αυτού του εξαιρετικού πακέτου είναι η ωριμότητα του. Πρωτόγνωρη για παιδί 19 ετών, η οποία μεταφράζεται άμεσα στο παρκέ με τον Αλέξανδρο να το κεφαλαιοποιεί σε επίπεδο αποφάσεων.  Μιλάμε για ευλογία. Και όσο βλέπω ένα παιδί ταπεινό, με κατεβασμένο το κεφάλι, το οποίο έχει καθημερινά πολλές περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, τόσο ιντριγκάρομαι περισσότερο.

Το καλοκαίρι είχα γράψει ότι πρέπει να αποτελέσει το Νο1 στόχο του Παναθηναϊκού. Τον παίκτη από τον οποίο θα ξεκινήσει ο καλοκαιρινός σχεδιασμός. Όντως ήταν πολύ ψηλά στη πράσινη λίστα όμως προτίμησε να αντισταθεί στον πειρασμό της «γρήγορης και προς τα πάνω» (σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο) αλλαγής στη ζωή του για να δουλέψει σε αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ιδανικό πλαίσιο για την ηλικία και τη φάση της καριέρας του. Ο Βεζένκοβ είναι φανερό ότι στοχεύει κατευθείαν στο ΝΒΑ.

Φυσικά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του δε φτάνει για ανέβει στη κορυφή, είτε μιλάμε για τοπ-ευρωπαϊκό επίπεδο είτε για την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Χρειάζεται δουλειά, πάνω από όλα με το κορμί του το οποίο θέλει «χτίσιμο». Μπορεί να αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα φονικά Stretch-4 στην Ευρώπη όμως για να ανέβει στο «3» θα πρέπει να βελτιώσει την ταχύτητα και το footwork του. Ήδη φέτος κάνει μεγάλη προσπάθεια στο να χαμηλώνει στην άμυνα ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Σαφώς όμως τα πλεονεκτήματα είναι πολλά παραπάνω και η πρώτη ύλη ιντριγκαδόρικη. Η αντίληψη του παιχνιδιού που διαθέτει είναι σπάνια όπως και ο τρόπος που σκανάρει το γήπεδο για να βρεί τη σωστή πάσα και να βάλει τη μπάλα στο σωστό σημείο στο κατάλληλο timing. Kαι είναι winner.

Στον Άρη έχουν βρεί έναν ήρωα βγαλμένο από τις σελίδες των late ‘80S/early ‘90s και το performance του Βεζένκοβ στη Πυλαία ήταν η καλύτερη απόδειξη για αυτό. Ξέρουν βέβαια ότι το όνειρο δύσκολα θα διαρκέσει πολύ. Ο 19χρονος φόργουορντ αργά ή γρήγορα  θα φύγει για άλλες πολιτείες (άλλωστε τα 280χιλ. του μπάι-άουτ δεν είναι ποσό απαγορευτικό όταν μιλάμε για τέτοιο prospect). Αυτό δε τον εμποδίζει σίγουρα να δημιουργεί  κάθε Σαββατοκύριακο τις δικές του δυνατές στιγμές, κειμήλιο για τους οπαδούς του Άρη. Αρχές Φεβρουαρίου, ο Βεζένκοβ μοιάζει το πρώτο φαβορί για τον τίτλο του MVP στη φετινή ελληνική λίγκα. Και είναι μόνο η αρχή.

Δημήτρης Κατσιώνης

hoopfellas.blogspot.gr