❔ “Τα παιδιά στην Αιθιοπία δεν επιτρέπεται να ρωτάνε “γιατί” και όταν τους λένε κάτι, πρέπει απλά να το κάνουν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Εγώ πάλι ήμουν πολύ ανοιχτός χαρακτήρας και ρωτούσα συνέχεια, με συνέπεια οι άνθρωποι τριγύρω να με αντιμετωπίζουν περίπου σαν τελώνιο. Κάπως έτσι άρχισα να ντρέπομαι για τον εαυτό μου και να νοιώθω άσχημα…”
🏃♀️ “Μια μέρα έκανα κοπάνα από τα Μαθηματικά (το χειρότερο μου μάθημα) και άρχισα να περπατάω προς το βουνό – πριν το καταλάβω είχα περπατήσει πάνω από 20 χιλιόμετρα και δεν φαινόταν στον ορίζοντα το παραμικρό ανθρώπινο σημάδι ή σπίτι. Τότε μόνο συνειδητοποίησα ότι δεν είχα χάσει μόνο τα μαθηματικά, αλλά ολόκληρη τη μέρα, ακόμη και την αγαπημένη μου γυμναστική. Η μητέρα μου έγινε έξαλλη…”
🌄 Γεννημένη και περνώντας τα παιδικά της χρόνια στα 1.700 μέτρα υψόμετρο της Αδάμα, στο κέντρο της Αιθιοπίας, η Σιφάν Χασάν στα 15 της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τόπο της, για να καταλήξουν μαζί με την μητέρα της, σαν πρόσφυγες στην Ολλανδία, όπου ξεκίνησε να προπονείται στο τρέξιμο (αρχικά στον ανώμαλο δρόμο), ξεκινώντας παράλληλα σπουδές για να γίνει νοσοκόμα. Πέντε χρόνια και μετά τις αλλεπάλληλες νίκες της σε τοπικά μίτινγκ, της δόθηκε η Ολλανδική υπηκοότητα…
🚀 Έκτοτε, η άνοδος της υπήρξε μετεωρική, με μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε και αποκορύφωμα τον Οκτώβριο του 2019, όταν έγινε η πρώτη αθλήτρια (άνδρας ή γυναίκα) που κέρδισε τις κούρσες των 10 χιλιομέτρων και των 1.500 μέτρων σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή σε Ολυμπιάδα.
🗼 Στους Ολυμπιακούς του 1924 στο Παρίσι, ένας γιος ξυλουργού από το Τούρκου ονόματι Πάοβο Νούρμι, κέρδισε 5 χρυσά μέσα σε 4 μέρες – στα 1500μ, 3000μ, 5000μ και σε δύο διαδρομές ανωμάλου δρόμου – και ίσως κέρδιζε και ένα 6ο εάν ο γιατρός της Φινλανδικής αποστολής, φοβούμενος για την υγεία του, δεν του απαγόρευε να αγωνιστεί και στα δέκα χιλιόμετρα!
🥇 Αυτές τις μέρες στο Τόκυο, η Σιφάν Χασάν, φιλοδοξεί να πετύχει ένα συγκλονιστικό τρεμπλ, προσθέτοντας και το χρυσό των 5 χιλιομέτρων, παρότι ο αντίστοιχος τελικός έλαβε χώρα λίγες μόλις ώρες μετά τα προκριματικά στα 1.500 μ. όπου πέτυχε το απίθανο: παρότι στον τελευταίο γύρο είχε πτώση που οποιονδήποτε άλλο θα τον έβγαζε νοκ άουτ, όχι μόνο σηκώθηκε και συνέχισε, αλλά κέρδισε την σειρά της!
🥇 Το πρώτο βήμα για ένα σχεδόν υπερφυσικό “τρεμπλ” είναι ήδη γεγονός και κανείς Φινλανδός γιατρός ή οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας αθλήτρια ή απίθανο απρόοπτο δεν μοιάζει να μπορεί να της στερήσει το όνειρο. Απλώς Ασταμάτητη❗
Maestro