Τζέικομπ Ράμσεϊ: το μηχανάκι της Άστον Βίλα

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει η Αγγλία τα τελευταία χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου. Σημαντικό, πλέον, στέλεχος μιας ομάδας με άφθονο ταλέντο από αυτές που, αν αγαπάς το ποδόσφαιρο, δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητες, και με ένα προπονητή, θρυλικό ως παίκτη, που δείχνει να τον πιστεύει υπερβολικά, δίνοντάς του το χώρο για να ξεδιπλώσει τις αρετές του, δουλεύοντας παράλληλα μαζί του για να τον ανεβάσει επίπεδο. Ο Τζέραρντ άλλωστε, στη σύντομη προπονητική του καριέρα, έχει δείξει πως έχει τον τρόπο να δουλέψει με νέα παιδιά, βοηθώντας την καριέρα τους, και προσπαθώντας παράλληλα να παρουσιάσει όμορφο θέαμα με την ομάδα που τον έχει στο τιμόνι της.

Στη θεωρία, ο Τζέικομπ Ράμσεϊ είναι ο παίκτης που ο προπονητής του βλέπει πολλά στοιχεία του παλιού εαυτού του, πιστεύοντας πως μπορεί να εξελιχθεί με γοργούς ρυθμούς, βάζοντας φυσικά και ο ίδιος το χεράκι του, σε σημείο αναφοράς της ομάδας του, τα επόμενα χρόνια της καριέρας του. Φυσικά η θεωρία δεν έχει κανένα νόημα αν δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη και -ευτυχώς- στην περίπτωση του νεαρού μέσου της Άστον Βίλα αυτό το δίπολο δείχνει να βρίσκει, από την έλευση του Τζέραρντ τον Νοέμβριο, ισορροπία και να στρέψει πάνω του πολλά από τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού κοινού της Αγγλίας.

Ο 20χρόνος αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού μέσου και είναι αλήθεια πως όντως το στιλ του θυμίζει αρκετά αυτό του προπονητή του ως ένας παίκτης που μπορεί να κάνει πολλές, και διαφορετικές, δουλειές εντός του γηπέδου, έχοντας φυσικά ως βάση τον άξονα. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο άλλωστε δεν αρκεί να παίζεις καλά τη θέση σου για να κάνεις τη διαφορά αλλά να μπορείς να είσαι ευέλικτος για να βρίσκεις χώρο και να επιδράς θετικά στις πολυδιάστατες τακτικές που είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει ο κάθε προπονητής. Σκεφτείτε πως παίζει, και που κινείται πλέον, ένας κορυφαίος πλάγιος μπακ. Ακόμα και ο τερματοφύλακας είναι πλέον αναγκασμένος να ξέρει μπάλα μιας και παίζει τόσο ψηλά, καταργώντας ουσιαστικά και την αγαπημένη, σε πολλούς, θέση του λίμπερο. Κάπως έτσι και ένας καλός κεντρικός μέσος των ημερών μας δεν αρκεί να τρέχει και να καλύπτει τα κενά στον άξονα της ομάδας του, όπως συνέβαινε συνήθως στο παρελθόν. Θα πρέπει να μπορεί να βγει στο πλάι και να τρέξει με την μπάλα. Να δημιουργήσει από απόσταση και να εκτελέσει από απόσταση. Να μαρκάρει εκεί που παίζει ή δεν παίζει η μπάλα και φυσικά να γίνει απειλητικός. Η απειλή δεν είναι μόνο το σουτ και η ασίστ αλλά και το να είσαι εκεί ψηλά (ή χαμηλά), να πιέζεις για το λάθος, να σε νιώθει ο αντίπαλος. Σε γενικές γραμμές, όσο κι αν ακουστεί περίεργο, πρέπει να κάνεις τα πάντα. Σκεφτείτε λοιπόν πως όλα αυτά ο νεαρός μέσος της Βίλα τα κάνει και σε ακόμα πιο βελτιωμένη έκδοση μιας και έχει στο ρεπερτόριό του και το γκολ. Ο νεαρός έχει σκοράρει ήδη πέντε (5) γκολ, έχοντας και μία (1) ασίστ σε 20 αναμετρήσεις. Από αυτές έχει βρεθεί στο αρχικό σχήμα μόνο στις μισές, κάτι που του δίνει περισσότερους «πόντους».

«Ο Τζέικομπ δεν είναι ο νέος Τζέραρντ, όπως γράφουν ήδη πολλοί δημοσιογράφοι, αν και υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στο παιχνίδι του με το δικό μου. Είναι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής με σπουδαίο ταλέντο, μεγάλη όρεξη για δουλειά και φυσικά ισχυρή προσωπικότητα. Τα πάντα είναι στο χέρι του και πιστεύω πως -πολύ σύντομα- θα χτυπήσει και την πόρτα της εθνικής Αγγλίας αν συνεχίσει να δουλεύει με τον τρόπο που το κάνει». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Στίβεν Τζέραρντ αμέσως μετά το τελευταίο παιχνίδι της Άστον Βίλα με τη Λιντς. Ένα παιχνίδι που η ομάδα του μπορεί να μη το κέρδισε, μένοντας στο 3-3, αλλά ο Τζέικομπ Ράμσεϊ ήταν για μία ακόμα φορά τον τελευταίο καιρό εκπληκτικός, σκοράροντας μάλιστα και δύο τέρματα, μετά από δύο «τριγωνομετρικές» ασίστ του εγκεφάλου της ομάδας, Φελίπε Κουτίνιο. Αυτό φυσικά που δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός (αναφέρομαι στα δύο γκολ) είναι πως και τα δύο ήρθαν από σουτ εντός της περιοχής μετά από εκπληκτική κίνηση, και στα δύο, του κεντρικού μέσου ως εννιάρι (άντε μισοεννιάρι) αλλά και οι αριθμοί σε xGΟΤ (0.85 και 0.69) που φανερώνουν την ποιότητα και των δύο σουτ. Και αυτή είναι ίσως και η πιο σημαντική λέξη για να χαρακτηρίσει το ταλέντο του νεαρού στο σύνολό του. Ποιότητα. Μια ποιότητα που όταν συνδυάζεται και με τα αθλητικά χαρίσματα μπορεί να χτίσει σπουδαίες καριέρες. Όλα αυτά φυσικά και τα είχαν δει οι προπονητές του στα τμήματα υποδομής της Άστον Βίλα από τις πρώτες μέρες που ο μικρός βρέθηκε εκεί.

Ο Ράμσεϊ είναι γέννημα-θρέμμα του Μπέρμινγχαμ μιας και γεννήθηκε στην πόλη των Peaky Blinders το 2001 από Τζαμαϊκανούς μετανάστες γονείς. Ο πατέρας του, Μαρκ Ράμσεϊ, ήταν επαγγελματίας μποξέρ και τα πρώτα όνειρα που έκανε για τον γιο του ήταν να τον δει κι αυτόν να βρίσκεται σε ένα ρινγκ ρίχνοντας γροθιές, ψάχνοντας αυτό που ο ίδιος έφτασε πολύ κοντά αλλά δεν κατάφερε να το κερδίσει ποτέ. Τη ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή (στα κιλά του). Όλα αυτά μέχρι τη μέρα που είδε τον γιο του να παίζει ποδόσφαιρο με τα αδέρφια του για να καταλάβει τι ήταν αυτό που πραγματικά αγαπούσαν. Σαν σωστός γονιός έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.

Ο Ράμσεϊ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Άστον Βίλα μόλις στα 6 του χρόνια και από τότε, μέχρι και τις μέρες, μας δε την έβγαλε ποτέ πάρα μόνο για ένα πολύ μικρό διάστημα όταν δόθηκε δανεικός στη Ντονκάστερ για να πάρει παιχνίδια. Ήταν Γενάρης του 2020 όταν έφυγε για τη League Οne σε μια σεζόν που σταμάτησε αιφνιδίως λίγο καιρό αργότερα λόγω της πανδημίας. Από την επόμενη σεζόν (2020-2021) ο παίκτης που μάγευε με τις αναπτυξιακές ομάδες των «χωριατών» αλλά και με όλες τις μικρές εθνικές της Αγγλίας λογιζόταν ως κανονικό μέλος της ομάδας, αν και με τον Ντιν Σμιθ στον πάγκο, συνήθως, δεν ήταν στις βασικές επιλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ακαδημία της ομάδας βρίσκονται και τα δύο αδέρφια του και φημολογείται, από αυτούς που έχουν εικόνα του ταλέντου τους, πως η μέρα που θα βρεθούν και οι τρεις μαζί στην πρώτη ομάδα ίσως να μην είναι και τόσο μακρινή.

Από το 2019, και συγκεκριμένα τις 15 Ιανουαρίου, που έβαζε την υπογραφή του στο πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο (σε μια σεζόν που ψηφίστηκε παίκτης της χρονιάς για την ακαδημία της Άστον Βίλα) μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2022, όταν και σκόραρε το πρώτο του γκολ με την ομάδα της καρδιάς του, ως επαγγελματίας, βγάζοντας την ίδια μέρα και μια ασίστ στον Κουτίνιο, στο 2-2 του Ολντ Τράφορντ, τόσο στην Άστον Βίλα όσο και στη δική του καριέρα, έχουν αλλάξει πολλά. Προς το καλύτερο και στις δύο περιπτώσεις. Και αν η έλευση του Στίβεν Τζέραρντ έδωσε αμέσως νέο αέρα με τον Ράμσεϊ να παίρνει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες βγάζοντας τον προπονητή του ασπροπρόσωπο, αυτή του Κουτίνιο γέμισε με τρομερή ποιότητα την μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας με τον πιτσιρικά να βρίσκει ακόμα περισσότερους χώρους για να εμπιστευτεί τόσο τους συμπαίκτες όσο φυσικά και τον εαυτό του για να μπορέσει να λάμψει. Την Κυριακή η Άστον Βίλα αγωνίζεται στην έδρα της ανεβασμένης αγωνιστικά, και ενισχυμένης ποσοτικά και ποιοτικά, Νιούκαστλ και ο Τζέραρντ και σε αυτό το παιχνίδι θα περιμένει πολλά από τον νεαρό, με τον ίδιο να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της μέχρι τώρα καριέρας του. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ράμσεϊ θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια βάζοντας ακόμα μία σπαζοκεφαλιά και στον Σάουθγκεϊτ για την μελλοντική μεσαία γραμμή των «Τριών Λιονταριών».