dorsey

Τάιλερ Ντόρσεϊ: Στον αστερισμό της πάπιας

Ο Ολυμπιακός ανταμείφθηκε για την υπομονή του εξασφαλίζοντας αργά τον Αύγουστο την υπογραφή του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Από την απόδοση του πρώην σταρ του Όρεγκον θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η συνολική εικόνα και ο βαθμός ανταγωνιστικότητας που θα παρουσιάσουν φέτος οι ερυθρόλευκοι.

Μεθοδικά και χωρίς  σπασμωδικές κινήσεις, ο Ολυμπιακός πέτυχε αυτό που ήθελε. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν εξ αρχής ένας από τους βασικούς στόχους των ερυθρολεύκων το φετινό καλοκαίρι αλλά παράλληλα και μια περίπτωση που απαιτούσε υπομονή. Στο λιμάνι γνώριζαν την επιθυμία του αθλητή να περιμένει μια πρόταση από το ΝΒΑ. Ήξεραν επίσης ότι οι πιθανότητες του να βρει μια αξιόλογη τέτοια ήταν μετρημένες. Προετοίμασαν λοιπόν το έδαφος, γνωστοποιώντας το ενδιαφέρον τους, βρήκαν μερικές εναλλακτικές για παν ενδεχόμενο και περίμεναν να ωριμάσουν οι συνθήκες. Τέλος Αυγούστου, ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την υπογραφή του 25χρονου γκαρντ. 

Αναμφίβολα πρόκειται για μια επιτυχία. Τα οφέλη της μετακίνησης του Ντόρσεϊ στο λιμάνι είναι πολλαπλά. Το πολύτιμο ελληνικό διαβατήριο που κατέχει, δίνει τη δυνατότητα στους ερυθρόλευκους να ενισχύσουν τη γραμμή των φόργουορντ με έναν ακόμα ξένο παίχτη, από τη στιγμή που κάλυψαν τη θέση «2» με έναν Έλληνα starter. Πέραν του διαβατηρίου, ο Ντόρσεϊ είναι ένα παιδί που έχει τεσταριστεί στην Ευρωλίγκα, κουβαλώντας δύο χρόνια εμπειρίας με την ομάδα της Μακάμπι, υπό τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να σκοράρει και να ανταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. 

Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν απαραίτητα έναν shooting wing στην περιφερειακή του γραμμή. Έναν πλάγιο παίχτη που θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τις άμυνες, βάζοντας πίεση με την ικανότητα του στο σουτ βοηθώντας στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο χώρων για τους κυρίως δημιουργούς και τους ψηλούς του Γιώργου Μπαρτζώκα στο επιθετικό κομμάτι. Ο Ντόρσεϊ είναι ένας τέτοιος περιφερειακός. 

Ποιος θα κατακτήσει την Stoiximan Basket League; Δείτε τις αποδόσεις!

Στις δύο σεζόν του στο Τελ Αβίβ και στην Ευρωλίγκα, εκτελούσε με αρκετά υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Έγραψε 39.4% (σε σχεδόν 5.0 προσπάθειες ανά ματς)πέρυσι και 39.2% στη ρούκι σεζόν του. Στο λιμάνι θα χρειαστεί να αναβαθμίσει τη γκάμα των εκτελέσεων του, όντας πιο αποτελεσματικός σε δράσεις που η ερυθρόλευκη επίθεση θα χρειαστεί ώστε να γίνει πιο πλουραλιστική και δυσανάγνωστη στον αντίπαλο. Ο Ντόρσεϊ για παράδειγμα πέρυσι ήταν μέτριος σουτάροντας από θέση ή μέσα από off screen καταστάσεις. Είχε επίσης χαμηλό δείκτη αποτελεσματικότητας παίζοντας καθαρό ένας με ένας παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί τη βελτίωση του σε αυτούς τους τομείς. Από την άλλη πλευρά, ο 25χρονος πρώην Duck (πάπια) του Όρεγκον ήταν εξαιρετικός στο transition παιχνίδι αλλά και όταν κλήθηκε να λειτουργήσει ως «χειριστής» (με ταυτότητα εκτελεστή καθώς ως γνωστόν η απόφαση δεν είναι το δυνατό του σημείο, για αυτό υπάρχουν οι Σλούκας-Ουόκαπ άλλωστε) σε καταστάσεις Pick & Roll.

Σαφέστατα, οι ερυθρόλευκοι θα απαιτήσουν σημαντική προσπάθεια από τον νεοφερμένο γκαρντ τους και στα μετόπισθεν. Πρόκειται για ένα κομμάτι στο οποίο ο Ντόρσεϊ οφείλει να δουλέψει, πρωτίστως σε επίπεδο συγκέντρωσης. Συχνά, ειδικά στην άμυνα μακριά από τη μπάλα, χανόταν την περυσινή σεζόν, δημιουργώντας κενά στην αμυντική λειτουργία της Μακάμπι. Έχει τα εργαλεία για να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο εκεί. Απλά θα πρέπει να δεσμευθεί και να «πονέσει» παραπάνω πιέζοντας τον εαυτό του στα μετόπισθεν. Αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος στη συνολική εικόνα των ερυθρολεύκων φέτος καθώς θα υποδείξει σιωπηλά και τη θέση του Ντόρσεϊ  στην ιεραρχία της ομάδας. 

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως οι ερυθρόλευκοι έκαναν μια πολύ σημαντική κίνηση με τον Ντόρσεϊ. Πέραν του ελληνικού διαβατηρίου το οποίο προσφέρει μεγάλη ευκολία σε επίπεδο κινήσεων αναφορικά με τη διαχείριση του ρόστερ, ο κόουτς Μπαρτζώκας θα έχει στη διάθεση του έναν περιφερειακό που παρήγαγε -σταθερά την τελευταία διετία-διψήφιο αριθμό πόντων και ακουμπούσε σχεδόν το 40% αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εκτελέσεων του από το τρίποντο. Δεν είναι και λίγο αυτό… Κρατείστε για το τέλος, ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην  προσπάθεια των ερυθρολεύκων να πάρουν το μάξιμουμ από αυτήν τους την κίνηση, εντοπίζεται στον βαθμό που ο Ντόρσεϊ θα ενσωματωθεί στη μικροκοινωνία της ομάδας. Είναι κάτι που τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο παίχτης οφείλουν να δουλέψουν μαζί για το κοινό τους όφελος.