makon

Ντάριλ Μέικον: Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια

Ο Παναθηναϊκός έκανε την επιλογή του από την εγχώρια λίγκα φέτος το καλοκαίρι, κρατώντας στην Αθήνα και στο ΟΑΚΑ έναν από τους καλύτερους performers της περυσινής περιόδου. Για τον Ντάριλ Μέικον, αυτή είναι μια μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία…

Διψασμένος και φιλόδοξος. Αυτή είναι η εικόνα που έχει αποκομίσει από τον νέο κόμπο γκαρντ της ομάδας το επιτελείο των πρασίνων. Ο Ντάριλ Μέικον δεν υπέγραψε στο «τριφύλλι» για να αποτελέσει μια συμπληρωματική λύση από τον πάγκο αλλά για να ανταγωνιστεί και να πρωταγωνιστήσει. Είναι κάτι που «φωνάζει» από την πρώτη του ημέρα στο γήπεδο με τους πράσινους.

Τι είδε ο Παναθηναϊκός στον Μέικον

Ο 26χρονος γκαρντ από το Άρκανσας έρχεται από μια πολύ καλή σεζόν στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Ήταν ξεκάθαρα ο ηγέτης του «Δικεφάλου». Μάλιστα έκανε μια αρκετά πειστική (για την αξία του) σειρά playoffs απέναντι στην καινούργια του ομάδα, αναγκάζοντας τον κόουτς Κάτας να ενεργοποιήσει «παγίδες» ψηλά για να βγάλει τη μπάλα από τα χέρια του. O Mέικον μέτρησε 17.0 πόντους (50% στα δίποντα, 44.4% στα τρίποντα και 22/22 προσωπικές), 3.0 ριμπάουντ και 4.5 τελικές πάσες στους ημιτελικούς.

Τι είδαν όμως οι πράσινοι στον Αμερικανό γκαρντ ώστε να προχωρήσουν την περίπτωση του; Αρχικά να πούμε ότι ο πρώην γκαρντ της ΑΕΚ και της Γαλατά ήταν ο πιο αποτελεσματικός παίχτης της Stoiximan Basket League σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Σύμφωνα με το Synergy, ο Μέικον «έγραφε» 1.35 πόντους ανά κάθε τέτοια κατοχή, νούμερα που τον τοποθετεί στην κορυφή της σχετικής λίστας με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Mην ξεχνάμε ότι όταν αγωνιζόταν στην Γαλατασαράι, ήταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς «ένας με έναν» παίχτες στο Basketball Champions League. Η ικανότητα αυτή είναι «εκεί» λοιπόν.

Ποιος θα κατακτήσει την Stoiximan Basket League; Δείτε τις αποδόσεις!

 Από τον Παναθηναϊκό έλλειψε πολύ πέρυσι (ειδικά στο δεύτερο μισό της χρονιάς όπου ο Νέντοβιτς έχασε πολλά ματς) ένας περιφερειακός που θα βάζει πίεση στις άμυνες με την ικανότητα του στον χειρισμό της μπάλας και στην εκτέλεση μετά από ντρίμπλα. Οι πράσινοι χρειάζονται αυτό το pull up του Αμερικανού μετά το σκριν του ψηλού σε Pick & Roll καταστάσεις, δεδομένου του ότι σήμερα οι γκαρντ με αυτή τη δεξιότητα μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην αντίπαλη άμυνα. 

Σε συνέχεια των παραπάνω, οφείλουμε να πούμε ότι η ικανότητα του Μέικον στην πάσα είναι μάλλον υποτιμημένη. Βλέπει και μπορεί να εκτελέσει πάσες με υψηλό βαθμό δυσκολίας, παρότι είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για pure Point Guard ο οποίος θα αναμείξει σε κάθε κατοχή τους συμπαίχτες του στην επιθετική λειτουργία. 

Το επιτελείο των πρασίνων έχει εστιάσει από το ξεκίνημα της προετοιμασίας στην αμυντική συμπεριφορά του Μέικον. Πρόκειται για ένα κομμάτι στο οποίο ήταν αδύναμος μέχρι τώρα στην καριέρα του, όμως ο κόουτς Πρίφτης (θιασώτης της άμυνας) βλέπει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και του έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η απόδοση στον συγκεκριμένο τομέα θα αποτελέσει σημαντική παράμετρο αναφορικά με το ρόλο και τον χρόνο συμμετοχής του στο καινούργιο οικοδόμημα που χτίζεται στο ΟΑΚΑ. Με μια πρώτη ματιά, ο Μέικον «κουμπώνει» πολύ καλά με τον μακρύ, αθλητικό και εξαιρετικό αμυντικό Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Δεν θα πρέπει μάλιστα να μας κάνει μεγάλη εντύπωση εάν κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν, οι δυο τους αποτελέσουν το βασικό backcourt των πρασίνων. 

Στο «τριφύλλι» είδαν αξία στην περίπτωση του Ντάριλ Μέικον. Ένας αθλητής με αρκετό ταλέντο, τεσταρισμένος στον δυναμισμό που διέπει το μπάσκετ της εγχώριας λίγκας, με υψηλό κίνητρο και φιλοδοξία, σε πολύ καλή ηλικία και χαμηλή τιμή. Είναι ένα παιδί που τώρα ανεβαίνει τα σκαλοπάτια στην καριέρα του, κοιτάζοντας ψηλά. Οι πράσινοι δεν θέλησαν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβρη μήπως  και αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πιο «φανταχτερό» όνομα από την Αμερική για την περιφερειακή τους γραμμή και έκλεισαν τον Μέικον, αποφασισμένοι να τον δουλέψουν και να τον βελτιώσουν. Από αυτήν ακριβώς τη βελτιωτική ικανότητα του προγράμματος του Παναθηναϊκού και από τον χαρακτήρα του παίχτη θα εξαρτηθούν πολλά, αναφορικά με το γράφημα απόδοσης του Αμερικανού γκαρντ στη ρούκι χρονιά του στην Ευρωλίγκα.