To Golf του Ντράζεν…

Αυτό τον Ιούνιο και αφού συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα στην οποία έμελλε ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές της ιστορίας να ταξιδέψει προς τους ουρανούς, η οικογένεια Πέτροβιτς προχώρησε σε μια κίνηση με νόημα..

Το παλιό λευκό VW Golf του 1983 το οποίο άνηκε στον Ντράζεν, πήρε τη (μόνιμη πλέον) θέση του στο πάρκινγκ του σπιτιού της οικογενείας στο Σίμπενικ, τη γενέτειρα του θρυλικού Κροάτη μπασκετμπολίστα. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει τη δική του ιστορία όμως…

Το 1983 η KK Bosna είχε εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τον Πέτροβιτς ώστε να τον εντάξει στο ρόστερ της επόμενης περιόδου. Ο “Μότσαρτ” αγωνιζόταν εκείνη την εποχή στη Σίμπενικ. Για να του δείξει το πόσο πραγματικά τον θέλει, το αφεντικό της KK Bosna έστειλε στον 18xrono Ντράζεν ως δώρο το συγκεκριμένο λευκό Golf. Tο θέμα ήταν ότι οι δύο ομάδες τίθονταν αντιμέτωπες εκείνη την εποχή στους τελικούς του πρωταθλήματος. Οι δύο βολές του Ντράζεν στον τελευταίο τελικό δίνουν το πρωτάθλημα στη Σίμπενικ το οποίο όμως αφαιρείται την επόμενη ημέρα από την ομοσπονδία η οποία έκρινε ότι τα διαιτητικά λάθη ήταν παραπάνω από σημαντικά διατάσσοντας επανάληψη. Η Σίμπενικ δε κατέβηκε ποτέ στον επαναληπτικό και ο τίτλος πήγε στη KK Bosna μέσα σε κλίμα έντασης.

Μετά από όλα αυτά ο Ντράζεν αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετακόμισης στη KK Bosna και υπέγραψε στη Τσιμπόνα του Ζάγκρεμπ. Ο πατέρας του μάλιστα πήγε αυτοπροσώπως στην αντιπροσωπεία που αγοράστηκε το Golf στο Σαράγεβο και πλήρωσε το αυτοκίνητο μη δεχόμενος το δώρο που έγινε στον γιό του… Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το άσπρο Golf του ’83 κινούταν στους δρόμους του Ζάγκρεμπ με οδηγό τη μητέρα του “Μότσαρτ” Biserka η οποία δεν ήθελε να το αποχωριστεί. Κάπως έτσι η αίσθηση του ότι ο θρύλος είναι ακόμα τριγύρω, ανάμεσα μας, ήταν πιο έντονη στη πόλη..

Αυτό τον Ιούνιο, η οικογένεια του Ντράζεν αποφάσισε να μεταφέρει το αμάξι πίσω στο Σίμπενικ, εκεί που άρχισαν όλα. Το λευκό Golf θα μείνει παρκαρισμένο στην αυλή, κάτω από τη μπασκέτα του Ντράζεν, στο πατρικό του σπίτι…