Παναθηναϊκός - ΑΕΚ Stoiximan Memories

Το ντέρμπι των Αθηνών..

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ στιγματίζοντας το άθλημα στη χώρα μας. Σπουδαίες ομάδες, σπουδαίοι αθλητές και μεγάλες προσωπικότητες έχουν αποτελέσει μέρος των αυτών των σπουδαίων οργανισμών οι οποίοι μεταξύ τους έχουν να επιδείξουν και μερικές αξέχαστες αναμετρήσεις. Κάποιες από αυτές (με επίκεντρο τα ’90s) θα θυμηθούμε μαζί σήμερα.. 
aek-pao-white-kouousma

Το ματς που έχει μείνει στους περισσότερους, μιλώντας για τα χρόνια των ’90s διεξήχθη το 1993 όταν κάποιος.. Τόνι Γουάιτ έκανε φύλλο και φτερό την άμυνα του πολυδιαφημισμένου Παναθηναϊκού σε ένα από τα μεγαλύτερα one man shows που είδε ποτέ αυτή η λίγκα. Οι Ποδαράς, Λανές, Κουντουράκης, Κανάρντ Τζόνσον, Κατσικάρης, Λακίσεβιτς κοίταζαν ξαφνιασμένοι τον νέο εξωγήινο συμπαίχτη τους ο οποίος δε γνώριζε καν τα ονόματα τους. Θυμάμαι τον Αϊβάρ Κούουσμα και τον Τιτ Σοκ να μη ξέρουν από που τα τρώνε ξεχνώντας τους αστραγάλους τους σε διάφορες γωνίες του παρκέ από τις εκπληκτικές σταυρωτές του “Μίκι Μάους” της ΑΕΚ. Ο Αμερικανός γκαρντ τελείωσε το ματς με 33 πόντους, 5 τελικές, 10/18 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 10/12 βολές ξεδιπλώνοντας το απίστευτο επιθετικό του ρεπερτόριο το οποίο εκείνη τη βραδιά επισκίασε το αντίστοιχο του μεγάλου Νίκου Γκάλη (30 πόντοι) χαρίζοντας στην ΑΕΚ μια απίστευτη νίκη νίκη. Όσες φορές και εάν σας πω ότι έχω δει σε επανάληψη τη βιντεοκασέτα του παιχνιδιού αυτού θα είναι ψέμματα. Απλά να ομολογήσω ότι μετά από τόσα χρόνια θυμάμαι σχεδόν κάθε έκφραση του δημοσιογράφου από την περιγραφή της αναμέτρησης.. Ο Γουάιτ τελείωσε τη σεζόν με 23.9 πόντους (53% δίποντα-34% τρίποντα-83% προσωπικές) 2.8 ριμπάουντ, 2.6 τελικές, 1.7 κλεψίματα και το καλοκαίρι ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη για τον Άρη..

aek-pao-white

Και ο Τόνι Γούαιτ σήμερα.. (βλέποντας τον καταλαβαίνω τελικά πόσο έχω μεγαλώσει)

aek-pao-tony-white-simera

Τα ντέρμπι αυτά διακρίνονταν για το γεγονός ότι η ένταση σχεδόν πάντα χτυπούσε κόκκινο όπως και η μαχητικότητα των παιχτών η οποία μάλιστα παρήγαγε και εντυπωσιακές φάσεις.

 

Απολαύστε (4’00-4’30”) για παράδειγμα εδώ το τρομερό κάρφωμα του Ντέρεκ Χάμιλτον μπροστά στον Βράνκοβιτς στην αναμέτρηση των δύο ομάδων της σεζόν 1992-93 στη Γλυφάδα. Ο Χάμιλτον υπήρξε ένας από τους καλύτερους dunkers που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη φάση είναι μια καλή απόδειξη..
aek-pao-mosxosΝομίζω ότι η καλύτερη ΑΕΚ που είδαμε ποτέ σε αυτό το μεγάλο αθηναϊκό ντέρμπι έκανε την εμφάνιση της τη σεζόν 1992-93. Είναι τα χρόνια που η ελληνική λίγκα αποτελεί το “ελντοράντο” του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ο χλιδάτος Παναθηναϊκός των Γκάλη, Βράνοβιτς, Κόμαζετς, Σοκ επισκέπτεται το Γ. Μόσχος το οποίο θυμίζει πολεμική ζώνη (από ένα σημείο και μετά ένα καπνογόνο ουσιαστικά είχε μειώσει την όραση εντός παρκέ..). Ο Παταβούκας παραδίδει δωρεάν σεμινάριο για το πως παίζεται η θέση “1” στο τότε μπάσκετ (νομίζω θα ήταν χρήσιμο για πολλά νέα παιδιά σήμερα να τον παρακολουθούσαν..), ο Ροντ Σέλερς κερδίζει κατά κράτος τον Βράνκοβιτς ενώ το δίδυμο Γαλακτερού-Χάμιλτον βάζει φωτιά στο παρκέ με την επιθετικότητα και την εκρηκτικότητα που επιδεικνύει χτυπώντας του φόργουορντ των πρασίνων στο ένας εναντίον ενός ενώ ο Αμερικανός (μιας και μιλήσαμε για την ικανότητα του να κρεμιέται στο καλάθι πιο πάνω) έκανε μέχρι και κάρφωμα με περιsτρογή γύρω από τον εαυτό του στον αιφνιδιασμό. Η Ένωση παίζει ολοκληρωτικό μπάσκετ, κρατάει τον Γκάλη χαμηλά και παίρνει τη νίκη με 80-58..
gekos3Έναν χρόνο νωρίτερα βέβαια (5/10/91) στο ίδιο γήπεδο είχε προηγηθεί η επιστροφή του αγαπημένου παιδιού της ΑΕΚ στο Γ. Μόσχος, Μηνά Γκέκου με την ατμόσφαιρα στο τέλος να είναι τεταμένη παρότι αρχικά ο παίχτης χειροκροτήθηκε. Ο Παναθηναϊκός του Αντόνιο Ντέηβις με καθοριστικό παίχτη τον ίδιο τον Γκέκο (23 πόντοι) παίρνει σπουδαίο διπλό (77-79) με τον έμπειρο γκαρντ να υποδεικνύει ανοιχτά τη διοίκηση στους οπαδούς της ΑΕΚ ως υπεύθυνη για την αποχώρηση του από την ομάδα. Ο πρόεδρος Τάκης Δημητρακόπουλος ο οποίος απέφυγε να παραστεί στην αναμέτρηση παραιτήθηκε λίγες ώρες αργότερα μετά από έντονες πιέσεις του κόσμου..

 

Σεζόν 1998-99, ΟΑΚΑ. Ένα από τα ποιοτικότερα Παναθηναϊκός-ΑΕΚ ιστορικά. Ο “Δικέφαλος” με προπονητή τον Κώστα Πολίτη μπαίνει αποφασισμένος στο παρκέ για το διπλό. Ο Κορωνιός ελέγχει τη μάχη του backcourt, ο Λόιντ Ντάνιελς χτυπάει συνεχώς τον Μποντιρόγκα στο ένας εναντίον ενός και η τριάδα των Τσακαλίδη-Αρλάουκας-Άντερσεν έχει κλειδώσει το ζωγραφιστό αναγκάζοντας τους γηπεδούχους σε 5 μόλις εύστοχα δίποντα σε 21 προσπάθειες στο πρώτο ημίχρονο, λίγο πριν το τέλος του οποίου η Ένωση έχει διψήφια διαφορά πόντων υπέρ της παρουσιάζοντας εξαιρετικές συνεργασίες στην επίθεση. Η ομάδα του Σούμποτιτς επιστρέφει με τον Ράντζα να φθείρει τους αντίπαλους ψηλούς και καταφέρνει να πάει το ματς στη παράταση αφού ο Ντάνιελς αστόχησε στην εκπνοή. Χωρίς τον Μποντιρόγκα (5 φάουλ) αλλά με το μάτι του Ράτζα να γυαλίζει ο Παναθηναϊκός προηγείται με 77-74 λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη έχοντας και τη κατοχή. Ο Τζεντίλε κάνει λάθος πάσα (με την οποία θα γελούσε μέχρι και ο γιος του ο Αλεσάντρο..), ο Χατζής αστοχεί σε ελεύθερο transition-3 όμως δε τον μιμείται ο Πρέλεβιτς από την κορυφή της ρακέτας. Η λεπτομέρεια όμως ήταν ότι ο Μπάνε πατούσε ελάχιστα τη γραμμή. Η ψυχραιμία των γηπεδούχων στις προσωπικές και το κλέψιμο του Μπουντούρη έδωσαν τη νίκη στο τριφύλλι μετά από ένα καταπληκτικό παιχνίδι.. (81-76)

Τα νεότερα χρόνια αποδείχθηκαν εφιαλτικά για την ΑΕΚ στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό ο οποίος μετράει συνεχόμενες χαρακτηριστικά εύκολες νίκες:

To 2006 με +17
Το 2007 με +16 (+30 στο “εκτός” ματς)
Το 2008 με +26
Το 2010 με +29 (+38 στο “εκτός”)
Το 2011 με +41.

Καταλαβαίνετε ότι η λίγκα μας χρειάζεται σε απελπιστικό βαθμό πίσω αυτό το ντέρμπι το οποίο έδινε άλλο χρώμα στην Α1 στα χρυσά χρόνια της ακμής της.. Ίσως  τώρα που το σκέφτομαι, ημέρες που είναι, να είναι ένα πολύ καλό αίτημα για το δώρο που θα θέλαμε από το πνεύμα των Χριστουγέννων. Φέρτε μας αυτό το ντέρμπι πίσω..!