The Revenant

Στην επιστροφή ενός ευρωπαϊκού classic ο Ολυμπιακός ως άλλος Hugh Glass καλείται να μονομαχήσει και να ρίξει στο καναβάτσο την “αρκούδα” στην ίδια της την έδρα . Ελπίζω η κατάληξη να είναι διαφορετική από την αντίστοιχη στη περίφημη ταινία του Ιναρίτου..

Αυλαία του πρώτου γύρου του TOP-16 και η ένταση χτυπάει κόκκινο ανά την Ευρώπη καθώς οι ομάδες ετοιμάζονται για την τελική ευθεία και όλα είναι ακόμα ρευστά.

Ενέργεια, το βασικό συστατικό

Ο Ολυμπιακός μπορεί να ματσάρει καλά με την ΤΣΣΚΑ όπως και με οποιαδήποτε guard based-ομάδα στην Ευρώπη γιατί η ομάδα του είναι χτισμένη με πολλούς και πληθωρικούς, σε όλα τα επίπεδα, περιφερειακούς αμυντικούς οι οποίοι μπορούν να αμυνθούν απέναντι σε διαφορετικού τύπου γκαρντς. Εν ολίγοις, οι ερυθρόλευκοι έχουν τα εργαλεία για να αμυνθούν απέναντι στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη όμως αυτό το γεγονός λέει μόνο τη μισή αλήθεια. Και όπου “αλήθεια” βάλτε τη λέξη ενέργεια. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει ένα σπουδαίο ματς σε επίπεδο ενέργειας για να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι σε μια τόσο ποιοτική ομάδα εκτός έδρας. Όλα από εκεί ξεκινούν, τίποτα δε δουλεύει χωρίς αυτό το προαπαιτούμενο. Να είστε σίγουροι ότι ακόμα και για μια ομάδα με το βάθος του Ολυμπιακού δε θα είναι εύκολο. Η κούραση φάνηκε στο ματς με τον ΠΑΟΚ μετά την υπερπροσπάθεια των τελευταίων 15 λεπτών απέναντι στη Κίμκι και είναι δεδομένο ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα πρέπει να αριστεύσει στη διαχείρισει για να παρουσιάσει ένα όσο το πιο δυνατόν φράσκο σύνολο.

Tέμπο και efficiency

Θυμάμαι πέρυσι την ΤΣΣΚΑ σε αυτό το σημείο της σεζόν να ανεβάζει το Pace της αυξάνοντας τον αριθμό κατοχών κατά 10. Όποιος ασχολείται λίγο βαθύτερα με τη προπονητική καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο μέσα στη χρονιά δεν είναι μια απλή μετατροπή αλλά κανονική αλλαγή δέρματος για μια ομάδα σε αυτό το επίπεδο. Ο Δημήτρης Ιτούδης από την αρχή της θητείας του στη Μόσχα απέβαλλε τα στερεότυπα του ρωσικού μπάσκετ εντάσσοντας την ομάδα σε μια πιο μοντέρνα κατεύθυνση. Η ΤΣΣΚΑ χαμήλωσε, έγινε πιο compact ακολουθώντας τις τάσεις του αθλήματος στην Ευρώπη. Φέτος η ομάδα απώλεσε βασικούς πυλώνες του παιχνιδιού της όμως χωρίζοντας δρόμους με σταθερές όπως ο Κάουν και ο Ουίμς, φρεσκάροντας παράλληλα το ρόστερ με νέα παιδιά (αμόλυντα από το μικρόβιο της αποτυχίας στην ώρα της κρίσης) όπως ο Χίγκινς (ανταποκρίνεται πολύ καλά) και ο Φρίλαντ. Η φετινή version των Ρώσων δεν είναι τόσο ρομποτική όσο τα προηγούμενα χρόνια και μοιάζει πιο θνητή. Σε αυτό το αίμα που κυλάει στις φλέβες ελπίζει ο Έλληνας κόουτς.. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να σπρώχνουν τη μπάλα γρήγορα μπροστά και μάλιστα αρκετά αποτελεσματικά. Μη ξεχνάτε ότι διαθέτουν τον Τεόντοσιτς, τον Χάινς που τρέχει καταπληκτικά τον κεντρικό διάδρομο (και υποστηρίζει την επίθεση με επιθετικό ριμπάουντ, πολύ σημαντικό κομμάτι) και σουτέρ που αρέσκονται να οπλίζουν σε καταστάσεις transition από τη περιφέρεια. Αυτός είναι ένας λόγος που η ΤΣΣΚΑ παίρνει σε ελάχιστό χρόνο σημαντικές διαφορές. Και μη ξεχνάμε ότι παραμένει ίσως η πιο efficient επίθεση στη διοργάνωση, λειτουργόντας με τρομερή αποτελεσματικότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ο λόγος απλός..

..το δίδυμο Τεόντοσιτς-Ντε Κολό και η επίθεση στον άξονα

Αποτελούν το βαρύ χαρτί της “αρκούδας” και πάνω τους έχει χτιστεί ολόκληρη η επίθεση του Ιτούδη. Μιλάμε για δύο από τους πιο αποτελεσματικούς σκόρερ-δημιουργούς σε αυτό το επίπεδο με τον Τζάκσον από πίσω να παίζει τον (κομβικό) ρόλο του εξισορροπιστή. Η άμυνα του Ολυμπιακού θα έχει πολύ δουλειά. Και σε επίπεδο προσωπικής μονομαχίας, περιστροφών ή ομαδικής άμυνας και αντανακλαστικών μιας και αναφερόμαστε σε δύο αθλητές οι οποίοι μπορούν να “παραδώσουν” υπό καθεστώς πολύ καλής άμυνας. Πιστεύω ότι θα ανέβει ο Στρόμπερι εκεί, πιθανόν στον Ντε Κολό ενώ ο Χάκετ θα πρέπει να μείνει μακριά από τα mind games του Μίλος που θα προσπαθήσει να μπει στο μυαλό του. Η ελληνική ομάδα πρέπει να δουλέψει ώστε να μην αφήσει την ΤΣΣΚΑ να σκοράρει και να νιώσει καλά παίζοντας πάνω στον άξονα στο μισό γήπεδο. Δουλεύουν στην εντέλεια κάθετα σκρινς για σουτ του Τεόντοσιτς από τη κορυφή της ρακέτας ενώ, αν και σε πολλούς διαφεύγει, ο Ντε Κολό είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός κάθετος παίχτης στην Ευρώπη. Σημειώστε κάτι. Η Drive & Kick επίθεση της ή οι εισαγωγικές πάσες στον άξονα που καταλήγουν στους ακροβολισμένους snipers είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό όπλο της ομάδας του στρατού.. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ακουμπήσει το άριστα εδώ. Έξτρα προσοχή στον Χίγκινς.

Μπορεί να σκοράρει ο Ολυμπιακός..;

Είναι ένα καλό ερώτημα. Νομίζω και αυτό που θα κρίνει πολλά για το τελικό αποτέλεσμα. Η ΤΣΣΚΑ είχε σημαντικά προβλήματα στο αμυντικό κομμάτι μέχρι πρότινος όμως είναι κάτι που δουλεύει, ειδικά τώρα μετην επάνοδο του Τζάκσον. Οι ομάδες που κατάφεραν να σκοράρουν σε συνέχεια απέναντι στη ρωσική ομάδα, ελέγχοντας το ριμπάουντ παράλληλα, τους έβαλαν αμφιβολίες. Ο Ιτούδης στηρίζει πολλά σε ημίψηλα παιδιά και παίζει εναλλάσοντας το μέγεθος στα σχήματα του. Κουρμπάνοφ στο “3”, Βοροντσέβιτς σε τρείς θέσεις, Χίγκινς και στις τρείς περιφερειακές (εν τη απουσία μάλιστα του Τζάκσον ανέβηκε μέχρι και στο “1” σε ρόλο facilitator). Πιστεύω ότι ο κόουτς Σφαιρόπουλος θα το ..τραβήξει και πάλι τραβώντας τον Πρίντεζη στο “5” ψάχνοντας να βρει σκορ και αποθέματα ενέργειας με οποιονδήποτε τρόπο. Δε θα είναι εύκολο για τους φιλοξενούμενους να σκοράρουν στη Μόσχα (τουλάχιστον έτσι εκτιμώ) όμως επαναλαμβάνω ότι η φετινή άμυνα της ΤΣΣΚΑ έχει δώσει δικαιώματα καθώς έχει διαγνωσθεί να αφήνει τον αντίπαλο να βάζει τη μπάλα στα καλάτου σημεία. Είναι μια καλή ευκαιρία για τη τριάδα Σπανούλη-Λοτζέσκι-Πρίντεζη.

Εν κατακλείδι, το ματς είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο όμως εντός των δυνατοτήτων των ερυθρολεύκων εφόσον βρούν το κατάλληλο απόθεμα ενέργειας. Σε τέτοιες περιπτώσεις το μεγάλο ρόστερ είναι ευλογία αρκεί να ξέρεις να το διαχειρίζεσαι. Χωρίς υψηλό επίπεδο ενέργειας λοιπόν δε νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη τύχη καθώς γρήγορα θα βρεθούν τα αντικλείδια που θα ανοίξουν τις αμυντικές του πόρτες. Και τότε.. Η σκηνή από το Revenant μάλλον θα επαναληφθεί..