Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Στο λυκαυγές μιας νέας εποχής

Έξι ημέρες μετά το ματς του Σούπερ Καπ οι «αιώνιοι» διασταυρώνουν ξανά τα ξίφη τους, αυτή τη φορά για την πρώτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ένα γεμάτο ΟΑΚΑ, δύο ομάδες αποφασισμένες για τη νίκη. Είναι ο καλύτερος και πιο θεαματικός τρόπος για να ξεκινήσει αυτή η σεζόν.

Nτέρμπι «αιωνίων» λοιπόν με το «καλημέρα» στη φετινή Ευρωλίγκα. Είναι αναμφίβολα ο πιο συναρπαστικός τρόπος για να μπούμε σε αυτήν τη χρονιά. Η εμφατική επικράτηση των ερυθρολεύκων στη Ρόδο έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κλίμα αλλάζοντας το σύνηθες ψυχολογικό υπόβαθρο αυτών των παιχνιδιών. Βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές Οκτωβρίου όμως και οποιαδήποτε πρόγνωση για τις αντιδράσεις των ομάδων, μοιάζει με ματιά σε σκοτεινά νερά. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

Αυτό που είναι δεδομένο, είναι το πέρασμα του δικού μας μεγάλου ντέρμπι σε μια νέα εποχή. Ένας αλλαγμένος Ολυμπιακός στο πικ της δυναμικής του και ένας ολοκαίνουργιος Παναθηναϊκός που θέλει να επιστρέψει εκεί που (δικαιωματικά) πιστεύει πως ανήκει. Στην κορυφή της Ευρώπης. Στον δρόμο αυτό, οι ερυθρόλευκοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για το «τριφύλλι». Η σειρά της αντιπαλότητας αυτής θα έχει πολλά επεισόδια και ο φετινός κύκλος, είναι απλά ο πρώτος.

Πάμε πάλι: Πιο έτοιμος ο Ολυμπιακός για τέτοια ματς

Πρόκειται για μια παράμετρο στην οποία σταθήκαμε αρκετά και στο preview του τελικού του Σούπερ Καπ. Η συνοχή και οι (αρκετά επάνω του μέσου όρου για την εποχή) αυτοματισμοί των ερυθρολεύκων τους δίνουν ένα πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο σημείο της σεζόν. Ο Ολυμπιακός έχει έναν κορμό 7-8 παιχτών που έχει μάθει να παίζει τέτοια ματς, γνωρίζοντας τα «μονοπάτια» που οδηγούν στην επιτυχία. Ξέρει τι πρέπει να κάνει , τι μηχανισμούς θα ενεργοποιήσει και πως θα εκτελέσει δράσεις με ασφάλεια υπό καθεστώς πίεσης. Αυτά είναι στοιχεία που κρίνουν αποτελέσματα σε τέτοιες μάχες.

Την ώρα λοιπόν που π.χ ο Ουόκαπ ξέρει ακόμα και τις ιδανικές περιστροφές που πρέπει να πάρει η μπάλα στην πάσα που θα υποδεχθεί ο Λαρεντζάκης για να «στρωθεί» σωστά η εκτέλεση, ο Σλούκας και ο Βιλντόζα μαθαίνουν τον τρόπο παιχνιδιού των συμπαιχτών τους και κάθε ματς για αυτούς αποτελεί μια νέα εμπειρία και ένα καινούργιο τεστ, μέρος μιας βιωματικής διαδικασίας εκμάθησης.

Οι ερυθρόλευκοι τσέκαραν τις αδυναμίες του ακατέργαστου ακόμα πράσινου συνόλου στο Σούπερ Καπ και θα πάνε στο ΟΑΚΑ με ανάλογη συνταγή αναφορικά με τη χάραξη του τακτικού τους πλάνου. Πίεση ψηλά στα γκαρντ με τον Ουόκαπ στον Σλούκα, κίνηση μακριά από τη μπάλα και γρήγορη μετακίνηση της μπάλας ώστε οι φιλοξενούμενοι να στριφογυρίσουν το μαχαίρι στις αμυντικές πληγές ενός συνόλου που ακόμα κατασκευάζεται. Ο Παναθηναϊκός στη Ρόδο είχε μεγάλη δυσκολία στο να σκοράρει  όμως ανάλογο ήταν το πρόβλημα στο να ελέγξει δράσεις του αντιπάλου μακριά από τη μπάλα και την transition επίθεση των ερυθρολεύκων.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει περισσότερα όπλα αυτήν τη φορά στη διάθεση του και μια πιο γεμάτη περιφερειακή γραμμή που δυνητικά μπορεί να τον βοηθήσει να είναι πιο επιθετικός στο αμυντικό κομμάτι, παρότι η συνθήκη (παιχνίδι στην έδρα του αντιπάλου μετά από μια μεγάλη νίκη των Πειραιωτών) δεν ευνοεί ιδιαίτερα για κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα του Φαλ τον καθιστά αμφίβολο για την ώρα και στοιχειοθετεί μια κατάσταση που ίσως χρειαστεί ειδική διαχείριση. Οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να εμφανιστούν υπομονετικοί και με καθαρό μυαλό, χαμηλώνοντας τον αριθμό των λαθών τους (και μαζί τις ευκαιρίες για τρανζίσιον επίθεση στους πράσινους οι οποίες μπορούν να βάλουν «φωτιά» στην κερκίδα) και στοχεύοντας να βρουν αυτά τα ανοιχτά περιφερειακά σουτ που μπορεί να «σκοτώσουν» τον αντίπαλο και να απογοητεύσουν μια ενθουσιώδη έδρα.

Πιο μεθοδικός απέναντι στην άμυνα αλλαγών ο Παναθηναϊκός

Όπως είπαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερο ατομικό ταλέντο από τον Ολυμπιακό όμως ακόμα δεν ξέρει πώς να το κεφαλαιοποιήσει, συνδέοντας το με το ομαδικό performance. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και δεν μπορείς να την προσπεράσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις «είναι άσχημο, μέχρι να γίνει καλύτερο» όμως συνήθως, η εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό και η συνέπεια ανταμείβονται σε βάθος χρόνου.

Οι πράσινοι οφείλουν να είναι πιο μεθοδικοί αυτή τη φορά απέναντι στην άμυνα αλλαγών που θα ενεργοποιήσουν οι ερυθρόλευκοι. Πρόκειται για ένα ερώτημα που θα κληθούν πιθανόν να απαντήσουν από την πρώτη κατοχή και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη τους στο ματς. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να επιτεθεί κάθετα εάν τον ευνοήσει το ματσάρισμα (με τους ball handlers του και στο πλαίσιο φθοράς του Μιλουτίνοφ), να εισάγει τη μπάλα στα mismatches στο «ζωγραφιστό» (Λεσόρ, Χουάντσο, Μπαλτσερόφσκι) αλλά κυρίως να τη μετακινήσει γρήγορα χρησιμοποιώντας σωστά την υπέρ του κατάσταση για να πασάρει και να βρει την καλύτερη δυνατή εκτέλεση. Οφείλει πρωτίστως να δείξει ότι μπορεί να τελειώσει φάσεις στο ένας με έναν για να ενεργοποιήσει «βαθύτερες» βοήθειες στην αντίπαλη άμυνα.

Ο Εργκίν Αταμάν θα έχει στη διάθεση του τον Μάριους Γκριγκόνις αυτή τη φορά, προσδοκώντας λύσεις από τον Λιθουανό και τον Κάιλ Γκάι στο κομμάτι της περιφερειακής εκτέλεσης οι οποίες μπορεί να είναι κομβικές για το «τριφύλλι». Επάνω από όλα όμως, οι γηπεδούχοι θα χρειαστούν σκληράδα και physicality. Παίχτες που θα μπορέσουν να ματσάρουν τον δυναμισμό των ερυθρολεύκων και θα δώσουν stops στα μετόπισθεν, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο παρκέ. Ο Jerian Grant, ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης και ο Λευτέρης Μαντζούκας ίσως μπορούν σε αυτό το εντός έδρας ντέρμπι να αποτελέσουν σημαντικά πιόνια στη σκακιέρα για τον Τούρκο προπονητή. Είναι μάλλον αβάσιμο να πιστεύουν στον Παναθηναϊκό ότι θα κερδίσουν τον συγκεκριμένο αντίπαλο, μπαίνοντας στο γήπεδο και «πυροβολώντας» κατά ριπάς στην επίθεση. Μπορεί να συμβεί μια φορά αλλά θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Το «τριφύλλι» πρέπει να είναι επιθετικό και να προτάξει δύναμη στη δύναμη του Ολυμπιακού για να καταβάλλει την αντίσταση του.

Βet Builder με Jerian Grant Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ και Ασσίστ 10+ και Thomas Walkup Πόντοι 7+ σε απόδοση 2.27 στη Stoiximan

Εν κατακλείδι, η Ευρωλίγκα ξεκινάει και όλη η Ευρώπη θα έχει στραμμένα τα μάτια της στο ΟΑΚΑ για το δικό μας μεγάλο ντέρμπι. Οι δύο ομάδες ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία για αυτό και οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να επιβληθούν στο ψυχολογικό κομμάτι από την αρχή, όντας πιο επιθετικοί και ποντάροντας στη βοήθεια της κερκίδας. Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του επέβαλλε τον νόμο του στη Ρόδο με την πολύ πιεστική, δυναμική άμυνα του και αυτή θα αποτελέσει το «άρμα μάχης» του και στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι ερυθρόλευκοι ξέρουν ότι πρέπει να παίξουν το μπάσκετ τους  και να μείνουν μακριά από «κακοτοπιές» (λάθη, πρώιμη φθορά Μιλουτίνοφ) που θα τοποθετήσουν την αναμέτρηση εκτός αυτού που ορίζεται ως «κανονική συνθήκη». Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του πρέπει να παίξει καλύτερα και η λογική λέει ότι θα το κάνει καθώς είναι (και) ζήτημα υπερηφάνειας. Έχει τους παίχτες με το ταλέντο και την προσωπικότητα για να βγει μπροστά σε μια αναμέτρηση που αναμένεται αμφίρροπη, αρκεί να μπορέσει να ματσάρει το «φυσικό προφίλ» του Ολυμπιακού.

 

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός +6.5 και Πόντοι Under 161.5 σε απόδοση 2.08 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan