Κάν’το μόνος σου..

Σύννεφο συζητήσεων εγκαταστάθηκε εχθές πάνω από την Αμερικανική λίγκα με αφορμή την απόφαση του Φιλ Τζάκσον να απολύσει τον Ντέρεκ Φίσερ από τη θέση του Head coach των Νικς. Αδιαμφισβήτητα η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε το talk of the ..league επισκιάζοντας όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Όχι, ο προβληματισμός που τροφοδότησε κύμα συζητήσεων δεν αφορά ακριβώς τον Ντέρεκ Φίσερ του οποίου η προπονητική ικανότητα ήταν τουλάχιστον συζητήσιμη αξιολογώντας τη δουλειά του στο Μεγάλο Μήλο αλλά το κατά πόσο το πλάνο του Φιλ Τζάκσον οδηγεί την ομάδα στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή ο χειρότερος αντίπαλος για τον οργανισμό θα είναι να χάσει ο μέσος οπαδός των Νικς τη πίστη του στον Φιλ. Και πιστέψτε με, το σημείο αυτό δεν είναι μακριά..

Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, ο Τζάκσον έκανε καλή δουλειά στη Off Season, δημιουργώντας ένα σύνολο το οποίο θεωρητικά μπορούσε να εξυπηρετήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το πλάνο του και το μπάσκετ που θέλει να φέρει στο Γκάρντεν. Το πρόβλημα όμως είναι αυτό ακριβώς. Η αφετηρία. Η βάση πάνω στην οποία θέλει να χτίσει το μπάσκετ των Νικς ο Τζάκσον. Δυστυχώς κύριοι, ο δρόμος για την επαναφορά της ομάδας της Νέας Υόρκης στο προσκήνιο της λίγκας σταματάει στο ..μπλόκο της εμμονής του Φιλ Τζάκσον. Πολύ κακό πράγμα η εμμονή.. Και μάλιστα από ένα ανοιχτό μυαλό και φιλελεύθερο πνεύμα όπως ο Φιλ..

Η τριγωνική επίθεση μπορεί να δούλεψε στο Σικάγο και το L.A σε σύνολα με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο και υλικό όμως δεν είναι το τραίνο που θα μεταφέρει τους Νικς στη γη της επαγγελίας. Και δυστυχώς η εμμονή του Τζάκσον στο σύστημα του κοστίζει μιας και όλες του οι αποφάσεις περιστρέφονται γύρω από τη βάση αυτή. Και η μετά-Φίσερ εποχή περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη δόση εμμονής. Δείτε λίγο τη πορεία των “παιδιών” του Φιλ στους πάγκους, ανθρώπων που αποτελούν τον δικό του “κύκλο εμπιστοσύνης” σε εργασιακό επίπεδο.

Phil-Jackson-Coaching-Tree (1)

Ο Κέρτ Ράμπις είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε ήδη να τρέξει το σύστημα στο Γκάρντεν και ο Μπράιαν Σο ένα από τα δύο ονόματα που που παίζουν στο παρασκήνιο για να αναλάβουν το τιμόνι παρά τη δήλωση του Τζάκσον ότι η ομάδα θα συνεχίσει με τον Ράμπις μέχρι το τέλος της σεζόν. Το άλλο είναι ο Λιούκ Ουόλτον.. Για να τρέξουν τη περίφημη τριγωνική επίθεση. Θα πω αυτά που σκέφτομαι κατευθείαν λοιπόν.

Τουλάχιστον 3 ποιοτικοί free agents φέτος το καλοκαίρι φοβήθηκαν τους Νικς λόγω του Triangle περιβάλλοντος.. Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχει ένας προπονητής που ταιριάζει στο DNA του οργανισμού και μπορεί να φέρει στο Γκάρντεν το “άγριο” μπάσκετ που θέλει πάλι να δει το κοινό της Νέας Υόρκης. Ο Defensive minded -Τομ Θίμποντο, με τις φήμες να λένε ότι πετάει τη σκούφια του για να γυρίσει στη γενέτειρα του και να πάρει το τιμόνι των Νικς. O Tζάκσον πιέστηκε πολύ από τους δημοσιογράφους για να μιλήσει για τη προοπτική αυτή και όταν υπέκυψε “πάγωσε” τα media λέγοντας ότι “σέβομαι τον Τομ” στο στυλ του “καλός αλλά όχι στη δική μας κατεύθυνση”. Ο Τζάκσον ακολουθεί το πρότυπο του Ράιλι σκοπεύοντας να δουλέψει με νεαρό προπονητή τον οποίο μπορεί ο ίδιος να πλάσει όμως αυτή τη στιγμή και με τη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα έχει ως μόνη επιλογή αυτή που πριν λίγες ώρες απέκλεισε. Να βγει μπροστά κατεβαίνοντας ξανά στους πάγκους για να υποστηρίξει ο ίδιος την ιδέα του. Όσο και διστακτικός να είσαι Φιλ, ο Τζέημς Ντόλαν έχει τον τρόπο να σε πείσει. Όπως ειπώθηκε εύστοχα, το αφεντικό δεσμεύτηκε να πληρώσει 60 εκατομύρια δολάρια σε εσένα και 25 στον Φίσερ.. Στη θέση του δε θα έδινα ούτε ένα δολάριο για προπονητή πλέον.. Κάν’το μόνος σου!