Το wonderkid από την Ιαπωνία που έσωσε την καριέρα του

Πόσοι και πόσοι “νέοι Μέσι” δεν έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια; Ειδικά τα ταλέντα στη Μασία. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει και ο “Γιαπωνέζος Μέσι”; Αυτό ήταν το παρατσούκλι του Τακεφούσα Κούμπο που γεννήθηκε στην πόλη Καβασάκι το 2001. Ο Κούμπο έδειξε από μικρός το ταλέντο του στην πατρίδα του πηγαίνοντας σε όλο και καλύτερες παιδικές ομάδες. Αυτό που άλλαξε τη ζωή του όμως, χάρη πάντα στις ικανότητές του, ήταν όταν έκανε μαγικά πράγματα σε ένα ποδοσφαιρικό καμπ που είχε διοργανώσει η Μπαρσελόνα στην Ιαπωνία. Ο Κούμπο μπήκε για τα καλά στα ραντάρ του συλλόγου, δοκιμάστηκε και σε ένα τουρνουά στην Ευρώπη όπου και βγήκε MVP, συνέχισε να παίζει μπάλα στο Τόκιο, μέχρι που τελικά, σε ηλικία μόλις 10 ετών, ήρθε η μεγάλη ευκαιρία. Να περάσει στην Ευρώπη και να γίνει μέλος των φημισμένων ακαδημιών Λα Μασία. Δεν το σκέφτηκε καθόλου, οι γονείς του ήταν μαζί του από την αρχή σε αυτή την περιπέτεια.

Ο «Τάκε» δεν φοβήθηκε μια τόσο τεράστια αλλαγή στη ζωή του και μετακόμισε στη Βαρκελώνη. Στα 11 του σκόραρε 74 γκολ σε 30 παιχνίδια στο πρωτάθλημα της ηλικίας του και κάπως έτσι οι άνθρωποι που τον έβλεπαν τον είπαν Γιαπωνέζο Μέσι. Είχε ήδη καταφέρει να μάθει ισπανικά σε χρόνο ρεκόρ, δείγμα της πειθαρχίας του, όπως φαίνεται σε ένα βιντεάκι που ο πιτσιρίκος Κούμπο δηλώνει χαρούμενος για ένα χατ τρικ και λέει ότι η Μπάρσα είναι η νο1 ομάδα στον κόσμο. Δεν ξέρουμε πώς θα είχε εξελιχθεί η καριέρα του, αλλά το μέλλον του στην Μπαρσελόνα κόπηκε άδοξα. Είχε ήδη περάσει μια τετραετία στην Ισπανία, ανέβαινε ένα ένα τα σκαλοπάτια των ομάδων, αλλά η ομάδα του άρχισε να εξετάζεται από τη FIFA για τις μεταγραφές ανήλικων παικτών.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έκρινε ότι η Μπαρσελόνα είχε παραβεί τους κανόνες σε δέκα περιπτώσεις μεταγραφών ανήλικων ποδοσφαιριστών (από τις Η.Π.Α., το Καμερούν, τη Γαλλία, τη Βενεζουέλα, την Κορεά και φυσικά την Ιαπωνία) από το 2009 ως το 2013 και την τιμώρησε με απαγόρευση μεταγραφών. Παράλληλα, έπρεπε να αφήσει ελεύθερους πέντε νεαρούς ποδοσφαιριστές, καθώς ήταν παράνομο να τους έχει στις Ακαδημίες της. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Τακεφούσα Κούμπο. Σε ηλικία 14 ετών φτιάχνει τα πράγματά του ξανά και αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ιαπωνία. Μια τεράστια απογοήτευση για ένα παιδί που έβλεπε το μέλλον του και τα όνειρά του να χάνονται. Δεν θα παρατήσει φυσικά το ποδόσφαιρο, θα πάει στις μικρές ομάδες της FC Tokyo. Δεν θα το βάλει κάτω. Έτσι κι αλλιώς, οι άνθρωποι της Μπαρσελόνα έχουν υποσχεθεί ότι μόλις φτάσει στην κατάλληλη ηλικία θα προσπαθήσουν να τον πάρουν ξανά.

Όπως και στην Ισπανία, έτσι και στην Ιαπωνία, ο Κούμπο θα ανέβει σκαλί σκαλί τις ομάδες. Πριν καλά καλά καταλάβει τι γίνεται, θα κάνει ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα και θα γίνει ο νεαρότερος παίκτης που σκοράρει στο πρωτάθλημα της χώρας του, πριν καλά καλά κλείσει τα 16 του. Οι μπλαουγκράνα δεν παίζουν πλέον μόνοι τους. Πολλές ευρωπαϊκές ομάδες βάζουν στόχο το παιδί θαύμα της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους η Σίτι, η Παρί και η Μπάγερν. Οι Καταλανοί κρίνουν ότι τα χρήματα που ζητάει ο Κούμπο είναι πολλά. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι αυτή που θα τον αποκτήσει τελικά (με ένα εκατομμύριο τον χρόνο) και φυσικά αυτό θεωρείται μια μεγάλη νίκη επί της μισητής αντιπάλου, με τα πρωτοσέλιδα στη Μαδρίτη να πανηγυρίζουν. Οι πρωτευουσιάνοι τον αποκτούν για να παίζει με τη Β’ ομάδα, το καλοκαίρι όμως θα παίξει σε φιλικά με την πρώτη ομάδα και θα αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις. Χώρος όμως δεν υπάρχει και τελικά θα τον δώσουν δανεικό στη Μαγιόρκα.

Συλλεκτική φωτογραφία με τη φανέλα της Ρεάλ, από την τουρνέ του συλλόγου στις ΗΠΑ, απέναντι στην Μπάγερν. Ο Τάκε δεν φόρεσε ποτέ την φανέλα σε επίσημο ματς.

Ο Κούμπο θα καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το γεγονός ότι προτίμησε τη Ρεάλ, όταν θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το Καμπ Νου με τη φανέλα της Μαγιόρκα. Ο κόσμος τον αποδοκιμάζει και ο Κούμπο θα δει την ομάδα του να χάνει με 5-2 με χατ-τρικ του… ορίτζιναλ Μέσι. Ο Γιαπωνέζος παίζει αρκετά καλά (θα ντριμπλάρει και τον Μέσι) και θα αντιμετωπίσει την κατάσταση όπως ακριβώς θα περιμέναμε από έναν Γιαπωνέζο: «Είναι απόφαση των οπαδών. Εγώ πήρα τη δική μου και έχουν το δικαίωμα να με σφυρίζουν. Νομίζω ότι το αξίζω, αν και υπήρχαν και κάποιοι που με χειροκρότησαν, κάτι που μου έδωσε κουράγιο. Όχι, δεν με πόνεσε. Πρέπει να με βλέπουν ως αντίπαλο, όχι για έναν 18χρονο που παίζει καλό ποδόσφαιρο».

Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά, καθώς ο Κούμπο στα 18 του θα παίξει σε 35 αγώνες με τη Μαγιόρκα και θα σκοράρει τέσσερις φορές. Ο αριστεροπόδαρος Κούμπο παίζει στο δεξί φτερό, αλλά μπορεί να αγωνιστεί και πιο κεντρικά και πιο μπροστά. Έχει εξαιρετική τεχνική, παίρνει γρήγορες αποφάσεις, δεν κρύβεται και ζητάει την μπάλα και έχει και καλά τελειώματα. Μετά από την καλή του σεζόν όμως στη Μαγιόρκα, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Οι δανεισμοί θα συνεχιστούν, αλλά αυτή τη φορά χωρίς επιτυχία. Την επόμεχη χρονιά στη Βιγιαρεάλ δεν θα βρει χώρο και θα γυρίσει στα μέσα της σεζόν για να πάει τελικά στη Χετάφε με λιγότερες συμμετοχές και χειρότερη απόδοση. Ο Έμερι θα πει ότι ο Κούμπο δεν ενδιαφέρεται να φοράει τη φανέλα της Βιγιαρεάλ, θα τον περιγράψει ως ντίβα. Η Χετάφε φυσικά είναι κάκιστη επιλογή, δεν είναι παίκτης για τον Μπορδαλάς, δεν είναι παίκτης για μια ομάδα που περιμένει και δεν παίζει μπάλα. Όλη η σεζόν θα είναι αποτυχημένη και ένα πισωγύρισμα. Δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτόν στη Μαδρίτη και ο τέταρτος συνεχόμενος δανεισμός του θα είναι ξανά στη Μαγιόρκα όπου θα βρει εκ νέου τα πατήματά του.

Σαν να την αγαπάει την ομάδα ο κόουτς

Η πόρτα όμως για την πρώτη ομάδα της Ρεάλ φαίνεται να έχει κλείσει οριστικά. Δεν έχει κάνει κάτι τόσο εντυπωσιακό για να κερδίσει την ευκαιρία του. Αντίθετα, οι άνθρωποι της Ρεάλ Σοσιεδάδ είναι αυτοί που δείχνουν πίστη στον Γιαπωνέζο. Το καλοκαίρι του 2022 όχι απλώς θα ενδιαφερθούν, αλλά θα δώσουν και 6,5 εκατομμύρια για να τον πάρουν με μεταγραφή (γράφεται ότι πρόκειται για το 50% των δικαιωμάτων του). Και όποιος πίστευε ότι ο Κούμπο ταιριάζει στο στιλ της ομάδας, δικαιώνεται. Ο κόουτς Ιμανόλ, ο άνθρωπος που έφερε τον πρώτο τίτλο της ομάδας από το 1987 κατακτώντας το κύπελλο Ισπανίας, βρίσκει στον Κούμπο έναν παίκτη που μπορεί να του δώσει πολλά πράγματα. Όπως λέει ο Κούμπο, του ζητάει όλο και περισσότερα πράγματα, έχει υψηλές απαιτήσεις τόσο στις προπονήσεις, όσο και στους αγώνες. Ο Γιαπωνέζος συμμετέχει τόσο στο build-up, όσο και στη δημιουργία των φάσεων. Παίζει είτε δεξιά σε 4-3-3, είτε κάτι σαν περιφερειακός επιθετικός στο 4-4-2. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και έχει μεγάλη ευελιξία στο παιχνίδι του. Και φυσικά πολύ καλά τελειώματα, καθώς σκοράρει πολύ περισσότερο από τα xG (τα expected goals) με βάση τη στατιστική. Το ίδιο και με τις ασίστ του. Ανήκει στους χαφ με τις περισσότερες επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Πέρσι τελείωσε τη χρονιά με 9 γκολ και 7 ασίστ, φέτος έχει ήδη 5 γκολ και 1 ασίστ. Και καθόλου άδικα, πήρε το βραβείο του παίκτη του μήνα στη Λα Λίγκα για τον Σεπτέμβριο. «Δεν μπορούσα να αποτύχω ξανά», θα πει τον περασμένο Μάιο. «Βρισκόμουν στο όριο ώστε να μην με θέλουν πια», θα πει. Αλλά αυτός κατάφερε όχι απλώς να γίνει από τα πιο πολύτιμα γρανάζια της Ρεάλ Σοσιεδάδ, αλλά και με εμφανίσεις όπως στο Ολντ Τράφορντ να κάνει το περασμένο καλοκαίρι τους δύο μεγάλους, Μπαρσελόνα και Ρεάλ, να δείξουν ξανά ενδιαφέρον. Ο Κούμπο δεν ήταν τελικά ο νέος Μέσι, παρά τα πανέμορφα βίντεο που κυκλοφορούν από όταν ήταν ένα πιτσιρικάκι με το νο10 στη φανέλα. Αλλά ούτε είναι ένας παίκτης που δεν κάνει ούτε για τη Χετάφε. Βρήκε ένα περιβάλλον σωστό, έναν προπονητή που ξέρει να τον εκμεταλλεύεται και δείχνει πόσο καλός παίκτης είναι. «Στη Σοσιεδάδ εξιλεώθηκα ως ποδοσφαιριστής. Βρισκόμουν σε κακό σημείο και με βοήθησε να ανέβω ξανά στο τρένο που οδηγεί στην επιτυχία. Νιώθω πλέον πολύ καλά, χωρίς το άγχος που είχα πέρσι να αποδείξω τι μπορώ να κάνω. Τώρα ο κόσμος με γνωρίζει και οι συμπαίκτες μου, τώρα νιώθω πιο άνετα».