Χιλιάδες συμπατριώτες του μένουν ξύπνιοι μέχρι τα χαράματα για να τον απολαύσουν στην τηλεόραση, τα ΜΜΕ της χώρας του καταγράφουν κάθε του ενέργεια εντός και εκτός γηπέδων, η ομάδα του έχει κερδίσει αμέτρητους νέους οπαδούς σε μια μακρινή χώρα στην οποία δεν είχε ποτέ στο παρελθόν οπαδική βάση, δεκάδες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φήμη του διαφημιστικά, εκατοντάδες άνθρωποι ταξιδεύουν μέχρι τη χώρα που αγωνίζεται απλά για να δούνε ένα παιχνίδι του και περιμένουν καρτερικά μετά το τέλος του αγώνα για ένα αυτόγραφο και μια φωτογραφία με τη σημαία της πατρίδας τους.
Αυτή η παράγραφος θα μπορούσε άνετα να είχε γραφτεί για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρωταγωνιστής στον οποίο αναφερόμαστε είναι άλλος. Στα 26 του ο Σον Χιουνγκ-Μιν εξελίσσεται μέρα με τη μέρα στον μεγαλύτερο αθλητικό σούπερ σταρ της Ασίας. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε το CNN, ο Σον ανακηρύχθηκε ο πιο δημοφιλής Ασιάτης αθλητής, βάσει τουλάχιστον της απήχησης που έχει στα social media. “Η φήμη του ξεπερνάει τα ποδοσφαιρικά ή αθλητικά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή είναι μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στη Ν. Κορέα γενικότερα” σχολίασε σχετικά ο δημοσιογράφος Λι Σούνγκμο.
Η λατρεία των συμπατριωτών του (αλλά και των Ασιατών γενικότερα) για τον Κορεάτη μεσοεπιθετικό αποτυπώνεται στα περισσότερα παιχνίδια της Τότεναμ. Σχεδόν σε όλους τους αγώνες του, στις κερκίδες υπάρχουν σημαίες της Ν. Κορέας και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτοί που τις σηκώνουν δεν είναι πάντα Κορεάτες που μένουν μόνιμα στην Αγγλία. Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα Σουχάμ Ντανιέλ Κιμ, δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκινάνε από τη Ν. Κορέα με προορισμό το Λονδίνο, βλέπουν τον αγώνα του Σον και το επόμενο πρωί επιστρέφουν στην πατρίδα τους!
Πως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος; “Θέλω να κρατήσω το επίπεδο του παιχνιδιού μου σε υψηλό επίπεδο για όσο περισσότερο γίνεται για να ανταποδώσω αυτή την αγάπη που δέχομαι. Θέλω να κάνω χαρούμενους τους ανθρώπους όσο μπορώ. Nιώθω σαν πρέσβης της χώρας μου και αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι σ’αυτούς τους ανθρώπους που κάθονται ως τις 3 και τις 5 τα χαράματα για να δούνε ένα παιχνίδι μου στην τηλεόραση”.
Ο Σον δεν είναι ο πρώτος Κορεάτης που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο (ο Παρκ Τζι-Σουνγκ έπαιξε για 7 χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία κατέκτησε τα πάντα) αλλά είναι ο πρώτος που το κάνει την εποχή της κυριαρχίας των social media. Εκτός αυτού, συγκεντρώνει πάνω του αρκετά από τα χαρακτηριστικά που λατρεύουν οι συμπατριώτες του. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο φορμαρισμένους μεσοεπιθετικούς στην Ευρώπη, ο “Ντέιβιντ Μπέκαμ της Ασίας” (όπως έχει χαρακτηριστεί αρκετές φορές λόγω της λατρείας που δείχνουν οι κοπέλες της ηπείρου για το πρόσωπο του) είναι το ακριβώς αντίθετο του σούπερ σταρ που προκαλεί με τις εξόδους του ή με τον χλιδάτο τρόπο ζωής του.
Τέσσερα χρόνια μετά τη μετακόμιση του στο Λονδίνο, ο 26χρονος ζει σε ένα απλό διαμέρισμα μαζί με τους γονείς του (!), βγαίνει σπάνια τα βράδια και εστιάζει όλη την καθημερινότητα του στο ποδόσφαιρο. Η προσήλωση στο στόχο του είναι τέτοια που όπως αποκάλυψε πρόσφατα, δεν σκοπεύει να παντρευτεί αν δεν τελειώσει πρώτα η καριέρα του: “Αυτή είναι η άποψη του πατέρα μου και συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Όταν παντρεύεσαι, η οικογένεια σου γίνεται η πρώτη προτεραιότητα σου. Εγώ όμως θέλω όσο παίζω μπάλα να είναι το ποδόσφαιρο η πρώτη μου έγνοια. Όταν αποσυρθείς, ή όταν γίνεις 33-34 χρονών, τότε μπορείς να αφοσιωθείς στη γυναίκα και τα παιδιά σου. Υπάρχει φυσικά διαφορά αντίληψης μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Ξέρω ότι ο κόσμος σκέφτεται πως γίνεται να μένω ακόμα με τους γονείς μου. Αλλά είναι αυτοί που παράτησαν τα πάντα για να με βοηθήσουν να παίξω ποδόσφαιρο. Πρέπει κάπως να τους το ξεπληρώσω.”
Το δέσιμο του με την οικογένεια του είναι πολύ μεγάλο κι αυτό το κατάλαβαν πρώτοι οι άνθρωποι της Μπάγερ Λεβερκούζεν, όταν μετά από ένα απ’τα πρώτα ματς του εκεί, αντίκρισαν όλη την οικογένεια να συνεργάζεται για να μπορέσει ο πιτσιρικάς τότε Κορεάτης να ανταποκριθεί στις εκδηλώσεις λατρείας των συμπατριωτών του που σχημάτιζαν ουρές έξω από τα αποδυτήρια. Όσο ο Σον υπέγραφε αυτόγραφα, η μητέρα βοηθούσε κρατώντας τις φανέλες, ενώ ο μπαμπάς έκανε τον φωτογράφο για χάρη των θαυμαστών.
Η σημασία που δίνει ο Σον στις συμβουλές και τις απόψεις του πατέρα του δεν είναι βέβαια τυχαία. Το ‘αφεντικό’ της οικογένειας, που πλέον έχει ανοίξει ακαδημία στη Ν. Κορέα, ήταν αυτός που έκανε ουσιαστικά τον Σον επαγγελματία ποδοσφαιριστή, προετοιμάζοντας τον γι’αυτόν τον ρόλο σχεδόν από τη μέρα που πρωτοπερπάτησε. O πατέρας του, που αναγκάστηκε να σταματήσει την καριέρα του νωρίς εξαιτίας των τραυματισμών, φρόντισε να μεγαλώσει τον γιο του με απόλυτη πειθαρχία, βάζοντας τον να κάνει διπλές ατομικές προπονήσεις κάθε μέρα. “Τις περισσότερες φορές δουλεύαμε στην τεχνική μου. Με έβαζε να κρατάω τη μπάλα στον αέρα για αρκετή ώρα χρησιμοποιώντας και τα δυο μου πόδια κι ήταν αυτός που με καθοδηγούσε στα πάντα, λέγοντας τι πρέπει να κάνω για να βελτιωθώ. Είναι ο φίλος μου, ο δάσκαλος μου, ο προπονητής μου και φυσικά εκτός ποδοσφαίρου παραμένει ο πατέρας μου”.
Η εμμονή του Σον του πρεσβύτερου στο να χρησιμοποιεί ο γιος του και τα δυο πόδια αποδείχτηκε ευεργετική, αφού ακόμα και σήμερα και παρά τις αμέτρητες σύγχρονες μεθόδους προπόνησης, μόλις το 17% των παικτών χρησιμοποιεί και τα δυο του πόδια με την ίδια άνεση. Απ’την άλλη, οι αμέτρητες ώρες προπόνησης και η μανία του πατέρα για πειθαρχία, έχουν ως αποτέλεσμα ο Σον να αποτελεί σήμερα τον ορισμό του εργάτη μεσοεπιθετικού, που τρέχει ασταμάτητα και καλύπτει οποιαδήποτε θέση του ζητήσει ο προπονητής, είτε στο κέντρο της επίθεσης, είτε στα άκρα.
Λίγο πριν το τέλος της σεζόν, ο ακατάβλητος Κορεάτης μετράει ήδη περισσότερες από 50 συμμετοχές με την Τότεναμ αλλά και την εθνική ομάδα, με την οποία εκτός από το Μουντιάλ της Ρωσίας αγωνίστηκε και στους Ασιατικούς Αγώνες, στην τελευταία του ευκαιρία να κερδίσει ένα μετάλλιο που θα του επέτρεπε να αποφύγει τη δίχρονη υποχρεωτική θητεία στο στρατό. Το μετάλλιο τελικά ήρθε αλλά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Σον πριν λίγο καιρό, αυτό δεν σημαίνει ότι ο παίκτης της Τότεναμ δεν θα περάσει την πύλη του στρατοπέδου, αφού ένα από τα επόμενα δυο καλοκαίρια θα συμμετέχει στην βασική στρατιωτική εκπαίδευση που διαρκεί σχεδόν 4 εβδομάδες.
Σήμερα το βράδυ στο Άμστερνταμ απέναντι στον τρομερό φέτος Άγιαξ, ο Σον Χιουνγκ-Μιν θα παίξει το πιο μεγάλο ματς της καριέρας του μέχρι τώρα. Το έργο της Τότεναμ είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο μετά το 0-1 του πρώτου αγώνα, αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο μπορούν να ελπίζουν οι οπαδοί των ‘πετεινών’ αυτό είναι ότι σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, στο οποίο έλειπε λόγω τιμωρίας, ο Σον θα βρίσκεται αυτή τη φορά κανονικά στην 11αδα του Ποκετίνο. Και δεν υπάρχει καλύτερος επίλογος για μια εξαιρετική χρονιά, όπως αυτή που διανύει (μετράει 20 γκολ και 7 ασίστ μέχρι τώρα), από το να οδηγήσει την Τότεναμ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, κάνοντας περήφανους για μια ακόμα φορά πολλούς Νοτιοκορεάτες που θα ξενυχτήσουν για χάρη του.