The size of the fight in the dog..

Φτάσαμε στη στιγμή όπου ο Παναθηναϊκός, οι παίχτες, ο προπονητής και ο κόσμος του πρέπει να κάνουν την υπέρβαση υπερνικώντας κάθε δυσκολία και πιθανό πρόβλημα. Είναι η στιγμή που η ελληνική ομάδα απλά πρέπει να προτάξει τα περίφημα, μη μετρήσιμα στη στατιστική, intangibles. Η στιγμή της έδρας και του κανόνα της “μαχητικότητας του σκύλου”..

It’s not the size of the dog in the fight (that matters), it’s the size of the fight in the dog..

Δεν είναι το μέγεθος του σκύλου στη μάχη (αυτό που μετρά), είναι το μέγεθος της μαχητικότητας του σκύλου..

Υπόβαθρο

H ενισχυμένη με τον Φαβεράνι και ξεκούραστη (δεν είχε υποχρεώσεις το ΣΚ στην ACB) Μπαρτσελόνα έρχεται στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει έναν Παναθηναϊκό που περνά μια δύσκολη περίοδο. Η κακή εμφάνιση στη Πόλη, ο τραυματισμός του Σίνγκλετον (είναι εξαιρετικά αμφίβολος για το ματς), το ντεφορμάρισμα αρκετών σημαντικών παιχτών των τελευταίο καιρό και η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στον βαθμολογικό πίνακα έχουν βάλει τον Παναθηναϊκό στα σχοινιά. Οι Καταλανοί “καίγονται” για το σπουδαίο διπλό που θα τους βάλει δυναμικά πίσω στη μάχη για την οχτάδα. Ο Παναθηναϊκός “σκοτώνει” για τη νίκη που θα τον διατηρήσει ψηλά εντός αυτής..

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι καθόλου παραγωγική εκτός έδρας

Μετράει 6 σερί ήττες μακριά από τη Βαρκελώνη άλλωστε. Έχασε πολύ πειστικά στο Μπάμπεργκ και συνολικά κάθε εκτός έδρας ματς όπου ο αντίπαλος έπαιξε κοντά στους 80 (ή παραπάνω) πόντους. Η ίδια έχει φανερό πρόβλημα παραγωγικότητας. Σε αυτά τα 6 τελευταία εκτός έδρας ματς (ρεκόρ 2-7 μακριά από τη Βαρκελώνη φέτος στη διοργάνωση) οι Καταλανοί έχουν μ.ο. Επιθετικής συγκομιδής 64.5 πόντους.. Η προσπάθεια τους να ελέγξουν το τέμπο είναι φανερή όμως δεν έχει λειτουργήσει υπέρ τους. Ακόμα και στο τελευταίο της παιχνίδι (στη Τενερίφη) για την ACB το πρόβλημα ήταν μεγάλο μιας και η ομάδα του κόουτς Μπάρτζώκα (με αυτό το οπλοστάσιο) δε κατάφερε να ξεπεράσει του 60 (!) πόντους.. Εάν ο Παναθηναϊκός μπορέσει να ελέγξει το ριμπάουντ και δε ματώσει αμυντικά στη θέση “5”, 70 και κάτι πόντοι στην επίθεση του μπορεί (και όμως..) να είναι αρκετοί..

Το πρόβλημα στο κέντρο της ρακέτας

Είναι αυτό που σκέφτονται όλοι από τη στιγμή που έγινε, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φενέρ, γνωστό ότι ο Σίνγκλετον αντιμετωπίζει πρόβλημα και πριν καν τη διάγνωση. Αυτό που όλοι φοβούνται όταν η ομάδα αντικαθιστούσε τον Τζέιμς Γκιστ με έναν ελαφρύ φόργουορντ όπως ο Γκάμπριελ.. Ήρθε η στιγμή για τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίσει τα λάθη του. Εάν ο Αμερικανός δε σφίξει τα δόντια σήμερα το βράδυ, οι πράσινοι θα παραταχθούν με μόνο “5” τον Γιάννη Μπουρούση απέναντι σε μια Μπαρτσελόνα η οποία πρόσφατα προχώρησε σε ριζική αναβάθμιση της συγκεκριμένης θέσης υπογράφοντας τον Βίτορ Φαβεράνι και φέρνοντας πίσω από την Φουενλαμπράδα τον Moussa Diagne./ Ο Φαβεράνι φέρνει στο Παλάου Μπλαουγκράνα ένα πρωτότυπο συνδυασμό μεγέθους και δύναμης, χωρίς να του λείπουν οι δεξιότητες, δίνοντας στον Γιώργο Μπαρτζώκα έναν πραγματικό σέντερ.Με την Αναντολού έκανε εξαιρετικό ντεμπούτο μπαίνοντας νωρίς στο ματς όταν και συνδέθηκε άμεσα με το καλάθι απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο όπως ο Ντάνστον.

Είναι δεδομένο ότι ο κόουτς Μπαρτζώκας θα σημαδεύσει λυσσαλέα τον Γιάννη Μπουρούση. Θα παίξει πάνω του με τα μεγάλα κορμιά, τον φυσικό Φαβεράνι και τον εξαιρετικά skilled Τόμιτς ώστε να τον φθείρει. Θα προσπαθήσει να τον αναμείξει σε Pick & Roll συνεργασίες και κυρίως να τον κουράσει.

Μπορεί να αγοράσει χρόνο για τον ψηλό του ο Πασκουάλ..;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ακόμα και εάν ο Σίνγκλετον μπορεί να πατήσει παρκέ για 8-10 λεπτά θα είναι μεγάλη υπόθεση για τους γηπεδούχους. Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που δε μπορέσει..; Ο Τσάβι Πασκουάλ θα προσανατολιστεί προφανώς σε πιο compact σχήματα με τρία forwards ταυτόχρονα στο παρκέ (Φώτσης, Γκάμπριελ, Νίκολς, Τζεντίλε, καθόλου απίθανο να ενεργοποιηθεί ο Χαραλαμπόπουλος). Ο Αντώνης Φώτσης πιθανόν θα κληθεί να περάσει κάποιο χρόνο στη θέση “5” σε συνδυασμό με τον Κένι Γκάμπριελ ο οποίος έχει μακριά άκρα και καλό timing στο μπλοκ. Ισχυρή φαντάζει η πιθανότητα να δούμε την εφαρμογή άμυνας ζώνης. Κατά τη προσωπική μου γνώμη η εναλλαγές στη φύση της άμυνας του (από προσωπική σε χώρου) είναι ένα χαρτί που πρέπει να παίξει ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Τρίτης στο ΟΑΚΑ απέναντι σε αυτή τη Μπαρτσελόνα.. Βασικός στόχος του κόουτς Πασκουάλ θα είναι να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο φρέσκο και μακριά από τη φθορά των φάουλ τον Γιάννη Μπουρούση. Ακόμα και έτσι όμως θεωρείται δεδομένο ότι ο Έλληνας σέντερ θα χρειαστεί να κάνει σωματική υπέρβαση τη βραδιά αυτή..

To ..Pappas or Not?

Το κλειδί στην όλη προσέγγιση του παιχνιδιού για τον Παναθηναϊκό θα είναι να επιτεθεί από την αρχή. Και να το κάνει με ότι έχει, μαζεύοντας όλες του τις δυνάμεις. Αυτό δεν είναι ένα ακόμα συμβατικό παιχνίδι της φετινής σεζόν στην Ευρωλίγκα. Η ελληνική ομάδα πρέπει να επιστρατεύσει ότι έχει και να ρίξει το καλύτερο της χτύπημα στον αντίπαλο παίζοντας με περίσσεια επιθετικότητα από το ξεκίνημα κάτι που πρέπει να είναι παραπάνω από εμφανές σε κάθε της δράση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τσάβι Πασκουάλ δεν έχει τη πολυτέλεια να κρατήσει “πίσω” κανένα του όπλο. Δε μιλάμε για τακτική μάχη. Ο Παναθηναϊκός πιθανόν να χρειαστεί να καταφύγει σε ..ανταρτοπόλεμο παρουσιάζοντας τρικ και ψάχνοντας λύσεις μέσα σε όχι τόσο συμβατικά σχήματα. Η έδρα του, το γεγονός ότι εκεί βρίσκεται το πεδίο διεξαγωγής της μάχης, θα αποτελέσει τη βάση της τακτικής που θα ακολουθήσει. Εύλογα γίνεται κατανοητό ότι παίχτες με ικανότητα να παίξουν τη προσωπική φάση πηγαίνοντας μέχρι το τέλος (φθορά στον αντίπαλο, γραμμή προσωπικών, συνολικά “κάθετο μπάσκετ”) μπορούν να αποδειχθούν κομβικοί βάζοντας φωτιά στη κερκίδα και στηρίζοντας το επιθετικό οικοδόμημα όταν χρειαστεί. Τζέιμς, Παππάς, Τζεντίλε.. Ο Έλληνας γκαρντ έρχεται από καλό παιχνίδι στη Πάτρα και η παρουσία του μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα στο παρκέ και τη κερκίδα. Νομίζω πως θα το παίξει αυτό το χαρτί ο Τσάβι Πασκουάλ.. Ο Τζέιμς επίσης είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Τον τελευταίο μήνα (6 αναμετρήσεις) στη διοργάνωση μετράει 18.5 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 3.0 τελικές με 32/47 δίποντα. Η περιφερειακή άμυνα της Μπαρτσελόνα έχει τρωτά σημεία και ο Αμερικανός γκαρντ μπορεί να τα εκμεταλλευτεί ενώ είναι δεδομένο ότι πρέπει να ψάξει το ανοιχτό γήπεδο απέναντι σε ένα σύνολο που επιδιώκει σετ καταστάσεις. Τόσο ο Τζέιμς όσο και ο Παππάς (με την ικανότητα τους να πάνε στη γραμμή του φάουλ) μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για τους Καταλανούς ειδικά εάν οι στημένοι σουτέρ του Πασκουάλ βρεθούν σε στοιχειωδώς καλή βραδιά.. Μιλάμε για ματς ειδικών καταστάσεων κύριοι. Είναι “ποιος το θέλει περισσότερο”. Ποιος θα βουτήξει για τη χαμένη μπάλα δείχνοντας στον αντίπαλο ότι παίζει για τη ζωή του. Αυτό και μόνο μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στο παρκέ.

Αυτή τη Τρίτη το βράδυ δε μετράει το μέγεθος του σκύλου στη μάχη αλλά το μέγεθος της μαχητικότητας μέσα του..