Απαντήσεις…

Οι πραγματικά σπουδαίες ομάδες βγαίνοντας πάλι στο παρκέ μετά από μια άσχημη βραδιά ψάχνουν απαντήσεις. Αυτές καλείται να βρει σήμερα το βράδυ ο Ολυμπιακός απέναντι στους Βάσκους του Σίτο Αλόνσο..

Ψάχνοντας απαντήσεις..

Ο ημιτελικός του Κυπέλλου αποτέλεσε μια άσχημη βραδιά για τον Ολυμπιακό ο οποίος απώλεσε τον πρώτο (και λιγότερο σημαντικό) τίτλο της σεζόν σε νοκ-αουτ εντός έδρας ματς. Ο πρωταθλητής Ελλάδας παγιδεύθηκε στη μάλλον  εύθραυστη αίσθηση υπεροχής που με το σερί του είχε χτίσει  απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος μπήκε περισσότερο αποφασισμένος για το αποτέλεσμα και το πήρε. Ειδικά όταν η χαμένη αυτή μάχη αφορά ένα τόσο ειδικό παιχνίδι όπως το ντέρμπι των “αιωνίων”, το χτύπημα είναι σίγουρα δυνατό. Σήμερα όμως, η πιο αποφασισμένη ομάδα στο παρκέ επιβάλλεται να είναι αυτή του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα άλλο περιθώριο. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν οι γηπεδούχοι. Συγκέντρωση, δημιουργικός θυμός, επιμονή στο πλάνο, διάθεση για hustling στα κόκκινα. Και οι απαντήσεις θα έρθουν. Το ίδιο το παιχνίδι θα φροντίσει για αυτό..

H Baskonia

Τη προηγούμενη εβδομάδα στη Πόλη το backcourt της Νταρουσάφακα χτύπησε τη Baskonia κατευθείαν στη καρδιά δημιουργώντας πολλά ρήγματα στην άμυνα της. Η τριάδα των Ουίλμπεκιν-Μπέρτανς-Ουοναμέικερ σκόραρε 67 πόντους με 11/12 σουτ τριών πόντων βοηθώντας τους γηπεδούχους να ακουμπήσουν τους 100 πόντους (98) απέναντι στην άμυνα των Βάσκων. Ο Σίτο χαμήλωσε για να βελτιώσει τους χρόνους του στις αμυντικές περιστροφές, χωρίς όμως αντίκρυσμα (ο Μπλατ είχε 5 παίχτες στο παρκέ που μπορούσαν να βάλουν τη μπάλα με ντρίμπλα κάτω και παράλληλα να εκτελέσουν από τη περίμετρο). Θα είναι πολύ σημαντικό τα γκαρντ του Ολυμπιακού να δημιουργήσουν ρήγμα ως αφετηρία

Ο Αλόνσο έχει βάθος και βρίσκει συνεχώς παίχτες οι οποίοι ερχόμενοι από πίσω στηρίζουν το οικοδόμημα. Ο Tilly  και ο Budinger (10.3 πόντους, 5/12 τρίποντα στα τελευταία τρία παιχνίδια) έχουν ανεβάσει τα λεπτά και τον ρόλο τους στο παιχνίδι της Baskonia με τον Γάλλο να δείχνει ότι “κολλάει” καλύτερα με τον versatile Voightmann (πολύ δουλειά ο Birch σήμερα στα μετόπισθεν σε μια μάχη-κλειδί), λόγω του δυναμικού-Blue collar χαρακτήρα του. Παιδί που στήνει πολύ δυνατά σκριν, τρέχει καλά το παρκέ και παίζει άμυνα ψηλά και στο έδαφος ο Tilly υπήρξε σημαντικό κομμάτι και της περυσινής επιτυχίας των Βάσκων.

“Σε μια ταχύτητα..”

Ζωτικής σημασίας  για τον Ολυμπιακό το ριμπάουντ σήμερα. Οι Βάσκοι έχουν athleticism και παίχτες που επιτίθενται στο αντίπαλο καλάθι είτε διεκδικώντας τη μπάλα είτε με πρόθεση να σκοράρουν. Είναι η δεύτερη φύση της ομάδας αυτή. Ο Σίτο (χρόνια καψούρα του Κερεχέτα) προσελήφθη για να συνεχίσει τη παράδοση αυτού του Dynamic basketball που έχει συνδεθεί με το κλαμπ. Παιδί της σχολής-Ρενέσες ο 41χρονος κόουτς, στοχεύει να παίζει αποκλειστικά “σε μια ταχύτητα” πιστεύοντας ότι “με αυτό το μπάσκετ μπορείς να κερδίσεις οποιονδήποτε, οπουδήποτε”. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ελέγξει τη μπάλα λοιπόν στη transition άμυνα. Προσέξτε, όχι να χαμηλώσει το tempo. Αυτό θα είναι παγίδα. Οι Βάσκοι τρέχουν καταπληκτικά το γήπεδο, έχουν παίχτες εξαιρετικούς στη transition άμυνα όμως συνολικά σε αυτό το κομμάτι στα μετόπισθεν έχουν αδυναμίες. Οι γηπεδούχοι μπορούν να παράγουν σήμερα στο ανοιχτό γήπεδο και δε θα πρέπει να φοβηθούν όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Σίγουρα (όπως είδαμε από πέρυσι) στο συγκεκριμένο ματσάρισμα με τους Βάσκους και όπως είναι δομημένες οι ομάδες τη τελευταία διετία, ο Ντάνιελ Χάκετ ήταν πολύ σημαντικός παίχτης. Η ομάδα όμως μπορεί να καλύψει κάθε κενό..

Λάρκιν και σία..

Ο Σέιν Λάρκιν είναι ο τιμονιέρης και κύριος εκφραστής αυτού του στυλ μπάσκετ. Το καλοκαίρι (πριν τον αποκτήσει η Baskonia) σας είχα πει στο Hoopfellas πόσο θα ήθελα να τον δω στα μέρη μας καθώς συνδυάζει τη ταχύτητα σε σκέψη και εκτέλεση με την επιθετικότητα κάτω από έναν μανδύα “πολιτισμένης; συμπεριφοράς”. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η αμυντική προσέγγιση του Γιάννη Σφαιρόπουλου απέναντι στον Λάρκιν και κατ’επέκταση στο backcourt της Baskonia. Στο πρώτο ματς οι ερυθρόλευκοι ανέβασαν τον Παπανικολάου στον Αμερικανό και μοίρασαν τους Χάνγκα-Μπλάζιτς στους Σπανούλη-Μάντζαρη. Δε μπορώ να πω ότι λειτούργησε ακριβώς αυτό..

..είναι όμως πιθανό να το ξαναδούμε.  Βαρόμετρο για τους φιλοξενούμενος η παρουσία του Χάνγκα. Ο Ούγγρος είναι ο κορυφαίος +- (διαφορά πόντων στο διάστημα που βρίσκεται στο παρκέ) παίχτης της ACB, στατιστικό ενδεικτικό της αξίας και της επιρροής του στο παιχνίδι της Λαμποράλ.

hanga +

Στα τρία τελευταία ματς της ACB (3-0 η Baskonia) έχει μ.ο. 17 πόντους-4.0 ριμπάουντ-3.8 τελικές και 1.0 μπλοκ. Με αυτόν στο παρκέ ο Σίτο παίζει σε άλλες ταχύτητες σε άμυνα και επίθεση, στο μισό και στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Rodrigue Beaubois έχει 16.2 πόντους στα πέντε τελευταία ματς του του μήνα που πέρασε. Απέναντι στην Ούνιξ είχε 29 πόντους με 12/16 σουτ. Είναι παίχτης ρυθμού και απρόβλεπτος στη προσέγγιση του.

Στην 1-3-1 επίθεση της Baskonia μπορεί εξελιχθεί σε “θεριστή”. Παίζει σε όλες τις γραμμές της έχοντας ικανότητα να χτυπήσει από τη base line, να τρέξει side pick καταστάσεις, να σουτάρει μετά από ντρίμπλα ή να ορμήσει στο “ζωγραφιστό”.  Η ελληνική άμυνα πρέπει να του στερήσει τη δυνατότητα να πάει με άνεση στα καλά του σημεία. Να τον βάλει να δουλέψει.. Έχει το βάθος και τα πρόσωπα. Το backcourt των Ουότερς-Γκριν, ο Μάντζαρης (ή ακόμα και ένα ψηλότερο κορμί, θεωρώ ότι είναι πιο λειτουργικό αμυντικά από ότι απέναντι στον Λάρκιν) έχουν τα χαρακτηριστικά για να σταθούν απέναντι του.

Ναι. Είναι ένα “τέτοιο” ματς..

Aς μη γελιόμαστε.. Σήμερα διακυβεύονται αρκετά στο ΣΕΦ και για τις δύο ομάδες. Η σεζόν έχει πολύ δρόμο, κάθε ήττα μπορεί να καλυφθεί όμως υπάρχουν κάποια παιχνίδια που όντως είναι ξεχωριστά. Και αυτό είναι ένα τέτοιο.. Η Baskonia βρίσκεται στη πλάτη του Ολυμπιακού. Σε θέση βολής. Οι ερυθρόλευκοι (έχουν ήδη μια νίκη παραπάνω και το +5) καλούνται να τη βάλουν πραγματικά από κάτω. Είναι ένας από τους βασικότερους ανταγωνιστές του στη μάχη για το πλεονέκτημα. Καμία ευκαιρία στον αντίπαλο. Νίκη. Και απαντήσεις…