Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, Game 3: Η μεγάλη ευκαιρία της Μπαρτσελόνα

Μετά από ένα δραματικό δεύτερο παιχνίδι που κρίθηκε στην τελευταία κατοχή, η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στο 2-0 και ταξιδεύει στη Μαδρίτη για να σπρώξει τη Ρεάλ στον γκρεμό.  Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει τρεις ευκαιρίες για να πετύχει τη χρυσή νίκη που θα της δώσει τον τίτλο της ACB.

Τρεις νίκες σε τρία ματς. Το απόλυτο. Αυτό επιβάλλεται να κάνει πλέον η Ρεάλ Μαδρίτης για να κατακτήσει τον τίτλο της ισπανικής λίγκας. Ή μάλλον ένα ακόμα θαύμα, σαν τα πολλά που έχει πετύχει στην ιστορία της. Έχεις τις προδιαγραφές για να τα καταφέρει; Αναμφίβολα ναι. Θα το καταφέρει; Αρκετά δύσκολο. Σε καμία περίπτωση απίθανο. Η ουσία είναι ότι η Μπαρτσελόνα έχει ξεκάθαρα πλέον το επάνω χέρι, έχοντας οικοδομήσει πέραν του 2-0 και ένα αξιοσημείωτο ψυχολογικό προβάδισμα.

Στο «κλουβί» του κεντρικού Pick & Roll

Εστιάσαμε αρκετά σε αυτό στην προηγούμενη ανάλυση μας και όσοι είδατε τον δεύτερο τελικό καταλάβατε πολύ καλά το γιατί. Μπαίνοντας στο σημείο του παιχνιδιού όπου κάθε κατοχή μετράει διπλά (στη συγκεκριμένη αναμέτρηση αυτό εντοπίζεται στα τέλη της τρίτης περιόδου), οι Μαδριλένοι κλειδώνουν στο «κλουβί» του κεντρικού Pick & Roll τους Καταλανούς και χτυπούν εκεί, υπογραμμίζοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση ως την ασφαλέστερη για αυτούς στην αναζήτηση πόντων σε κριτικές στιγμές.

Η Μπαρτσελόνα σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων (και ανάλογα με το σχήμα που έχει στο παρκέ ο κόουτς Ματέο) δεν μπορεί να ενεργοποιήσει «βαθιές» βοήθειες (deep help  στη μπασκετική ορολογία) σε συνέχεια, αναμειγνύοντας πλήρως τρίτο παίχτη για να απενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη συνεργασία. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι το bump του Κάλινιτς ή του Μίροτιτς (ανάμειξη με στιγμιαία επαφή με τον ψηλό που ρολάρει στο καλάθι για να χαλάσει τον χρόνο της κίνησης και συνολικά τη συνεργασία στην επίθεση) θα «γεννούσε» αυτομάτως ένα περιφερειακό σουτ υπό καλές προϋποθέσεις για τον Μάριο Χεζόνια (και ειδικά τον τελευταίο καιρό, δεν δίνεις ελεύθερα σουτ στον Κροάτη φόργουορντ).

Οι Καταλανοί έχουν δουλέψει  στο συγκεκριμένο κομμάτι, παρουσιάζοντας σημάδια προόδου, ειδικά όταν στην αμυντική συνεργασία εμπλέκεται ο Βέσελι, όμως συνολικά η Pick & Roll άμυνα δεν είναι το δυνατό τους σημείο. Η Μπαρτελόνα ενεργοποίησε μέχρι και παγίδες στον χειριστή μετά το σκριν ώστε να πάρει τη μπάλα ψηλά ο Ταβάρες και να αναγκαστεί να τη βάλει στο παρκέ (δεν είναι καλός σε αυτό) για να επιτεθεί ή να σημαδέψει το «κόψιμο» στην τελική γραμμή (είναι θέμα συγχρονισμού και δεξιοτήτων πάσας). Ο κόουτς Ματέο συχνά χρησιμοποιεί δύο γκαρντ ώστε να μπορεί διαλέξει τον αμυντικό των Καταλανών που θα εμπλέξει στη συνεργασία. Αυτές οι καταστάσεις θα αποτελέσουν και πάλι, στον τρίτο τελικό,  τη δύναμη πυρός της Ρεάλ.

Ώρα να παίξει καλύτερα ο Μούσα

Την Κυριακή η Ρεάλ έχασε ένα ματς κόντρα στη ροή του και αυτό είναι αξιοσημείωτο. Δεν συμβαίνει συχνά. Οι Μαδριλένοι παίρνουν κεφάλι με τα «μαγικά» του Γιούλ όταν διακυβευόταν το προβάδισμα σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο (τέταρτη περίοδος) και μπαίνουν στην τελική ευθεία με διαφορά έξι πόντων. Αντικειμενικά οι πιθανότητες μιας οποιασδήποτε ομάδας για να κερδίσει τη Ρεάλ, υπό αυτή τη συνθήκη, είναι ελάχιστες. Και όμως, η Μπαρτσελόνα (η οποία δεν φημίζεται για τα ιδιαίτερα ψυχικά της αποθέματα) έμοιαζε να λειτουργεί απελευθερωμένη από το άγχος (απόρροια της μεγάλης νίκης στον πρώτο τελικό) και να κυνηγάει με μεγάλη πίστη την ανατροπή.

Την πέτυχε λοιπόν, παρότι χρειάστηκε ένα απρόσμενο λάθος του Ροντρίγκεθ, την αστοχία του Ταβάρες από τη γραμμή των προσωπικών και του Γιούλ στο σουτ της νίκης. Ο Μίροτιτς ήταν ο ηγέτης των Καταλανών και οι Βέσελι-Λαπροβίτολα έδωσαν διαφορετικού είδους clutch plays στο δρόμο για την επικράτηση. Η Μπαρτσελόνα θα πάει στη Μαδρίτη με την ίδια συνταγή, κυνηγώντας το επιθετικό ριμπάουντ και με στόχο να κρατήσει χαμηλά το ποσοστό της Ρεάλ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου ώστε να αυξήσει την πίεση που, ούτως ή άλλως πλέον, θα βρίσκεται στην πλευρά των γηπεδούχων.

Στην ισπανική πρωτεύουσα περιμένουν την «επιστροφή» του Ντζάναν Μούσα. Ο 24χρονος Βόσνιος swingman έκανε δύο άσχημα παιχνίδια στη Βαρκελώνη, «γράφοντας» 3.5 πόντους και συνολικά 3/11 σουτ στο ξεκίνημα των τελικών. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερος από αυτό. Αποτελεί σημαντικό πυλώνα της φετινής Ρεάλ εκτελεστικά και δημιουργικά ενώ έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει σε αυτά τα μεγάλα ματς απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ο Μούσα οφείλει να είναι επιθετικός από το ξεκίνημα, αντανακλώντας στο παιχνίδι του τη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση και προσέγγιση που πρέπει να έχουν οι Μαδριλένοι, ευρισκόμενοι με την πλάτη στον τοίχο και σε ένα ματς χωρίς αύριο. Ο κόουτς Ματέο ξέρει ότι εάν ο Βόσνιος συνδεθεί από νωρίς με το καλάθι, η επίθεση της Ρεάλ θα έχει τη βάση για να λειτουργήσει υπό διαφορετικό, σαφώς πιο πληθωρικό, πρίσμα.

Bet Builder με Dzanan Musa Πόντοι 11+ και Sergio Lull Πόντοι 7+ σε απόδοση 2.38 στη Stoiximan

Η Μπαρτσελόνα έχει ένα σαφές προβάδισμα και μπαίνει στο τρίτο ματς για να εκτελέσει σωστά τις λεπτομέρειες που θα αυξήσουν την πίεση που ήδη έχει ο αντίπαλος. Παρόλα αυτά, μια νίκη της Ρεάλ μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα στη σειρά. Το 2-1 με το τέταρτο ματς και πάλι στη Μαδρίτη στοιχειοθετεί μια διαφορετική κατάσταση από αυτήν που βρισκόμαστε τώρα. Είναι δεδομένο επίσης ότι οι γηπεδούχοι θα παλέψουν ώστε να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στα μετόπισθεν. Οι Καταλανοί πρέπει να νιώσουν τη δύναμη της άμυνας τους και αυτό θα γίνει μόνο όταν αυτή εισχωρήσει στο μυαλό τους. Τότε, θα ξεκινήσει η πραγματικά μεγάλη μάχη.

 

Bet Builder με Χάντικαπ Ρεάλ Μαδρίτης -3.5 και Πόντοι Over 155.5 σε απόδοση 2.48 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan