Πέντε παίχτες για να προσέξετε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20

Η Κρήτη και το Ηράκλειο φιλοξενούν τα αστέρια του μέλλοντος σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτοί είναι πέντε αθλητές που αξίζει να προσέξετε.

Μπαίνουμε πλέον στη φάση των «16» στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U20 του Ηρακλείου. Η Εθνική μας ομάδα αγωνίζεται σήμερα απέναντι στην Ισλανδία, φιλοδοξώντας να πάρει το εισιτήριο για την οχτάδα όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης ανάμεσα στην Τουρκία και το Μαυροβούνιο.

Πρόκειται για ένα τουρνουά με αρκετό ταλέντο και ουκ ολίγες ενδιαφέρουσες ομάδες. Αυτά είναι πέντε παιδιά που αξίζουν την προσοχή σας.

Berke Buyuktuncel

Ο Δημήτρης Πρίφτης τον εμπιστεύτηκε όσο βρισκόταν στο τιμόνι της Τόφας και αυτό τον βοήθησε να αναπτύξει πτυχές του παιχνιδιού του και να ωριμάσει, αγωνιζόμενος απέναντι σε άνδρες και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού.

Ο Τούρκος φόργουορντ είναι μια πολύ καλή περίπτωση νέου αθλητή ο οποίος έχει τις προδιαγραφές να κάνει καριέρα στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Αριστερόχειρας με πληθωρική παρουσία στην άμυνα όπου αποτελεί σημαντικό παράγοντα επάνω στη μπάλα και μακριά από αυτήν, ικανός να λειτουργήσει είτε ως χειριστής είτε ως σκρίνερ στις Pick & Roll δράσεις «γεννώντας» συνεχώς mismatches. Έκανε μεγάλο ματς απέναντι στους Ιταλούς όπου μέτρησε 26 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Τουρκία-Μαυροβούνιο: Χάντικαπ Τουρκία -3.5 σε απόδοση 1.65 στη Stoiximan

Liutauras Lelevicius

Ένα πολύ πληθωρικό ταλέντο από τη Λιθουανία. Ο πλάγιος της Ζάλγκιρις συνδυάζει μέγεθος, παιχνίδι με τη μπάλα και χωρίς αυτήν, περιφερειακή εκτέλεση και καλό φιλτράρισμα αποφάσεων με αθλητική ικανότητα. Απέναντι στην Εθνική μας ομάδα έκανε επίδειξη των αναβαθμισμένων δυνατοτήτων του στο σουτ, χτυπώντας με διαφορετικού τύπου εκτελέσεις.

Έρχεται από μια καλή σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της Λιθουανίας όπου βελτίωσε τον χειρισμό της μπάλας και την αποτελεσματικότητα του σουτάροντας μετά από ντρίμπλα. Σύντομα θα πάρει μόνιμη θέση στα μεγάλα σαλόνια. Εξαιρετική περίπτωση.

Ruben Dominguez

Ο γκαρντ της Εστουντιάντες ξεσηκώνει μνήμες από το παρελθόν, θυμίζοντας ελαφρώς κάποια από τα «ιερά τέρατα» της ισπανικής σχολής. Πρόκειται για ένα παιδί  αρκετά ώριμο για την ηλικία που φέρνει leadership στην ισπανική ομάδα.

Κράμα χαρακτηριστικών Ναβάρο και Φαμπιάν Κοζέρ. Η ικανότητα του να παράγει δουλεύοντας γύρω από τα σκριν κουμπώνει άψογα με την παρουσία του Νούνιες στον «άσσο» ενώ είναι επίσης αποτελεσματικός παίζοντας με τη μπάλα στα χέρια. Έχει μέγεθος και τα ψυχικά αποθέματα να βάλει μεγάλα σουτ.

Iσπανία-Ισραήλ: Χάντικαπ Ισπανία -18.5 σε απόδοση 1.55 στη Stoiximan

Lefteris Mantzoukas

Εδώ δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού αποτελεί τον πυλώνα του παιχνιδιού της Εθνικής μας ομάδας. Μιλάμε για ένα παιδί που είχε ρόλο σε ομάδα Ευρωλίγκας την περασμένη σεζόν (στο δεύτερο μισό της πιο συγκεκριμένα) κάτι  πολύ σημαντικό για αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού.

Ο Μαντζούκας έχει την ευκαιρία να δουλέψει το παιχνίδι του με τη μπάλα στα χέρια σε αυτό το τουρνουά. Στήνεται στην αδύνατη πλευρά της επίθεσης και είναι πάντα έτοιμος να πληγώσει την άμυνα είτε με άμεση περιφερειακή εκτέλεση, είτε επιτιθέμενος στη μετακίνηση της άμυνας (close out-επίθεση). To κορμί του ξεχωρίζει σε σχέση με τα αντίστοιχα των συνομήλικων του ενώ στην άμυνα είναι εξίσου αποτελεσματικός σε περίμετρο και «ζωγραφιστό».

Νικητής Ελλάδα U20 και Πόντοι Under 149.5 σε απόδοση 2.07 στη Stoiximan

Huan Nunez

Παρακολουθώ τον Νούνιες από πολύ μικρή ηλικία και μπορώ να πω ότι η ανάπτυξη του πέρασε από διάφορα στάδια, μέχρι να αποφασίσει να αφήσει τη Μαδρίτη για να μεταβεί στην Ουλμ, η οποία αποτέλεσε την ωραιότερη ιστορία της φετινής σεζόν στην Ευρώπη. Και ο πόιντ γκαρντ των Ισπανών είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από το σύνολο του Άντονι Γκαβέλ, βελτιώνοντας κατακόρυφα το παιχνίδι του στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Σε μια εποχή που η τάση στη θέση «1» λέει «scoring guard», ο Νούνιες είναι ο απόλυτος floor general. Πάσες του έχουν το «άγγιγμα του Μίδα» και το court vision του βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στην Κρήτη παίζει με αυτοπεποίθηση «Τεόντοσιτς». Απολαυστικός, κάνει τους γύρω του καλύτερους. Μπορεί να διαλύσει τον αντίπαλο όντας ο MVP του παιχνιδιού, χωρίς να σκοράρει. Το pace και η ροή στην επίθεση των Ισπανών όταν βρίσκεται στο τιμόνι, είναι κάτι που αξίζει να προσέξετε.