pao

Eυκαρία για αλλαγή στον Παναθηναϊκό κόντρα στη Ζενίτ

Mε φόρα από το ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Ζενίτ του Πασκουάλ. Ο Hoopfellas αναλύει και προτείνει το MatchCombo του παιχνιδιού!

Ερχόμενος από μια μεγάλη νίκη στο ελληνικό ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός βρίσκει μπροστά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Τη δημιούργησε ο ίδιος με το παιχνίδι του στο Φάληρο. Μια νίκη επί της ισχυρής Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ, μπορεί πλέον να αλλάξει τον αέρα στο εσωτερικό της ομάδας και κατ’επέκταση σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε το μεγάλο χτύπημα τη Δευτέρα το βράδυ στο ΣΕΦ, κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στο μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων». Ήταν ένα αποτέλεσμα που χρειάζονταν οι πράσινοι και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για αυτούς την τρέχουσα σεζόν. Η ψυχολογία αλλάζει, οι παίχτες και ο προπονητής απέβαλλαν ένα μέρος της πίεσης που κουβαλούσαν μέχρι τώρα και  ο κόσμος μπορεί να αγκαλιάσει τη φετινή δύσκολη προσπάθεια με μεγαλύτερη όρεξη. Όπως είπαμε πιο πάνω, το «τριφύλλι» δημιούργησε μια ευκαιρία για τον εαυτό του με αυτήν την νίκη. Μια σημαντική ευκαιρία να αλλάξει το κάρμα του και να επιστρέψει. Αρκεί να δείξει συνέπεια και συνέχεια.

Η Ζενίτ είναι μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη. Τον τελευταίο μήνα μετράει πέντε συνεχόμενες νίκες στην Ευρωλίγκα, επίδοση που την βοήθησε να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Έδωσε βέβαια τέσσερις από αυτές τις αναμετρήσεις  εντός έδρας όμως το μπάσκετ που απέδωσε και η ποιότητα του ανταγωνισμού δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση.

Ο Τσάβι Πασκουάλ αθόρυβα αποδεικνύει και πάλι το υψηλό επίπεδο της δουλειάς του αλλά και το γιατί αποτελεί έναν από τους κορυφαίους στον χώρο χωρίς αμφιβολία. Μην ξεχνάτε ότι η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης αγωνίζεται από το ξεκίνημα της σεζόν χωρίς τον ηγέτη και καλύτερο παίχτη της, Σαμπάζ Νάπιερ.

🏀 Παναθηναϊκός-Ζενίτ με αμέτρητα ειδικά παικτών & Live Streaming* στη Stoiximan!

Δεν είναι τυχαία η αναφορά στον Αμερικανό σταρ. Η Ζενίτ παίζει  ουσιαστικά χωρίς πόιντ γκαρντ όλο αυτό το διάστημα με τον Πασκουάλ να ενεργοποιεί αλχημείες για να βρει λύσεις. Ο Κόνερ Φράνκαμπ μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καλά σε εκτελεστικό επίπεδο, σίγουρα όμως όχι σε δημιουργικό (1.2 τελικές πάσες για 1.2 λάθη). Ο Πόνιτκα ανεβαίνει αναγκαστικά εκεί (μαζί με τους Κουλάγκιν-Ζαχάροφ) λοιπόν για να δώσει μέγεθος και άμυνα στη θέση. Σε αυτό το καλό της διάστημα βέβαια, η Ζενίτ βρήκε τη λύση που πρέπει τελικά να προκρίνει, παρατάσσοντας τους Λόιντ-Μπάρον μαζί στο backcourt. Πρόκειται για τους δύο καλύτερους σκόρερ της, εκ των οποίων κανένας φυσικά δεν είναι άσσος. Η ύπαρξη όμως ψηλών (όπως ο Μίκι) στους οποίους η επίθεση της Ζενίτ μπορεί να ακουμπήσει τη μπάλα, έχει λειτουργήσει ευεργετικά σε επίπεδο ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε ότι ξαφνικά μια παραγωγική διαδικασία που παραδοσιακά βασίζεται στις συνεργασίες (όπως μας έχει συνηθίσει ο κόουτς) αναγκάστηκε να ακουμπήσει στο ένας με έναν. Και αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης απρόσμενα τη βοήθησε να κερδίσει κλειστές αναμετρήσεις (όπως αυτή με τον Ολυμπιακό πρόσφατα).

Το δίδυμο αυτό λοιπόν θα αποτελέσει τον βασικό στόχο της ελληνικής άμυνας. Ο Μπάρον είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι φέτος ακόμα έχει μείνει χαμηλά σε ποσοστά (28.8% από τρίποντο). Η έλλειψη του Νάπιερ έχει «γράψει» και στο παιχνίδι  του 31χρονου sharpshooter καθώς δεν υπάρχει ο πόιντ γκαρντ που θα τον βάλει να παίξει και να εκτελέσει από τα καλά του σημεία. Ο Λόιντ με τη σειρά του ξεκίνησε κάπως άσχημα  τη σεζόν όμως τον τελευταίο καιρό είναι εξαιρετικός. Ο Αμερικανός κάνει πολλές δουλειές και στις δύο πλευρές του παρκέ, χτίζοντας το αγωνιστικό προφίλ ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού. Σημειώστε ότι μέχρι τώρα ο Λόιντ είναι Νο4 στη λίγκα σε αποτελεσματικότητα στις «απομονώσεις» (φάσεις ένας εναντίον ενός) και Νο3 σε εκτελέσεις από θέση (spot up) σε μια κατηγορία όπου τέταρτος είναι ο Φράνκαμπ. Οι περιφερειακοί του Δημήτρη Πρίφτη θα έχουν αρκετή δουλειά στο αμυντικό κομμάτι.

Το ριμπάουντ και η διασφάλιση του στα μετόπισθεν θα αποτελέσουν τη βάση στο τακτικό πλάνο των πρασίνων. Η Ζενίτ είναι ελίτ ομάδα σε αυτόν τον τομέα όντας πολύ δυνατό τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό ριμπάουντ. Οι Γκουντάιτις, Ζούμπκοφ, Πόιθρες, Μίκι και Πόνιτκα διεκδικούν κάθε φάση κοντά στο καλάθι και καταφέρνουν να ανανεώσουν επιθέσεις με μεγάλη συχνότητα. Νομίζω ότι αυτό ίσως είναι  το πιο καθοριστικό στοιχείο αναφορικά με την εξέλιξη του ματς. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βγάλει καλές άμυνες αλλά κυρίως να τις τελειώσει σωστά, κάνοντας δική του τη μπάλα με αμυντικό ριμπάουντ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η transition επίθεση των Ρώσων. Η Ζενίτ είναι ομάδα μισού γηπέδου (Τσάβι γαρ). Έχει τις λιγότερες κατοχές στο ανοιχτό γήπεδο (μαζί με τη Μπάγερν) στη φετινή Ευρωλίγκα όμως είναι η πιο αποτελεσματική transition επίθεση παράγοντας 1.37 πόντους/κατοχή (το υψηλότερο νούμερο στη διοργάνωση).

Το παιχνίδι που ακολουθεί μετά από μια μεγάλη επιτυχία είναι σίγουρα δύσκολο. Ο Παναθηναϊκός καλείται να δώσει συνέχεια στις καλές του εμφανίσεις, ελπίζοντας ότι θα μετουσιωθούν σταδιακά σε μια σταθερά ανοδική πορεία. Ήταν πολύ ανταγωνιστικός σε δύο ιδιαίτερα δύσκολες έδρες, στο Μόναχο και στον Πειραιά, και τώρα επιστρέφει στο δικό του σπίτι ψάχνοντας τη νίκη που μπορεί να γυρίσει τον διακόπτη του. Η Ζενίτ είναι πολύ φορμαρισμένη και έχει μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος, ειδικά στη γραμμή ψηλών. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι άτρωτη. Το «τριφύλλι» λοιπόν οφείλει να μπει εξ αρχής στο γήπεδο και να επιβάλλει τον νόμο του. Ο κόσμος του είναι ζεστός και θα είναι εκεί. Η ποιότητα του αντιπάλου αυξάνει το κίνητρο. Η ευκαιρία για τους πράσινους είναι τεράστια. Η ομάδα που έμοιαζε χαμένη μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί τώρα να ανέβει στο κύμα του ενθουσιασμού και να ταξιδέψει μαζί του σε νέες θάλασσες.

🏀 MatchCombo με χάντικαπ ΠΑΟ +11.5 και Over 141.5 συνολικοί πόντοι  σε απόδοση 1.77 στη Stoiximan

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις, Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές / Ηοοpfellas για το Stoiximan Blog