fal

Ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο με… Δούρειο Ίππο τον Φαλ

Μπορεί ο Μουσταφά Φαλ να αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» της επίθεσης του Ολυμπιακού στο Mediolanum ; Οι ερυθρόλευκοι αφήνουν το ελληνικό ντέρμπι πίσω τους και πέφτουν στη μάχη της Ευρωλίγκας ξανά όπου τους περιμένει η Αρμάνι Μιλάνο του Ετόρε Μεσίνα.

Η θρυλική Ολίμπια πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα στη Ρωσία. Ούνιξ και Ζενίτ της έδωσαν δύο καλά μαθήματα και ο ενθουσιασμός που συνόδευε τον τελευταίο καιρό τους Λομβαρδούς πνίγηκε κάπου στην Ανατολική Ευρώπη. Στον Καζάν η κατρακύλα ήταν μεγάλη και η δικαιολογία της κούρασης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί στη συζήτηση για το πώς ήρθε τελικά αυτό το 97-71 υπέρ των γηπεδούχων. Δύο ημέρες μετά, στην Αγία Πετρούπολη, οι παίχτες του Μεσίνα πάλεψαν αλλά στο επιθετικό κομμάτι ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ ήταν απελπιστικά μόνος και η τρύπα στο ζωγραφιστό πάλι εκεί. Οι Γκουντάιτις-Μίκι ήταν καθοριστικοί, όπως και η διαφορά στα ριμπάουντ. Το ίδιο πρόβλημα στις διεκδικούμενες μπάλες παρουσίασε η Ολίμπια και στο Καζάν άλλωστε.

Καταλαβαίνετε ότι ο τραυματισμός του Ντίνου Μήτογλου αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιταλική ομάδα στη σεζόν. Δεν είναι τα νούμερα (8.3 πόντοι-4.7 ριμπάουντ σε 18.7’ στην EL) που θα λείψουν τόσο αλλά η δυναμική του Έλληνα ψηλού και η εξισορροπιστική του παρουσία στο ρόστερ του Μεσίνα. Το μέγεθος, το «in progress» πρόσωπο-πλάτη παιχνίδι του, η ικανότητα του να κολλήσει με κάθε ψηλό της ομάδας και το γεγονός ότι αποτελεί δεινό ριμπάουντερ  είναι στοιχεία που αλλάζουν το αγωνιστικό προφίλ των Λομβαρδών και προσφέρουν στον Σικελό «καθηγητή» μια σαφώς μεγαλύτερη γκάμα επιλογών σε όρους σχημάτων και τακτικής. Εν ολίγοις, χωρίς τον Μήτογλου η Ολίμπια είναι άλλη ομάδα. Και πλέον οφείλει να προσαρμοστεί στην απουσία του. Κάποια στιγμή πιθανότατα θα το κάνει γιατί έχει βάθος. Το διακύβευμα αφορά το κόστος. Πώς θα «γράψει» στο αγωνιστικό της προφίλ αυτή η απουσία;

🏀 Kyle Hines Ριμπάουντ 4+ σε απόδοση 1.33 στη Stoiximan

H ομάδα του Μιλάνου είναι ήδη στην αγορά ψάχνοντας μια λύση, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες. Το πρόβλημα στο ριμπάουντ υπήρχε ήδη παρά την παρουσία του Έλληνα φόργουορντ-σέντερ. Τώρα πλέον μπορεί να εξελιχθεί σε πληγή. Η εικόνα των Ιταλών στα ματς της Ρωσίας ήταν μάλλον ανησυχητική και η επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα απογοητευτική. Εκτός αυτού ο Μεσίνα περιμένει την επιστροφή του Ντιλέινι, τον οποίον πρέπει να χωρέσει σε μια περιφερειακή γραμμή που έδειχνε να ρολάρει. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός χρειάζεται την προκειμένη περίοδο για να ξεκουράσει τον Ροντρίγκεθ που έχει τραβήξει όλο το κουπί.

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στoν ιταλικό Βορρά γνωρίζοντας ότι θα βρει απέναντι του μια από τις πιο δυνατές και καλύτερα προετοιμασμένες άμυνες της διοργάνωσης. Σωστές αμυντικές συνεργασίες, δουλεμένα αμυντικά rotations και hustling από βετεράνους και νέους αθλητές. Οι Λομβαρδοί επιτρέπουν στον αντίπαλο το πολύ χαμηλό 30.1% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (Νο2 επίδοση στη λίγκα πίσω από το 29.5% των Πειραιωτών)  και μόλις 42.9% εντός πεδιάς (Νο3 επίδοση στη λίγκα, Νο1 και εδώ ο Ολυμπιακός με 41.4%). Ο Ricci θα πάρει περισσότερα λεπτά στο rotation πλέον (με τον Μήτογλου εκτός) ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και χαμηλότερα σχήματα με τον Ντατόμε στο «4». Φυσικά ο Νικολό Μέλι θα έχει ακόμα περισσότερες ευθύνες στους ώμους του. Είναι ένα φόργουορντ με πολύπλευρο ταλέντο στον οποίον οφείλει να εστιάσει η ελληνική άμυνα.

Πέραν του Ροντρίγκεθ οι δύο παίχτες-κλειδιά στην αναμέτρηση του Mediolanum για τους γηπεδούχους και παράλληλα οι δύο βασικοί στόχοι της ελληνικής ομάδας στα μετόπισθεν  ακούνε στα ονόματα Σαβόν Σιλντς και Ντέβον Χολ. Στη δεύτερη σεζόν του στο Μιλάνο και τέταρτη συνολικά στην Ευρωλίγκα, ο 27χρονος Σιλντς έχει πλέον καθαρά πρώτο ρόλο. Είναι το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση της Αρμάνι (1ος σκόρερ με 12.1 πόντους) και μαζί με τον Σέρχι αυτοί που παίρνουν τον εκτελεστικό βάρος επάνω τους στα δύσκολα. Η άμυνα του Ολυμπιακού έχει παίχτες για να ρίξει επάνω στον Αμερικανό wing, όμως πρέπει πρωτίστως όλοι αυτοί που θα κληθούν να τον αναχαιτίσουν να επιδείξουν τη μέγιστη συγκέντρωση για 40’ καθώς ο Σιλντς είναι από τους παίχτες που «επιστρέφουν», ακόμα και όταν έχουν ξεκινήσει άσχημα. 

Ο δυναμικός Χολ με τη σειρά του αποτελεί έναν από τους καλύτερους rookies της διοργάνωσης. Επιθετικότητα, υψηλά standards στο ενεργειακό κομμάτι και πολλά intangibles από τον πρώην  γκαρντ του Βιρτζίνια τον οποίον οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κρατήσουν εκτός εξίσωσης από την αρχή. Η δέσμευση των παιχτών-ρόλων του Μεσίνα στα καθήκοντα τους, συνιστά κατάκτηση πρωτίστως του ίδιου του κόουτς και ένα από τα κλειδιά για την επιτυχημένη πορεία της Αρμάνι μέχρι τώρα.

Φυσικά και ο Ολυμπιακός θα έχει τα δικά του δυνατά χαρτιά στην τσόχα του Forum.Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι ένα από αυτά. Στα τρία από τα τέσσερα τελευταία ματς των ερυθρολεύκων (με ΠΑΟΚ-Εφές-ΠΑΟ, εξαιρείται αυτό με τη Μακάμπι που ήταν εξαιρετικός) ο 25χρονος πλάγιος μετράει 2/13 τρίποντα, επίδοση αφύσικη για έναν περιφερειακό εκτελεστή των δικών του δυνατοτήτων. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορέσει ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (12.8 πόντοι με 43.9% στα τρίποντα) να μπει από την αρχή δυνατά στο παιχνίδι και να συνδεθεί με το καλάθι, ειδικά όταν απέναντι σου έχει μια δυνατή άμυνα. Δίπλα του η σταθερά που λέγεται Σάσα Βεζένκοφ. Ο φόργουορντ των ερυθρολεύκων (εξαιρετικός στο περυσινό αντίστοιχο ματς) θα προσπαθήσει να εξιλεωθεί για τις κρίσιμες χαμένες βολές του στο ντέρμπι της Δευτέρας.

🏀 Sasha Vezenkov 10+ πόντοι σε απόδοση 1.50 στη Stoiximan

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί συγκέντρωση και πολυφωνία ώστε να ρίξει τους Λομβαρδούς στο γκρεμό. Η αυτοπεποίθηση τους έχει κλονιστεί μετά τις εμφανίσεις της προηγούμενης εβδομάδας και μαζί η ισορροπία τους μετά τον τραυματισμό του Μήτογλου. Θα βγάλουν μπροστά παίχτες όπως ο Tarczewski (ασταθές πνευματικό υπόβαθρο) που κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσουν σε αυτή τη διαφοροποίηση ρόλου. 

Η λογική λέει ότι οι γηπεδούχοι θα είναι καλά προετοιμασμένοι για να αμυνθούν στον Φαλ. Άλλωστε ο Μεσίνα φημίζεται για την ικανότητα του να διαβάζει το low post σε άμυνα και επίθεση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Γάλλος σέντερ μπορεί να αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο»  της ελληνικής ομάδας στο επιθετικό κομμάτι. Η ικανότητα του στην πάσα είναι γνωστή και με αυτήν ως όπλο οι ερυθρόλευκοι μπορούν να βρουν καλές συνθήκες εκτέλεσης μέσα από περιφερειακά σουτ ή κοψίματα προς το καλάθι.

🏀 Moustapha Fall Ασσίστ 1+ σε απόδοση 1.23 στη Stoiximan

Το παιχνίδι στο Μιλάνο έχει πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας για την ελληνική ομάδα που θα βρει απέναντι της ένα από τα πιο αποτελεσματικά σύνολα της φετινής διοργάνωσης. Παρότι έδειξε κάποια ανησυχητικά σημάδια την προηγούμενη εβδομάδα, η Αρμάνι παραμένει top-notch team και το Μεντιολάνουμ μια πολύ δύσκολη έδρα για να σπάσει κάποιος. Ίσως αυτή ακριβώς η μεγάλη πρόκληση να είναι αυτό που χρειάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή ο Ολυμπιακός.

🏀 Πόντοι Over 143.5 σε απόδοση 1.32 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές