Παναθηναϊκός-Ρεάλ: Να τελειώσει τη δουλειά

Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός του Ρικ Πιτίνο υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης για να κλειδώσει τη πρόκριση στα playoffs της διοργάνωσης και ίσως, την ίδια τη “Βασίλισσα” ως αντίπαλο του σε αυτά…

Μεγάλο ματς σήμερα στο γεμάτο ΟΑΚΑ (έχει ήδη ανακοινωθεί sold out) όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι έρχονται από μερικά άσχημα ματς όμως έχουν τη ποιότητα (σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο) να τελειώσουν οποιονδήποτε, οπουδήποτε εάν βρουν ρυθμό μέσα στο παιχνίδι. Οι γηπεδούχοι με τη σειρά τους έχουν το πλεονέκτημα της “ορμής”. Η  πιθανότητα μάλιστα διασταύρωσης με τη Ρεάλ στα φετινά playoffs δίνει ένα έξτρα κίνητρο.

Έχει ρίξει ταχύτητα η Ρεάλ 

Η Ρεάλ έχει ρίξει ταχύτητα εδώ και καιρό θέλοντας να τελειώσει τη κανονική περίοδο έχοντας μπει σε ένα είδος συντήρησης. Νομίζω ότι αυτό έχει επηρεάσει ασυνείδητα  το αγωνιστικό της προφίλ και η διαδικασία επαναφοράς ίσως τελικά αποδειχθεί δυσκολότερη από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Οι Μαδριλένοι έχουν κλειδώσει στη τρίτη θέση της κατάταξης και είναι εύλογο να μη ρισκάρουν στη τελική ευθεία της regular season. Όμως ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία τερματίζεις σε αυτό το κομμάτι επηρεάζουν συχνά τη φόρμα σου στο επόμενο, αυτό των playoffs.

Ο Πάμπλο Λάσο ξέρει ότι μια πιθανή  ήττα σήμερα στο ΟΑΚΑ φέρνει κοντά του το “τριφύλλι” και το Ρικ Πιτίνο ως πιθανότερους αντιπάλους για τα playoffs. Το πως αισθάνεται για αυτό μόνο ο ίδιος το ξέρει. Η “Βασίλισσα” διαθέτει το πληρέστερο ρόστερ στη διοργάνωση και είναι σαφές ότι δεν έχει να φοβηθεί κανέναν. Ο στόχος σε αυτή τη φάση της σεζόν είναι να κουρδιστούν όλα τα όργανα ξανά ώστε με τον κατάλληλο συγχρονισμό η συμφωνική ορχήστρα να αρχίσει να παίζει τη μελωδία της.

Άμυνα στο “ζωγραφιστό” το κλειδί για το “τριφύλλι

Η Ρεάλ ηττήθηκε και πάλι από τη Μπαρτσελόνα του Σβέτισλαβ Πέσιτς (πιο πάνω έγραψα ότι “δεν έχει να φοβηθεί κανέναν”, εε ξεχάστε το…) για την ACB. Μια προσεκτική ματιά στην αγωνιστική της συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το που πρέπει να κατευθυνθεί και να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός σήμερα το βράδυ. Για παράδειγμα.

-Η άμυνα των Μαδριλένων είναι η καλύτερη στη διοργάνωση όμως  πηγαίνοντας λίγο βαθύτερα βλέπουμε ότι η περιφερειακή της άμυνα έχει κενά. Η Ρεάλ μπορεί να κατεβάσει τα περιφερειακά ποσοστά μέτριων ομάδων σε αυτό το είδος εκτέλεσης (ΠΑΟ, Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα) όπως, με την ίδια ευκολία μπορεί να δέχεται σουτ από τις πιο ικανές ομάδες σε αυτό το κομμάτι.

-Ο τρόπος που θα αμυνθεί  ο Παναθηναϊκός στο “ζωγραφιστό” του μοιάζει ως η σημαντικότερη παράμετρος στην αξιολόγηση του βραδινού ματς. Η Ρεάλ είναι μια ομάδα που μπορεί να σε σκοτώσει “ξεριζώνοντας” τη καρδιά της άμυνας σου, με απανωτά και κυρίως διαφορετικού τύπου χτυπήματα. Έχει γκαρντ με διεισδυτική ικανότητα και ιδιαίτερες δεξιότητες στη δημιουργία μέσα από Pick & Roll δράσεις, παίχτες που ξέρουν να κινούνται μακριά από τη μπάλα και φυσικά ψηλούς οι οποίοι μπορούν να κυριαρχήσουν με το μέγεθος, τη δύναμη ή τη τεχνική τους κατάρτιση. Όλοι θυμόμαστε τα προβλήματα που βίωσε ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι του πρώτου γύρου.

 

Εάν η ελληνική άμυνα καταφέρει αρχικά να ρίξει τα ποσοστά ευστοχία των Μαδριλένων στο ζωγραφιστό είναι πολύ πιθανόν ότι σταδιακά μπορεί να μειώσει και τον αριθμό των εκτελέσεων τους εντός της ρακέτας, έχοντας πτοήσει το ηθικό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τη Ρεάλ σε πλήθος εκτελέσεων από τη περιφέρεια. Όταν ο αριθμός των τριπόντων είναι σχεδόν ανάλογος με τις εκτελέσεις σουτ δύο πόντων, τα κακά νέα ξεκινούν για τη “Βασίλισσα”. Ο τρόπος με τον οποίον προστατεύει τη ρακέτα του στη θητεία του κόουτς Πιτίνο ο Παναθηναϊκός δίνει μια πρώτη δόση αισιοδοξίας σχετικά με τη βραδινή μάχη.

Το πλήθος δημιουργών που διαθέτει ο κόουτς Λάσο είναι ένα από τα κλειδιά της διαχρονικής επιτυχία αυτού του συνόλου και ένα από σημεία στα οποία οφείλει να εστιάσει η άμυνα των πρασίνων. Η Ρεάλ πιάνει τα  υψηλότερα νούμερα επιθετικής αξιολόγησης όταν στο παρκέ βρίσκονται παίχτες όπως ο Αγιόν (είχε 5 τελικές πάσες στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου) και ο Κάρολ ενώ στα μετόπισθεν η παρουσία των Ταβάρες, Καμπάτσο και Ρούντι Φερνάντεθ (πολύ ικανός στην άμυνα από θέση βοήθειας) είναι ευεργετική. Ο Παναθηναϊκός φυσικά έχει τα δικά του όπλα.

Ο Νικ Καλάθης θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Σέρχιο Γιούλ στη μάχη δύο εκ των καλύτερων γκαρντ στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο άσσος του Παναθηναϊκού κάνει τη διαφορά απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον περιφερειακό στη διοργάνωση εδώ και καιρό, αναβαθμίζοντας με τη παρουσία του το παιχνίδι των συμπαιχτών. Είναι ο μηχανοδηγός του Παναθηναϊκού και ο ιδανικός εκφραστής της φιλοσοφίας του Ρικ Πιτίνο στο παρκέ. Ο Πάμπλο Λάσο θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει τη δραστηριότητα του μειώνοντας τις καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου για αυτόν. Παίχτες όπως ο Καμπάτσο και ο Τέηλορ θα αποτελέσουν το μέσο του Ισπανού προπονητή σε αυτή του τη προσπάθεια ενώ και η παρουσία του Ταβάρες στο κέντρο της ρακέτας μπορεί να αποβεί σημαντική. Νομίζω πως όλοι μας αναμένουμε τη μάχη του “γίγαντα” της Ρεάλ με τον Παπαγιάννη. Δεν σας κρύβω ότι όταν έγινε γνωστή η συμφωνία του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι με τον νεαρό σέντερ, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ακριβώς αυτό το ματσάρισμα με τον Ταβάρες.

Ο Γιούλ με τη σειρά του έρχεται από ένα κακό ματς στη Βιτόρια (είχε 5 πόντους με 0/8 τρίποντα σε 21 λεπτά) και από μια σεζόν με αρκετά σκαμπανεβάσματα. Η κλάση του όμως είναι δεδομένη όπως και η ανάγκη της Ρεάλ για τη παρουσία της ηγεσίας του στο παρκέ. Ο Γιούλ είναι ο παίχτης που “σηκώνει” ψυχολογικά τους συμπαίχτες του στη καλή του βραδιά και καταρρακώνει το ηθικό του αντιπάλου όσο λίγοι.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε κάτι που πριν λίγο καιρό έμοιαζε ακατόρθωτο. Όχι μόνο δείχνει να προλαβαίνει το τρένο των playoffs αλλά διεκδικεί και ένα καλό πλασάρισμα στη τελική οχτάδα (την έκτη θέση). Για πολλούς λόγους, είναι άκρως σημαντικό να αξιοποιήσει το σπουδαίο μομέντουμ που έχει χτίσει και να κερδίσει τη Ρεάλ σήμερα. Πάνω από όλα, για να τελειώσει τη δουλειά σφραγίζοντας τη πρόκριση. Θα είναι το θριαμβευτικό επιστέγασμα μια τεράστιας προσπάθειας και η αρχή μιας άλλης, με τα playoffs της Ευρωλίγκας στον κοντινό ορίζοντα.