paobc

Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο σπίτι του με στόχο την ανασυγκρότηση μετά την άσχημη εμπειρία του Βελιγραδίου. Η πορεία της ομάδας που βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα στον δρόμο του μπορεί να αποτελέσει έναν καλό οδηγό στην προσπάθεια του. Η Ούνικς Καζάν βίωσε πριν λίγο καιρό μια αντίστοιχα άσχημη βραδιά στην Τουρκία, η οποία τελικά την βοήθησε να γυρίσει τον αγωνιστικό της διακόπτη. 

Η Ούνικς έρχεται με σπασμένα τα φρένα στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα που είδαμε στο ξεκίνημα της σεζόν και η οποία «έφαγε» 40 από τη Φενέρ (80-41) μάλλον ανήκει στο παρελθόν. Εκείνη η βραδιά με την άγαρμπη «βουτιά» στα νερά του Βοσπόρου λειτούργησε ευεργετικά για τους Ρώσους, βοηθώντας τους να «κλικάρουν». Καμιά φορά, πρέπει να πάρεις φόρα από τα έγκατα της κολάσεως για να βγεις στο φως…

Το σύνολο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα τις τελευταίες είκοσι ημέρες. Ο εγωισμός θίχτηκε, οι παίχτες άρχισαν να δουλεύουν «μαζί» μέσα στο παρκέ και με μεγαλύτερη υπομονή. Η Ούνικς ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από την Εφές στην Πόλη, έκανε ένα εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο και εν τέλει κέρδισε εύκολα τη Μπασκόνια στο Καζάν, έριξε στο καναβάτσο τη Ρεάλ (επίσης επί ρωσικού εδάφους) και έχασε ένα πολύ κλειστό ματς στη Λυών από την φορμαρισμένη ASVEL. Το μεσημέρι της Κυριακής δε, στο πλαίσιο της VTB, επιβλήθηκε της ΤΣΣΚΑ με 69-64 σε ένα παιχνίδι όπου το δίδυμο Hezonja-Canaan μέτρησε συνολικά 46 πόντους με 8/16 τρίποντα.

Το στοιχείο που τροφοδότησε την αντεπίθεση της Ούνικς εντοπίζεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς της στα μετόπισθεν. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίον έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση και αυτό πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον προπονητή της. Ο κόουτς Περάσοβιτς έχτισε ένα σύνολο με ουκ ολίγους individuals που φέρουν μέχρι τώρα στην καριέρα τους τη ταμπέλα του «παίζω πρωτίστως για τα νούμερα μου». Και όμως, μέσα σε δύο μήνες κατάφερε να εμφυσήσει σε όλους τη δική του νοοτροπία και να ανεβάσει σε αρκετά καλό επίπεδο τους αμυντικούς δείκτες της Ούνικς. 

Ο παίχτης που ξεχωρίζει, όντας «σημαιοφόρος» σε αυτήν την προσπάθεια αναβάθμισης της αμυντικής εικόνας είναι φυσικά ο Τζον Μπράουν. Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης και του Hoopfellas γνωρίζετε από πέρυσι για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου αθλητή, ο οποίος φέρνει ένα πρωτόγνωρο motor σε αυτό το επίπεδο καταπίνοντας αντιπάλους διαφορετικής φύσεως σε διαφορετικά σημεία του παρκέ, ακόμα και σε καταστάσεις που θεωρητικά ο ίδιος έχει μειονέκτημα. Ο Μπράουν είναι «σκούπα» και παράγει συνεχώς deflections. Οδηγεί την Ευρωλίγκα σε κλεψίματα με 2.5 ανά παιχνίδι, με τον συνονόματο του Λορέντζο να τον ακολουθεί με 2.1. Φυσικά η Ούνικς είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη ροπή στο κλέψιμο στη λίγκα. 

Ίσως είναι περιττό να υπογραμμίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός, σε αυτό το ματσάρισμα, οφείλει να προστατέψει τη μπάλα (κυρίως όταν την ακουμπάει χαμηλά και –συνολικά- όταν δέχεται double teams τα οποία οι Ρώσοι ενεργοποιούν με μεγάλη επιθετικότητα) και να επιτεθεί όσο λιγότερο γίνεται «επάνω» στον Τζον Μπράουν (υπό κανονικές συνθήκες γιατί μια πρόωρη φθορά του, μπορεί να αλλάξει την οπτική εδώ).

Φυσικά το «κλου» της βραδιάς αφορά την επιστροφή του Μάριο Χεζόνια στο ΟΑΚΑ. Μετά από το μίνι-σήριαλ του καλοκαιριού, ο Κροάτης (εμφανώς απογοητευμένος) αποχώρησε από το «τριφύλλι» όμως επιστρέφει συνεχώς στην υπόθεση βγάζοντας μια πικρία για το κλαμπ που σίγουρα δεν συνάδει με ότι ορίζεται ως classy συμπεριφορά. 

Ο Χεζόνια είχε καλές και άσχημες αγωνιστικά στιγμές στο ξεκίνημα της σεζόν όμως τώρα φαίνεται να διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας. Στα τελευταία τρία ματς της Ούνικς μάλιστα μετράει 25.0 πόντους  (72% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα), 5.3 ριμπάουντ και 2.3 τελικές πάσες με αποκορύφωμα το εκτός έδρας ματς στη Λυών όπου η άμυνα της ASVEL απλά δεν μπορούσε να τον σταματήσει με κανέναν τρόπο. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα προσεγγίσει πνευματικά ο Κροάτης σταρ το ματς του ΟΑΚΑ και τη μονομαχία του με τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Πρόκειται για έναν παίχτη που εάν συνδεθεί με το καλάθι μπορεί να «γράφει» όλο το βράδυ όμως από την άλλη πλευρά, παίζει πολύ βασιζόμενος στο ένστικτο και η ελληνική ομάδα μπορεί να τον βγάλει «εκτός».

Ιωάννης Παπαπέτρου 12+ πόντοι σε απόδοση 1.55 στη Stoiximan

Τόσο ο Χεζόνια όσο και ο Canaan βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι αρκετά επιθετικοί απέναντι στις αντίπαλες άμυνες βάζοντας ιδιαίτερη πίεση. Παρόλα αυτά, η επίθεση της Ούνιξ δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργική μέχρι σήμερα. Φαίνεται ότι της λείπουν συγκεκριμένες δεξιότητες οι οποίες θα έδεναν το μείγμα και της προσέδιδαν έναν πιο πληθωρικό χαρακτήρα. Εάν οι πράσινοι καταφέρουν να ξεκλειδώσουν τη ρωσική άμυνα πιάνοντας συγκεκριμένα παραγωγικά standards, θα έχουν το επάνω χέρι καθώς δεν είναι βέβαιο ότι η Ούνικς μπορεί να ακολουθήσει ψηλά στο σκορ. Χρειάζεται σωστή διαχείριση των φάουλ από την ελληνική άμυνα, συγκέντρωση και ατομική ευθύνη ώστε να μην ζεσταθούν οι βασικοί σκόρερ του Περάσοβιτς από νωρίς. Εάν συμβεί αυτό (απευκταίο), θα μιλάμε για «άλλο» ματς.

Howard Sant-Roos 2+ συνολικά ριμπάουντ σε απόδοση 1.30 στη Stoiximan

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μπροστά σε μια ιδιαίτερη, δύσκολη συνθήκη. Μετά το «ταπεινωτικό» ματς του Βελιγραδίου οφείλει να απαντήσει εμφατικά, στέλνοντας μήνυμα πως είναι ακόμα εδώ. Η Ούνικς βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και είναι ομάδα με αρκετό ταλέντο. Η επιθετική λειτουργία των πρασίνων θα τεσταριστεί όπως και η πνευματική αντοχή των αθλητών του Δημήτρη Πρίφτη σε μια αναμέτρηση όπου η νίκη απλά «πρέπει» να κατακτηθεί.

Συνολικοί πόντοι Παναθηναϊκός Over 71.5 σε απόδοση 1.31 στη Stoiximan

Ηοοpfellas.gr για το Stoiximan Blog | Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές