panathinaikos-zalgiris

Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις: Επίθεση κατά ριπάς

Με αφετηρία το σπουδαίο διπλό της προηγούμενης εβδομάδας στο Μιλάνο, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Ζάλγκιρις στο ΟΑΚΑ στοχεύοντας να επιτεθεί «κατά ριπάς» στις αδυναμίες της λιθουανικής άμυνας.

Eπιστροφή στο σπίτι για τον Παναθηναϊκό μετά την έξοδο της προηγούμενης εβδομάδας στην καρδιά της Ευρώπης, η οποία απέφερε δύο βραδιές με διαφορετικής φύσεως μάχες και κατάληξη. Το «τριφύλλι» παραδόθηκε νωρίς στη Λυών απέναντι στην πολύ φορμαρισμένη ASVEL, έδειξε όμως χαρακτήρα στο Mediolanum παίρνοντας σπουδαία νίκη απέναντι στην Ολίμπια, με ένα εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο. Το παν βέβαια σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού είναι η συνέχεια και η συνέπεια. Αυτές είναι οι κατακτήσεις που αποζητούν οι ομάδες οι οποίες προσπαθούν να ανέβουν επίπεδο.

Η Ζάλγκιρις είναι μια από αυτές στην παρούσα φάση. Ένα σωστά κατασκευασμένο σύνολο, με μεθοδικά μοιρασμένες τις διάφορες δεξιότητες του ρόστερ στο παιχνίδι και δη στην επιθετική του έκφραση αλλά με πολύ σημαντικά αμυντικά κενά. Η ομάδα του Μάρτιν Σίλερ ξεκίνησε τη σεζόν με το πόδι στο γκάζι απολαμβάνοντας τους προβολείς της δημοσιότητας όμως γρήγορα γνώρισε και το άλλο πρόσωπο μιας διοργάνωσης που απαιτεί ποιοτικό βάθος και πληθωρικό χαρακτήρα σε όρους αγωνιστικού προφίλ από τους πρωταγωνιστές της. 

Οι Λιθουανοί έχουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα backcourts της διοργάνωσης. Ο Μάριους Γκριγκόνις (MVP του εναρκτήριου μήνα στη φετινή Ευρωλίγκα) είναι ο ηγέτης των «πρασίνων» του Βορρά, όντας πολύ αποτελεσματικός (53.2% στα τρίποντα-97.7% στις προσωπικές) σε επίπεδο εκτελέσεων. Το skill set του μάλιστα δένει αρμονικά με το αντίστοιχο του Ουόλκαπ που κάνει πολλές δουλειές στον άσσο ενώ ο νέος σταρ της Ζάλγκιρις, Ρόκας Γιοκουμπάιτις, έρχεται από πίσω για να καλύψει (τουλάχιστον) δύο θέσεις στην περιφέρεια (ο Σίλερ παίζει συχνά και με τρία γκαρντ) τη στιγμή που τη γραμμή συμπληρώνει ένας από τους καλύτερους instant scorers της διοργάνωσης, ο Λούκας Λεκαβίτσιους.

Η πολύ καλή παρουσία του Λοβέρν φέτος στο «ζωγραφιστό» (είναι σημείο αναφοράς στο χαμηλό ποστ, μπορείς επίσης να απειλήσει και με πρόσωπο) σε συνδυασμό με τις δεξιότητες των παραπάνω περιφερειακών έχει «γεννήσει» ένα αρμονικό σε όρους επιθετικής έκφρασης σύνολο, το οποίο σουτάρει εξαιρετικά, παράγει σε συνέχεια ρήγματα και διαθέτει παιχνίδι στο low post έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσει και να εκτελέσει σχεδόν από κάθε σημείο του παρκέ. Η άμυνα του Παναθηναϊκού θα πρέπει να αποτρέψει τον Λοβέρν από το να αποτελέσει τον παίχτη-ασφάλεια των Λιθουανών στη ρακέτα και να κυνηγήσει τους περιφερειακούς των φιλοξενουμένων μακριά από τη μπάλα (δουλεύοντας με πολύ καλό συγχρονισμό τα κοψίματα –από κάθε πλευρά- στην επίθεση συνεργασίας τους) ώστε να μην τους αφήσει να βρουν ροή.

Τα προβλήματα για τη Ζάλγκιρις και οι ευκαιρίες για τον Παναθηναϊκό βέβαια, εντοπίζονται στην άλλη πλευρά του παρκέ. Οι Λιθουανοί διαθέτουν την πιο αδύναμη άμυνα της διοργάνωσης μέχρι τώρα (το να είσαι κάτω από τη Χίμκι σε αυτό το κομμάτι είναι άθλος, πιστέψτε με) και σε αυτήν θα στοχεύσει να επιτεθεί η ελληνική ομάδα. Ενώ υπάρχουν αθλητές στο ρόστερ του Σίλερ που έχουν αμυντική υπερηφάνεια και ξέρουν να κερδίζουν μάχες στα μετόπισθεν (ο Χέις είναι τέτοιος, οι Γκριγκόνις-Ουόλκαπ επίσης), η συνολική αμυντική εικόνα των Λιθουανών είναι απογοητευτική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη σημαντική απουσία του τραυματία Γκαρίνο στη γραμμή των φόργουορντ. Η Ζάλγκιρις δεν έχει συνεργασίες και τακτικό βάθος στην πίσω πλευρά του παρκέ, σε αντίθεση με το επιθετικό κομμάτι όπου διαπρέπει. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να είναι επιθετικός από το ξεκίνημα (όχι όμως βιαστικός), αξιοποιώντας ευκαιρίες για ανοιχτό γήπεδο, επιδιώκοντας το ρήγμα και επιμένοντας στην καλύτερη δυνατή εκτέλεση. Εάν έχεις υπομονή και διατηρείς επιθετική στάση διαβάζοντας σωστά, θα βρεις τον δρόμο για το καλάθι απέναντι σε μια τέτοια άμυνα. Κλειδί για τους γηπεδούχους η αποτελεσματική περιφερειακή εκτέλεση που θα αναγκάσει ένα σύνολο χωρίς σπουδαία αμυντική επικοινωνία να «ανοίξει», σε επίπεδο χώρων.

Η Ζάλγκιρις είναι μια ομάδα με ποιότητα και αποτελεί έναν αρκετά δυνατό αντίπαλο στην προκειμένη φάση για τον Παναθηναϊκό. Διανύει μια δύσκολη περίοδο με έξι συνεχόμενες ήττες οι οποίες όμως ήρθαν απέναντι σε μερικά από τα πιο ισχυρά σύνολα της διοργάνωσης. Είναι σαφές ότι θα προσπαθήσει να ανακάμψει άμεσα, με κάθε τρόπο. Το «τριφύλλι» δεν πρέπει να της δώσει αυτό το δικαίωμα. Με αφετηρία την καλή άμυνα στο ζωγραφιστό, την αθλητική επικράτηση και την επιθετικότητα, ο Παναθηναϊκός μπορεί να φύγει νικητής από το γήπεδο σε μια αναμέτρηση με σημαντικό ανταγωνιστή, βάζοντας τις βάσεις ώστε να κοιτάξει ψηλότερα στη συνέχεια. Το είπαμε άλλωστε. Η συνέπεια και η συνέχεια είναι οι κατακτήσεις που αποζητούν οι ομάδες ώστε να βάλουν το πόδι τους στο επόμενο σκαλοπάτι…