Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς οξυγόνο

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια αδιέξοδη πραγματικότητα και το οξυγόνο του μοιάζει να στερεύει. Ο ερχομός της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ του δίνει μια ευκαιρία να κερδίσει ανάσες και χρόνο, ώστε να λύσει τα αγωνιστικά του προβλήματα.

Tα μαύρα σύννεφα όχι απλά συνεχίζουν να βρίσκονται επάνω από το ΟΑΚΑ αλλά πυκνώνουν κιόλας. Το «τριφύλλι» προσπαθεί να ανέβει και πάλι στο φως, βγαίνοντας από το βαθύ χαντάκι που έχει πέσει όμως ο αγώνας του μοιάζει μάταιος. Οι πράσινοι βρίσκονται στη δίνη ενός  συνεχούς underperformance (αποδίδουν κάτω από τις δυνατότητες τους) εδώ και καιρό, το οποίο πλέον έχει αγγίξει τον ψυχισμό της ομάδας. Και αυτό είναι το σημείο μηδέν για ένα σύνολο (ειδικά)  σε αυτό το επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Φενέρ με τον τρόπο που –σοκαρισμένο- το κοινό του παρακολούθησε την Τρίτη το βράδυ. Δεν κατάφερε να κλείσει ένα ματς που με πολύ κόπο είχε φέρει εκεί που ήθελε, απέναντι σε έναν αντίπαλο που επίσης αποδίδει μέτριο μπάσκετ τον τελευταίο καιρό. Οι πράσινοι έχουν χάσει το «πιστεύω» τους πλέον. Η εικόνα τους «φωνάζει» για αυτό.

Αλήθεια, υπάρχει επιστροφή;

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα σοκ στην παρούσα φάση. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι είναι ο μόνος τρόπος αφύπνισης ή τουλάχιστον αυτός με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας για μια ομάδα. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς οφείλει να βρει έναν τρόπο να σοκάρει το αγωνιστικό σώμα των πρασίνων ενεργοποιώντας μια καινούργια τακτική, είτε αυτή έχει να κάνει με το πλάνο της ομάδας εντός των τεσσάρων γραμμών (σχήματα, τακτικός προσανατολισμός) είτε με τις διαπροσωπικές σχέσεις που διέπουν τη μικροκοινωνία της. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, αυτό είναι ξεκάθαρο (βασικά ήταν εδώ και καιρό).

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι οποιαδήποτε προσαρμογή θα λειτουργήσει. Όμως η εικόνα στις κερκίδες του ΟΑΚΑ είναι αποστομωτική. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να αποδίδει άλλο έτσι. Να χάνει κάθε είδους προσωπική μάχη, να είναι τόσο στατικός στην επίθεση χωρίς συνεργασίες ή να έχει αυτού του είδους την (ανύπαρκτη) επικοινωνία στα μετόπισθεν (ειδικά στο αμυντικό transition).

Όπως υπογραμμίσαμε από αυτό εδώ το βήμα στην αρχή της εβδομάδας, ο πιο σημαντικός (βραχυπρόθεσμος) στόχος για το «τριφύλλι» αυτήν τη στιγμή δεν είναι να αναρριχηθεί στη βαθμολογία της Ευρωλίγκας αλλά να βρει και πάλι το χαμόγελο του, το οποίο είναι προφανές πως αυτό το γκρουπ ανθρώπων έχει χάσει. Είναι άγνωστο εάν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς αλλαγές στη σύνθεση του αλλά οφείλει να προσπαθήσει.

Tα οκτάνια της  Μακάμπι

Η Μακάμπι έρχεται στην Αθήνα μετρώντας 4 νίκες σε 6 ματς τον τελευταίο μήνα. Την Τετάρτη έκαμψε την αντίσταση της Παρτίζαν (βασική ανταγωνίστρια των Ισραηλινών στη μάχη της οχτάδας) κάνοντας ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα στο ματς και καταφέρνοντας εν τέλει να αναχαιτίσει την αντεπίθεση των Σέρβων στη συνέχεια. Οι γηπεδούχοι κατέθεσαν αρκετή ενέργεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου μπαίνοντας στις γραμμές πάσας της επίθεσης της Παρτίζαν, κατάσταση την οποία κεφαλαιοποίησαν δημιουργώντας συνθήκη για καλή transition επίθεση, σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο.

Bet Builder με Jarell Martin Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ και Ασίστ 10+ και Georgios Papagiannis Ριμπάουντ 5+ σε απόδοση 1.87 στη Stoiximan

Ο κόουτς Κάτας έχει δημιουργήσει ένα «καθαρόαιμο» φέτος στο Τελ Αβίβ, με όλα τα συν και τα πλην του όρου όπως αυτός μεταφράζεται στο πεδίο του μπάσκετ. Η δική του Μακάμπι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες ανοιχτού γηπέδου στην Ευρωλίγκα, σε επίθεση και άμυνα.

Πιο συγκεκριμένα:

-Οι Ισραηλινοί μετρούν 1.24 πόντους/κατοχή στο επιθετικό transition (Νο4 στην Ευρωλίγκα) από όπου παίρνουν κατά μέσο όρο 13.9 πόντους ανά παιχνίδι (Νο 2). Μαζί με την Άλμπα και τη Μπασκόνια είναι οι ομάδες που επενδύουν τον περισσότερο χρόνο της επίθεσης τους σε αυτού του είδους τις καταστάσεις.

-Με παθητικό 1.074 πόντους/κατοχή η Μακάμπι  διαθέτει την πιο αποτελεσματική transition άμυνα της διοργάνωσης, φιλοξενώντας στο ρόστερ της παίχτες με σπουδαία αθλητικά προσόντα και αμυντικές δεξιότητες.

Οι Ισραηλινοί έχουν φτιαχτεί για αυτό. Το δίδυμο Λορένζο Μπράουν (ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Μακάμπι σε μια εξαιρετική σεζόν)-Μπάλντγουιν είναι αποδοτικό (και σαφώς πιο συμβατό) στο ανοιχτό γήπεδο, ειδικότερα όταν δίπλα τους υπάρχουν περιφερειακοί εκτελεστές όπως ο Κόλσον, ενώ οι ψηλοί του Κάτας έχουν αρκετά καλά τρεξίματα και ικανότητα να τελειώσουν φάσεις επάνω από το καλάθι.

Αντίθετα, η Μακάμπι είναι από την αρχή της σεζόν δυσλειτουργική σε όλες τις καταστάσεις μισού γηπέδου. Η επίθεση της συχνά διακρίνεται από έλλειμμα σε όρους περιφερειακής απειλής και εκτέλεσης (με 33.2% στο τρίποντο έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μέχρι τώρα στη διοργάνωση), κατάσταση η οποία έχει πληγώσει τις αποστάσεις στην ισραηλινή επίθεση.

Εξίσου προβληματική είναι και η άμυνα της Μακάμπι απέναντι σε σετ επίθεση. Παρατηρείται χαμηλό επίπεδο συνεργασιών και όχι ιδιαίτερα καλή επικοινωνία όταν ο αντίπαλος αναχαιτίζει την πίεση στη μπάλα και «σπάει» την πρώτη γραμμή άμυνας. Σημειώστε ότι η «ομάδα του λαού» είναι ουραγός στατιστικά στη λίγκα σε όρους αμυντικού ριμπάουντ. Είναι μια καλή ευκαιρία για παίχτες με έφεση στην ανανέωση των επιθέσεων, όπως ο Πονίτκα και ο Γκουντάιτις, ώστε να δώσουν έξτρα κατοχές στους γηπεδούχους.

Συνοψίζοντας, είναι ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός οφείλει να ελέγξει τον ρυθμό, κόβοντας το γήπεδο «στη μέση» για τους Ισραηλινούς. Η ελληνική ομάδα πρέπει να επιβάλλει το δικό της τέμπο, βγάζοντας τη Μακάμπι μακριά από τις συνήθειες και τα καλά κομμάτια του παιχνιδιού της. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ απέναντι στη No1 ομάδα της λίγκας σε όρους επιθετικού ριμπάουντ. Τα γκαρντ του Ράντονιτς μπορούν να χτυπήσουν μέσα από Pick & Roll καταστάσεις τον αντίπαλο ενώ με υπομονή οι γηπεδούχοι θα βρουν και εκτελέσεις από θέση (Ουίλιαμς), απέναντι σε μια άμυνα της οποίας οι αντιστάσεις πέφτουν όσο κυλούν τα 24’’.

Για τον Παναθηναϊκό η αναμέτρηση αυτή είναι οριακή αναφορικά με την αντοχή του ως οργανισμός. Το «τριφύλλι» πρέπει να επιστρέψει στις νίκες επιβάλλοντας το αγωνιστικό του πλάνο και δείχνοντας πνευματική ανθεκτικότητα σε μια ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία. Τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Όμως όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, κάθε μικρό βήμα μπροστά είναι σημαντικό.

Bet Builder με Νικητής Παναθηναϊκός και Nate Wolters Πόντοι 9+ σε απόδοση 3.18 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr