Ολυμπιακός Σφαιρόπουλος εναντίον ΑΕΚ Ζντοβτς

Παιχνίδι ρυθμού..

Πόσο ανταγωνιστική μπορεί να είναι η ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό στην ημιτελική σειρά των playoffs; Ποιά είναι τα σημεία-κλειδιά σε μια σειρά που περιμένει αρκετός κόσμος με ενδιαφέρον;

To σπουδαίο θέαμα στη τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση και ο ιδιαίτερα ανταγωνιστικός χαρακτήρας της ΑΕΚ στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό μετέπειτα έχει δημιουργήσει προσδοκίες για μια σειρά που μπορεί ίσως να είναι περισσότερο ανταγωνιστική από ότι αρχικά αναμενόταν. Η διαφορά ποιότητας σε επίπεδο μονάδων και παιχνιδιού των δύο ομάδων είναι ακόμα αρκετά αισθητή. Όμως σημαντικό ρόλο θα παίξει η διαχείριση του κομματιού της τακτικής από τους δύο προπονητές. Δύο κόουτς μάλιστα με κοινή βάση στη φιλοσοφία τους (defensive minded, επίθεση μισού γηπέδου). Μερικές σημειώσεις λίγο πριν το εναρκτήριο ματς της σειράς..

Μπορεί ο Γιούρι Ζντοβτς να βάλει φρένο στον Ολυμπιακό..;

Δε θα είναι εύκολο. Ο Ολυμπιακός (ειδικά στην έδρα του) θα στοχεύσει να “βάλει” τα πόδια και το athleticism που τον διακρίνει σαν ομάδα στο παρκέ κεφαλαιοποιώντας την υπεροχή του σε αυτόν τον τομέα απέναντι στην ΑΕΚ. Οι κιτρινόμαυροι έχουν παίχτες για να θυσιάσουν στη προσπάθεια τους να ελέγξουν το τέμπο με τα φάουλ και τις επαφές όμως στερούνται απελπιστικά ενός floor general στη θέση “1” που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε τέτοια ματς. Ο Ζντοβτς θεωρείται ικανός πάντως στο να δημιουργεί το σωστό για την ομάδα του πλαίσιο μέσα από το προσδοκώμενο επίπεδο ρυθμού ώστε αυτή να παίζει με τους “δικούς της όρους”. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη συγκεκριμένη κατάσταση αντιμετωπίζει έναν σαφώς πιο ποιοτικό αντίπαλο που υπερέχει κατά πολύ στη περιφερειακή γραμμή. Θεωρώ ότι η προσπάθεια της ΑΕΚ ώστε να κατεβάσει τον ρυθμό και μαζί τα ποσοστά του Ολυμπιακού στο αμυντικό κομμάτι θα επηρεάσει τη συμπεριφορά της στην επίθεση.

Θα μπορέσει να σκοράρει η ΑΕΚ απέναντι στην άμυνα των ερυθρολεύκων σε βαθμό που θα τις επιτρέψει να έχει βλέψεις;

H AEK αυτή τη στιγμή έχει δύο παίχτες οι οποίοι μπορούν να σκοράρουν απέναντι ακόμα και σε ποιοτικές, υψηλού επιπέδου άμυνες όπως αυτή των ερυθρολεύκων. Τον Μαυροκεφαλίδη και τον Μπράουν. Και οι δύο ήταν σπουδαίοι στο ματς του δευτέρου γύρου σημειώνοντας συνολικά 46 πόντους (24 ο Μπράουν, 22 συν 16 ριμπάουντ ο Λουκάς) απέναντι στην ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Το θέμα όμως είναι ότι οι κιτρινόμαυροι στερούνται πλήρως δημιουργίας στο μισό γήπεδο, χαρακτηριστικό που κάνει την επίθεση τους πολλές φορές να μοιάζει “ξύλινη”, στατική, χωρίς ροή. Σίγουρα limited σε δομή για το ταλέντο αυτής της ομάδας. Νομίζω ότι αυτό πιθανόν θα είναι και το βασικό της πρόβλημα στη σειρά. Ένας καλά προετοιμασμένος στο αμυντικό κομμάτι Ολυμπιακός μπορεί να διαβάσει την κατεύθυνση του παιχνιδιού της ΑΕΚ και να κατεβάσει χαμηλά τη παραγωγικότητα της. Ο Μπράουν -απουσία playmaker στη θέση “1”- λανσάρει έναν σαφώς πιο passive χαρακτήρα (ο τύπος όμως είναι σκόρερ και σαν τέτοιος έπρεπε να χρησιμοποιείται) ενώ ο Μαυροκεφαλίδης στη σειρά με τον ΠΑΟΚ είχε συνολικά 1/16 τρίποντα..

Κομβική υπόθεση το ριμπάουντ..

Όποιος ελέγξει τα ριμπάουντ θα είναι πιο κοντά στο να επιβάλλει τον ρυθμό που έχει στοχεύσει. Αυτό ήταν και το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισε απέναντι στην ΑΕΚ στο ματς του δευτέρου γύρου η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να κερδίσει τις διεκδικούμενες μπάλες αλλιώς μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως. Η ΑΕΚ κυριάρχησε σε αυτόν τον τομέα στη σειρά με τον ΠΑΟΚ με κορυφαίο τον Μαυροειδή τον οποίο οι Θεσσαλονικείς αδυνατούσαν να κρατήσουν μακριά από το καλάθι (9.7 ρ.μ.ο.) Και οι δύο ομάδες έχουν περιφερειακούς με ικανότητα σε αυτό το κομμάτι και εκτιμώ πως η απόδοση τους στο rebounding θα είναι σημαντική. Το παν βέβαια είναι η ισορροπία που θα παρουσιάσει η κάθε άμυνα όταν ο αντίπαλος βρίσκεται στη τελική προσπάθεια.

Οι ψηλοί..

Διαφορετικής φύσεως γραμμές ψηλών με τις δύο ομάδες να στερούνται σημαντικών χαρακτηριστικών που θα συμπλήρωναν τα ήδη υπάρχοντα στο ρόστερ τους όσον αφορά τη συγκεκριμένη γραμμή. Ο Ολυμπιακός μοιάζει (και είναι) “ελαφρύς” στη θέση “5”, κατάσταση την οποία πλήρωσε στο TOP-16 της Ευρωλίγκας. Ο Σφαιρόπουλος θα στήσει Pick & Rolls από την άλλη για να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα ταχύτητας των ψηλών του Ολυμπιακού, γνωρίζοντας ότι είναι σημαντικό να “σύρει” τους αντίστοιχους του αντιπάλου όσο το δυνατόν πιο μακριά το καλάθι.

*Με αφορμή την επιλογή αμυντικής συμπεριφοράς της άμυνας της ΑΕΚ θα πρέπει μάλιστα να υπογραμμίσουμε ότι μάλλον το ποσοστό των ερυθρολεύκων από το τρίποντο θα κατευθύνει τη σειρά..

Ο κόουτς Ζντοβτς με τη σειρά του θα προσπαθήσει να ακουμπήσει τη μπάλα στο ζωγραφιστό, με γνώμονα ότι ούτως ή άλλως θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μέσα από την επίθεση του συνθήκη για καλό αμυντικό transition. Τι καλύτερο λοιπόν από μια post επίθεση..; Eκτός των δύο Ελλήνων ψηλών (με τον Σαρικόπουλο τρεις), ο Μιλόσεβιτς είναι σε καλή κατάσταση ενώ περιμένω ίσως και σχήματα με τον Χαίρστον στο “4”. Σαφέστατα και κλειδί σε επίπεδο ισορροπιών αποτελεί η συμμετοχή (και το επίπεδο ετοιμότητας) ή όχι του Γιώργου Πρίντεζη..

Game 1..

Ο Ολυμπιακός είναι σίγουρα το φαβορί στο πρώτο παιχνίδι και στη σειρά, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Είναι όμως παραπάνω σημαντικό από όσο νομίζει ο κόσμος, το πως θα διαχειριστεί η ΑΕΚ αυτά τα παιχνίδια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Δηλαδή, ακόμα και σε μια ενδεχόμενη ήττα, το πως θα χάνει.. Το πως θα ανταποκριθεί στη πίεση των γηπεδούχων.. Οι κιτρινόμαυροι δεν είναι και στη καλύτερη τους κατάσταση και πολύ πιθανόν να δυσκολευτούν να σκοράρουν απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού, η εικόνα του οποίου όμως αυτή τη στιγμή βγάζει την αύρα ότι η ΑΕΚ ίσως να έχει μια ευκαιρία ώστε να διεκδικήσει κάποιο από τα δύο πρώτα παιχνίδια στο Φάληρο.