Tο Παγκόσμιο της Κίνας ξεκινά φέροντας τη ταμπέλα ενός εκ των πιο αμφίβολων τουρνουά των τελευταίων ετών. Το επίπεδο ανταγωνισμού είναι υψηλό και το ενδιαφέρον μεγάλο. Αυτά είναι δέκα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν…
Η έλλειψη μεγάλου φαβορί και η κοντινή απόσταση αναφορικά με το ποιοτικό επίπεδο αρκετών ομάδων χρίζει το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως ένα από τα πιο αμφίρροπα στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού. Η αγωνία μεγάλη, τα ερωτήματα πολλά. Συγκεντρώσαμε δέκα από αυτά που περιμένουν απάντηση στο τουρνουά της Κίνας.
-Θα μπορέσει η “άπειρη” TEAM USA να διαχειριστεί τις πνευματικές δυσκολίες ενός τέτοιου τουρνουά;
Άγνωστο. Η έλλειψη βετεράνων αθλητών αλλά και παιχτών με εμπειρία στις διεθνείς διοργανώσεις (μόνο οι Μπαρνς και Πλάμλι έχουν αγωνιστεί ξανά σε τουρνουά της FIBA) είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας του Πόποβιτς, σημαντικότερο ίσως και από την απουσία της αφρόκρεμας του ΝΒΑ η οποία αποφάσισε να μην ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας αυτό το καλοκαίρι. Παιδιά όπως ο Μίτσελ, ο Τέιτουμ και ο Ουόκερ θα προσπαθήσουν να ηγηθούν του συνόλου στη πρώτη τους επαφή με το διεθνές παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο.
-Έχει την απαραίτητα φρεσκάδα για να προχωρήσει βαθιά η Ισπανία ή μήπως ήρθε η στιγμή του κορεσμού;
Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα. Οι Ισπανοί είναι διαχρονικά συνεπείς στο ραντεβού τους με την ελίτ και το βάθρο. Και φέτος διαθέτουν ένα ποιοτικό σύνολο με υψηλό επίπεδο συνοχής όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο αυτό το σύνολο “πεινάει” πλέον για μια διάκριση, έχοντας πολλά παιδιά φτασμένα και με αρκετές επιτυχίες στη συγκεκριμένη σκηνή.
-Μπορεί η Σερβία να επιβεβαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες;
Η απόδοση της ομάδας του Τζόρτζεβιτς στα παιχνίδια προετοιμασίας και η (όχι άτρωτη προφανώς) εκδοχή της TEAM USA έχουν δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες αναφορικά με την πορεία των Σέρβων σε αυτό το τουρνουά. Στη πραγματικότητα το σύνολο του “Σάλε” είναι μια καλά δουλεμένη μηχανή με υψηλό επίπεδο συνοχής η οποία έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στα ματς προετοιμασίας όμως το να πατήσεις στην κορυφή είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τους Σέρβους.
-Θα οδηγήσει ο Γιάννης την Ελλάδα στα μεγαλεία του παρελθόντος;
H παρουσία του MVP του ΝΒΑ στο ελληνικό ρόστερ έχει στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η ελληνική ομάδα πλέον διαθέτει εκτός από σπουδαίο ομαδικό πνεύμα και έναν πραγματικό σούπερ-σταρ, ελπίζοντας ότι η αύρα του θα δώσει τεράστια ώθηση σε αυτήν, σε ένα πιθανό νοκ-άουτ παιχνίδι.
-Μπορεί η Γαλλία να ανατρέψει τα προγνωστικά πατώντας στην κορυφή;
Η φετινή Γαλλική ομάδα των Ρούντι Γκομπέρ-Φουρνιέ και του αρκετού βάθους μοιάζει αρκετά πεινασμένη και πάνω από όλα ικανή να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο στο τουρνουά. Οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη πορεία αυτού του συνόλου έχουν να κάνουν με την συναισθηματική του νοημοσύνη και τον εύθραυστο χαρακτήρα που συχνά, πολλά από αυτά τα παιδιά, παρουσιάζουν σε κομβικές στιγμές. Η Γαλλία έχει τις προδιαγραφές να κάνει πολύ θόρυβο στη Κίνα. Μένει να το αποδείξει.
-Ποια θα είναι η ομάδα-έκπληξη του τουρνουά;
Πολλές οι υποψήφιες. Η Ρωσία και ο Καναδάς έχουν καλή χημεία, προπονητική κατεύθυνση και μαχητικό χαρακτήρα. Είναι στοιχεία που σίγουρα μπορούν να φέρουν πολλούς αντιπάλους σε δύσκολη θέση. Η Νιγηρία έχει ταλέντο όμως κανείς δεν ξέρει πόσο θα την επηρεάσουν τα εξωαγωνιστικά προβλήματα που προέκυψαν με την ομοσπονδία. Η Γερμανία θα τιμωρήσει όποιον την υποτιμήσει ενώ οι Βραζιλιάνοι είναι απρόβλεπτοι και αξίζουν την προσοχή μας.
-Πόσο θα επηρεάσουν οι τραυματισμοί-απουσίες των σπουδαίων PG τις ομάδες τους;
Τεόντοσιτς, Ερτέλ και Λάουρι αποτελούσαν τους “στρατηγούς” για τις ομάδες της Σερβίας, Γαλλίας και ΗΠΑ αντίστοιχα. Δεν μπόρεσαν να αναρρώσουν από τους τραυματισμούς τους και θα μείνουν εκτός τουρνουά. Μιλάμε για βετεράνους με ηγετικό προφίλ οι οποίοι θα έπαιζαν σπουδαίο ρόλο σε σύνολα τα οποία κοιτάζουν προς την κορυφή. Έχει ενδιαφέρον το πόσο καλά θα ανταποκριθούν οι αντικαταστάτες τους.
-Ποιος θα είναι ο νέος αστέρας σε αυτό το επίπεδο;
O Ιάπωνας Rui Hachimura προβάλλει ως το φαβορί της κούρσας εδώ. Τα προσόντα του νεαρού των Ουίζαρντς είναι εντυπωσιακά όπως και ο βαθμός συμβατότητας του με αυτό το στυλ μπάσκετ (FIBA). Για να δούμε τι γνώμη έχουν επ’αυτού ο Φουρκάν Κορκμάζ της Τουρκίας και ο Τζος Οκόγιε (Γουλβς) της Νιγηρίας…
-Με τι ποσοστό θα σουτάρουν οι Έλληνες πίσω από την γραμμή του τριπόντου;
Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια παράμετρο αποφασιστικής σημασίας. Όχι απλά γιατί η αποτελεσματικότητα στο συγκεκριμένο σουτ παίζει τεράστιο ρόλο στο σύγχρονο μπάσκετ αλλά γιατί εκτός των άλλων θα καθορίσει το πλαίσιο διαθέσιμων χώρων για τον Γιάννη και παράλληλα τις πιθανότητες του να κυριαρχήσει. Η Ελλάδα έχει ένα ποιοτικό σύνολο αλλά δεν διαθέτει πραγματικό σουτέρ σε αυτό το ρόστερ.
-Ποιος θα σταματήσει τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς;
Πιθανόν κανένας αλλά οκ. Ας κάνουμε πως αναρωτιόμαστε…