Τεέμου Πούκι: Ο GOAT της Νόριτς

“Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία” είναι μια φράση που ακούμε πολύ συχνά στη ζωή μας, αν και αρκετοί είναι αυτοί που διαφωνούν εν μέρει με αυτή την υλιστική θεωρία, θεωρώντας πως “τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, τα πολλά λεφτά τη φέρνουν”. Η ρήση αυτή φυσικά βρίσκει εφαρμογή σε μεγάλο βαθμό και στο ποδόσφαιρο, κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν τα περισσότερα μεγάλα κλαμπ του πλανήτη που ξοδεύουν έναν πακτωλό χρημάτων για να προσελκύσουν τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Στο Νόριτς όμως την τελευταία χρονιά κερδίζει έδαφος και η αντίθετη άποψη.

Ήταν 30 Ιουνίου 2018 όταν η τοπική ομάδα ανακοίνωσε την απόκτηση του επιθετικού Τεέμου Πούκι, που ήταν ελεύθερος και αναζητούσε νέα ομάδα. Μπορεί στην Ελλάδα η είδηση να έπαιξε αρκετά, καθώς ο Φινλανδός βρισκόταν για καιρό στο στόχαστρο του ΠΑΟΚ (“Το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για εμένα ήταν συγκεκριμένο. Το σκέφτηκα για αρκετό καιρό μαζί με την οικογένεια μου, αλλά αποφάσισα ότι ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση. Έτσι ‘πάγωσα’ αυτή την προοπτική και ευτυχώς υπέγραψα στην Νόριτς” δήλωσε αρκετούς μήνες μετά ο ίδιος), αλλά στα αγγλικά ΜΜΕ η μεταγραφή πέρασε στα ψιλά. Και όχι μόνο γιατί δεν κόστισε τίποτα στη Νόριτς.

Στα 28 του ο Τεέμου Πούκι δεν είχε να επιδείξει και πολλές μεγάλες επιτυχίες στην καριέρα του. Κάποιος γραφικός ραδιοφωνικός παραγωγός το πιθανότερο είναι πως θα τον αποκαλούσε “γυρολόγο”, που ψάχνει ανά την Ευρώπη ένα ανεκτό συμβόλαιο, ίσα-ίσα για να βγάζει τα προς το ζην. Ακόμα και το σημαντικότερο κατόρθωμα του, οι 74 συμμετοχές και τα 18 γκολ με την εθνική Φινλανδίας, δύσκολα συγκινούν κάποιον, αφού οι γνώσεις και η εκτίμηση του μέσου ποδοσφαιρόφιλου για την ποδοσφαιρικά αντιεμπορική Φινλανδία, στην οποία το βασικό σπορ παραμένει το χόκεϊ επί πάγου, λογικά ξεκινάνε και τελειώνουν στον Γιάρι Λιτμάνεν.

Η πρώτη απογοήτευση ήρθε στα 19 του, όταν τον ανακάλυψε το έμπειρο τμήμα σκάουτινγκ του Μόντσι. Ο πιτσιρικάς Τεέμου μπήκε στο αεροπλάνο για την Σεβίλλη μαζί με τη μητέρα του αλλά δεν μπόρεσε να αρπάξει την ευκαιρία απ’τα μαλλιά: “Ήμουν ακόμα μικρός και η μεταγραφή μάλλον ήταν πολύ μεγάλο βήμα για μένα. Ήταν όλα πολύ δύσκολα. Ζοριζόμουν πολύ με τον καιρό αλλά και με τη γλώσσα”.

Λίγο καλύτερη εξέλιξη αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία, είχε το πέρασμα του κι από ένα ακόμα δυνατό πρωτάθλημα, τη Μπουντεσλίγκα. Ο Πούκι βρέθηκε στα 21 του στη Σάλκε, όπου πήρε χρόνο συμμετοχής χωρίς όμως πάλι να ξεχωρίσει. Στις δυο σεζόν που έμεινε στη Γερμανία πρόλαβε να σκοράρει 8 φορές, πείθοντας τουλάχιστον έτσι τους ανθρώπους της Σέλτικ να του δώσουν μια ευκαιρία.

Ούτε όμως η Σκωτία αποδείχτηκε κατάλληλη για να δείξει ο Φινλανδός τις πραγματικές ικανότητες του. O Πούκι μετακόμισε στη Γλασκώβη ποντάροντας στο χαμηλό επίπεδο του πρωταθλήματος, που θα του επέτρεπε να ανακτήσει την επαφή του με τα δίχτυα και να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που του έλειπε. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όμως καλά. “Όταν πήγα στη Σέλτικ πίστευα ότι όλα θα ήταν πιο εύκολα απ’ότι τελικά ήταν. Ο ρυθμός ήταν πολύ πιο γρήγορος απ’ότι περίμενα και με το που έπαιρνες τη μπάλα πάντα υπήρχε κάποιος αμυντικός κολλημένος πάνω σου. Η ψυχολογία μου καταστράφηκε, γιατί περίμενα ότι θα τα πάω πολύ καλύτερα”. Στη μια σεζόν που έμεινε στη Σέλτικ σκόραρε μόλις 7 φορές σε 32 αναμετρήσεις και αποκόμισε, στην καλύτερη, μετριότατα σχόλια, που συχνά πλησίαζαν μέχρι και τον (ελληνικό, καφενειακό) χαρακτηρισμό “παλτό”.

Ψάχνοντας τρόπους να τον ξεφορτωθούν ανώδυνα, οι Σκωτσέζοι τον δάνεισαν στην Μπρόντμπι και αυτό αποδείχτηκε ευεργετικό για τον Φινλανδό. Στη Δανία κάθισε τελικά 4 χρόνια, κέρδισε ένα κύπελλο, σκόραρε 71 φορές και ανέκτησε την αυτοπεποίθηση του. Έτσι όταν έφτασε η πρόταση από τη Νόριτς, ήταν πλέον πανέτοιμος ψυχολογικά για να δοκιμαστεί στο απαιτητικό περιβάλλον της Τσάμπιονσιπ. Και τα αποτελέσματα ήταν το λιγότερο εντυπωσιακά.

Μετά από μια μαγική σεζόν, η Νόριτς τερμάτισε 1η και με διαφορά από τις θέσεις που οδηγούσαν στα πλέι οφ και εξασφάλισε την άνοδο της, χάρη κυρίως στην απίθανη σεζόν του Φινλανδού, που από το πουθενά έγινε ο ήρωας μιας ολόκληρης πόλης. Βραβείο καλύτερου παίκτη της Νόριτς για τη σεζόν 2018/19, βραβείο πρώτου σκόρερ της Τσάμπιονσιπ με 29 γκολ (4 περισσότερα από τον επόμενο), βραβείο καλύτερου παίκτη της διοργάνωσης και παρουσία στις πρώτες θέσεις του πίνακα των ασίστ με 10 (ο πρώτος είχε 14). Κι όλα αυτά από έναν επιθετικό που η μεταγραφή του στοίχισε 0 λίρες! Όπως λέει και ο ίδιος: “Θεωρώ ότι ξοδεύονται πάρα πολλά λεφτά στο ποδόσφαιρο αυτή την εποχή, με τα ποσά των μεταγραφών που αυξάνονται συνεχώς. Εγώ δεν κόστισα τίποτα οπότε νομίζω πως ήμουν μια αρκετά καλή κίνηση για τη Νόριτς”.

Μέσα σε μερικούς μόνο μήνες, ο άσημος Φινλανδός έγινε το μεγάλο αστέρι μιας ομάδας που ετοιμαζόταν για την Πρέμιερ Λιγκ και το γεγονός ότι το όνομα του στα φινλανδικά σημαίνει κατσίκα, δηλαδή “goat”, αποτέλεσε ιδανική αφορμή για να τον προμοτάρει η Νόριτς ως τον δικό της GOAT, που μπορεί να μην έχει τις ικανότητες και τη φήμη των Μέσσι και Ρονάλντο αλλά στο Νόριτς τη δουλειά του την κάνει καλά και με το παραπάνω. Όπως ανακάλυψε μάλιστα ο δημοσιογράφος Μάικλ Μπέιλι, που για χάρη ενός αφιερώματος ταξίδεψε στη Φινλανδία και μίλησε με τους ντόπιους για τον Πούκι: “Τα παιδιά στη Φινλανδία όταν έπαιζαν στα πάρκα τα τελευταία χρόνια έλεγαν ότι ήθελαν να γίνουν Μέσσι ή Ρονάλντο. Πλέον λένε ότι θέλουν να γίνουν Πούκι”!

Κι αν τα 39 γκολ στα οποία συμμετείχε πέρσι χάνουν λίγη απ’την αξία τους λόγω κατηγορίας, ο Φινλανδός φαίνεται αποφασισμένος να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της Αγγλίας, την Πρέμιερ Λιγκ. Παρά το πολύ δύσκολο πρόγραμμα που έλαχε στη Νόριτς στις πρώτες αγωνιστικές (με αγώνες στο Άνφιλντ και εντός με την Τσέλσι), ο Πούκι συνεχίζει να βρίσκει δίχτυα με την ίδια ευκολία που το έκανε και πέρσι. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τον πρώτο μήνα της σεζόν, ο 29χρονος Φινλανδός μετράει 5 γκολ και 1 ασίστ σε 3 συμμετοχές, νούμερα που τον φέρνουν στην πρώτη θέση των σκόρερ όχι μόνο της Πρέμιερ Λιγκ αλλά και των 5 μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης!

Χωρίς να εντυπωσιάζει με τις ικανότητες του, χωρίς να περνάει η μπάλα συνεχώς από τα πόδια του (στον αγώνα με τη Νιουκαστλ, που πέτυχε το πρώτο χατ-τρικ της Νόριτς στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από 26 χρόνια, ακούμπησε τη μπάλα όλες κι όλες 29 φορές!) και χωρίς να είναι αυτός που θα πάρει τη μπάλα και θα περάσει τους πάντες μόνος του, ο Πούκι αποδεικνύεται χαρισματικός κυνηγός, απ’αυτούς που περιμένουν καρτερικά όσο αναπτύσσεται επιθετικά η ομάδα και τελικά βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή, για να βάλουν σωστά το πόδι και να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα.

Tο απόγευμα του Σαββάτου η Νόριτς δοκιμάζεται στην έδρα της Γουέστ Χαμ και ο Τεέμου Πούκι έχει την ευκαιρία να γίνει μόλις ο 3ος παίκτης, μετά τους Ντιέγκο Κόστα και Μίκι Κουίν, που θα έχει σκοράρει και στα 4 πρώτα παιχνίδια του στην Πρέμιερ Λιγκ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από τους οπαδούς της Νόριτς, θα τον στηρίζουν πλέον και εκατομμύρια άνθρωποι απ’όλο τον κόσμο, αφού το εντυπωσιακό ξεκίνημα του τον μετέτρεψε σε ιδανική επιλογή για τα διάφορα παιχνίδια Fantasy Football. Σύμφωνα με την Πρέμιερ Λιγκ, περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια παίκτες τον έχουν επιλέξει για την ομάδα τους και δικαιώνονται πανηγυρικά, αφού, για την ώρα, είναι ο επιθετικός με τους περισσότερους πόντους στο παιχνίδι και, ταυτόχρονα, αυτός που διαψεύδει την περίφημη ρήση για τα (πολλά) λεφτά και την ευτυχία.