Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις top 16 Euroleague

Όχι σήμερα..

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στα γόνατα, ακουμπισμένος στα σχοινιά, με 4 νοκ-άουτ ματς μπροστά του, κοιτάζοντας το τέλος στα μάτια. Στο ματς με τη Ζάλγκιρις η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλοτυ καλείται να πεί το “Όχι σήμερα..”.

Το χτύπημα από την ομάδα του Τρινκιέρι στη Βαυαρία και η γενικότερη κατάσταση στον όμιλο έχουν φέρει τους περυσινούς φιναλίστ της διοργάνωσης ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού και το απόλυτο στα 4 εναπομείναντα παιχνίδια είναι πλέον μονόδρομος. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να υποτάξει στο ΣΕΦ σήμερα τη Ζάλγκιρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τη Ρεάλ Μαδρίτης (πιθανόν να χρειαστεί να καλύψει και τη διαφορά του πρώτου γύρου), να πάει με ιδιοσυγκρασία κομάντο στη Μόσχα για να “σκοτώσει” τη Κίμκι του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και τη τελευταία αγωνιστική να ολοκληρώσει μια επική ανατροπή στο Φάληρο απέναντι στη ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη. Δύσκολο ε..; Όμως impossible is nothing..

Δύο-τρεις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το ματς απέναντι στους Λιθουανούς από το Κάουνας..

-Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, η Ζάλγκιρις παρουσιάστηκε εξαιρετικά ανταγωνιστική στα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια φέτος και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να εξαλείψει κάθε σημάδι εφησυχασμού (αν και στη κατάσταση την οποία βρίσκεται ο Ολυμπιακός μόνο αυτή τη πολυτέλεια δεν έχει..). Οι Λιθουανοί ηττήθηκαν σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη με το ίδιο σκορ (92-86) καταφέρνοντας παραδόξως να ακολουθήσουν τον γρήγορο ρυθμό του αντιπάλου και να ανέβουν ψηλά στο σκορ. Παράλληλα έβαλαν δύσκολα στη Λαμποράλ στη Βιτόρια σε ένα παιχνίδι διαφορετικού ρυθμού όπου ηττήθηκαν με 71-65. Καταλαβαίνετε ότι το παιχνίδι στο Φάληρο, ειδικά με τη ψυχολογική κατάσταση που βιώνει ο Ολυμπιακός, κρύβει κινδύνους για τους γηπεδούχους.

-Το κομμάτι του ριμπάουντ θα αποτελέσει το πιο ζωτικό εφόδιο για τις δύο ομάδες καθώς θα καθορίσει το τέμπο στο οποίο θα διεξαχθεί το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός ξεκάθαρα θα στοχεύσει να ανοίξει το γήπεδο ανεβάζοντας τον αριθμό κατοχών δεδομένου του ότι η Ζάλγκιρις δεν είναι η ομάδα που μπορεί να τρέξει μαζί του. Για να τρέξεις όμως, χρειάζεσαι εύκολο αμυντικό ριμπάουντ..

Σημείωση: Οι Λιθουανοί είναι πολύ δυνατοί στο κομμάτι του επιθετικού ριμπάουντ (12.5 μ.ο στο TOP-16, αν μη τι άλλο εξαιρετικό νούμερο). Σε αντίθεση με τη Brose Baskets (που επίσης είναι ομάδα που προτιμά πιο σετ καταστάσεις) η Ζάλγκιρις στέλνει παίχτες στο επιθετικό ριμπάουντ ενώ ο Τρινκιέρι ουσιαστικά προτιμούσε να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για αμυντικό τρανζίσιον το οποίο ήταν η προτεραιότητα του. Ο Γιασικεβίτσιους “τζογάρει” με την αμυντική ισορροπία θα πούν κάποιοι όμως η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Το επιθετικό ριμπάουντ είναι προαπαιτούμενο και ένας από τους βασικούς πυλώνες στη προσπάθεια των Λιθουανών να σκοράρουν καθώς λειτουργεί υποστηρικτά στη limited επίθεση τους.

Με την ικανότητα τους να κερδίζουν δεύτερες επιθέσεις οι φιλοξενούμενοι θα προσπαθήσουν να βάλουν πίεση στον Ολυμπιακό ο οποίος χωρίς αμυντικό ριμπάουντ δε θα μπορέσει να ανοίξει τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Αυτή η Post άμυνα..

Το είχαμε υπογραμμίσει πριν το παιχνίδι του πρώτου γύρου χωρίς φυσικά να περιμένουμε τόσο κακό performance σε αυτό το κομμάτι από τους ερυθρόλευκους. Η Ζάλγκιρις βάζει σε συντριπτικό ποσοστό των επιθέσεων της τη μπάλα στο low post είτε για να δημιουργήσει είτε για να σκοράρει. Διαθέτει μεγάλα κορμιά που ξέρουν αθόρυβα να κάνουν τη δουλειά χαμηλά και έναν Γιανκούνας ο οποίος εκτός από physical PF και μεγάλη καρδιά, είναι πολύ αποτελεσματικός στο positioning κάνοντας τη διαφορά για την ομάδα του σε πολλές περιπτώσεις, εντός και εκτός συνόρων, φέτος. Ο Ολυμπιακός έχει μια γραμμή ψηλών δομημένη με τελείως διαφορετικό τρόπο. Οι ψηλοί του χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα και τα αθλητικά προσόντα όμως δεν έχουν “κιλά” και εκεί θα προσπαθήσει να χτυπήσει ο Σάρας τη Παρασκευή το βράδυ στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αμυνθεί στο low post δίνοντας βοήθειες που θα οδηγήσουν την επίθεση σε περιφερειακά σουτ από τους Λιθουανούς. Μη ξεχνάμε ότι αυτή η Ζάλγκιρις αποτελεί τη πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης στη περιφερειακή εκτέλεση και αυτή που βασίζει λιγότερο την επίθεση της στο τρίποντο.

Στόχοι

Η εσωτερική πάλη του Ολυμπιακού εδώ και αρκετό καιρό έχει τραβήξει πολλά βλέμματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι ερυθρόλευκοι προσπαθούν απεγνωσμένα να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς και να θυμηθούν γνωρίσματα του χαρακτήρα που τους διακρίνει στη σύγχρονη ιστορία τους, μάταια μέχρι τώρα. Πλέον βρίσκονται σε ένα μονόδρομο. Καλούνται να κάνουν το 4/4 στα παιχνίδια που ακολουθούν. Ζητούμενο που δε μοιάζει απίθανο (το αντίθετο), σίγουρα όμως δύσκολο κυρίως λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου στη παρούσα φάση. Μια ομάδα που δείχνει κουρασμένη, με χτυπητές αδυναμίες. Στο ματς με τη Ζαλγκίρις, ο βασικός στόχος για τον Ολυμπιακό είναι ακριβώς αυτός που αναφέρθηκε παραπάνω. Να μπορέσει η ομάδα να ενεργοποιήσει μηχανισμούς. Μέσα από ένα καλό σουτ που θα παράγει, μια επιτυχημένη εκτέλεση του Μάντζαρη, δύο συνεχή γρήγορα αμυντικά rotations.. Από τη στιγμή που χτίζεις κάτι, βάζεις υποθήκη για μετά, για το επόμενο παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή τέτοιους στόχους μόνο μπορεί να βάζει ο Ολυμπιακός. Βραχυπρόθεσμους.. Την επόμενη άμυνα-επίθεση, το καλό τρίλεπτο, την εύρεση αγωνιστικού ρυθμού ώστε να νιώσει λίγο πιο σίγουρος. Και τότε, όλα είναι εφικτά. Κανένα θαύμα δεν έγινε χωρίς πίστη..