olympiacos-alba-stoiximan-blog

Ολυμπιακός-Άλμπα: Αναχαιτίστε τα Άλμπατρος

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Άλμπα Βερολίνου στο Φάληρο και ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον «δάσκαλο» Aito Reneses  μαζί με το ιδιαίτερο, αντισυμβατικό και  άκρως επιθετικό στυλ παιχνιδιού του, σε μια μάχη φιλοσοφιών.

Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν την έκφραση  «Don’t  sleep on this» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου που ελλοχεύει σε τέτοια ματς όπως το σημερινό του Ολυμπιακού με τη μπερδεμένη ακόμα Άλμπα Βερολίνου. Οι ερυθρόλευκοι υποδέχονται στο Φάληρο μια ομάδα η οποία ακόμα ψάχνει το δρόμο της όμως γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει παντού.

Άγνωστη λέξη ο φόβος για τις ομάδες του Ρενέσες

Και από αυτό εδώ το βήμα παλαιότερα αλλά και από το Hoopfellas, έχουμε εμβαθύνει στο μπάσκετ και την ιδιαίτερη φιλοσοφία του κόουτς Ρενέσες. Οι ομάδες του παίζουν με μια σπάνια για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ταχύτητα ανάπτυξης και εκτέλεσης. Παίζουν γρήγορα και συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό για 40’, ανεξαρτήτου αντιπάλου και συνθήκης. Αυτή η επιλογή τους (που θυμίζει σύνολα του αμερικανικού κολεγιακού μπάσκετ) έχει διττή ανάγνωση γιατί:

-Οι ομάδες του Ρενέσες δεν γνωρίζουν τη λέξη φόβος. Έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο σύστημα και τελειοποιούν τις επιθετικές τους αρετές με τη συνεχή εφαρμογή του. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να κερδίζουν οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Το ματς της Μόσχας όπου κατέβαλλαν την αντίσταση της ΤΣΣΚΑ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

-Από την άλλη πλευρά, οι ομάδες του «δασκάλου» παρουσιάζουν συχνά μια έλλειψη προσαρμοστικότητας στη διαδραστικότητα του παιχνιδιού και τη διαφορετικότητα του ματσαρίσματος με τον αντίπαλο κάθε φορά. Είναι μια κατάσταση που ευθύνεται και για τις σημαντικές μεταπτώσεις που μπορεί να παρουσιάσει η απόδοση τους εντός των σαράντα λεπτών. Κάπως έτσι, είναι πιθανό να μη μπορούν να ελέγξουν παιχνίδια απέναντι σε αντιπάλους  που ποιοτικά δεν είναι καλύτεροι.

Η Άλμπα ακόμα ψάχνεται φέτος.  Προσπαθήσει να χτίσει δεσμούς επικοινωνίας στο επιθετικό της κομμάτι το οποίο βασίζεται στον αυτοματισμό και τη συνεργασία. Έχει δύο νέους πόιντ γκαρντ στο ρόστερ που μαθαίνουν τους συμπαίχτες τους ενώ ο βασικός της δημιουργός, Λούκ Σίκμα, ξεκίνησε λίγο ράθυμα τη χρονιά (δείχνει να ανεβαίνει πάντως). Aυτό (εκτός των άλλων) είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που δεν ευνοεί ακριβώς την ανάπτυξη των Βερολινέζων, πλήττοντας την αποτελεσματικότητα των εκτελέσεων. Με απλά λόγια, η Άλμπα, η ομάδα που υπό τον Ρενέσες έβγαζε ελεύθερα σουτ και lay ups σε πρώτο χρόνο με χαρακτηριστική ευκολία, δυσκολεύεται να παράγει καλές καταστάσεις εκτέλεσης. Και αυτό είναι σημαντικό για μια ομάδα που βασίζεται πολύ στο τρίποντο (27.4 σουτ ανά ματς). 

Ο Ολυμπιακός οφείλει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ίσως για φέτος, να επιβάλλει τον δικό του ρυθμό στο ματς. Υπογραμμίζουμε αυτή την παράμετρο για τον απλούστατο λόγο ότι εάν το παιχνίδι παιχτεί στο τέμπο της Άλμπα, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τους γηπεδούχους που πέρυσι είχαν βιώσει αυτή την εμπειρία στο πετσί τους. 

Ο κόουτς Μπαρτζώκας ήταν αφοπλιστικός μιλώντας για τη σημερινή αναμέτρηση και τη σημασία του ρυθμού σε αυτή:

«Παίξαμε δύο φιλικά μαζί τους στο Βερολίνο. Γενικά έχουμε μία γνώση για το τι μπορεί να κάνει. Πρόκειται για μία ομάδα που παίζει 40 λεπτά up tempo, ανεξάρτητα με τη μορφή του αγώνα. Προσπαθεί να επιβάλλει ένα γρήγορο παιχνίδι και να σκοράρει πολύ, κυρίως από μακριά. Σαφώς αν πέσεις σε αυτό το ρυθμό, αυτήν την παγίδα, μπορεί να χάσεις όπως συνέβη στην ΤΣΣΚΑ. Μπορεί να χάσεις γιατί δεν έχεις συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Πρέπει να επιβάλλεις εσύ το δικό σου παιχνίδι, τις αρχές γιατί αλλιώς μπορεί να έχεις προβλήματα».

To μεγάλο πλεονέκτημα των ερυθρολεύκων στην προσπάθεια τους αυτή να ελέγξουν το τέμπο του ματς, εντοπίζεται στο κομμάτι του ριμπάουντ. Η Άλμπα είναι πολύ αδύναμη εκεί (τελευταία σε αξιολόγηση στο αμυντικό ριμπάουντ και σε δείκτες συνολικών ριμπάουντ) και ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει την άμυνα του με έξτρα κατοχές, εξασφαλίζοντας παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό των ριμπάουντ που θα διεκδικηθούν στο δικό του καλάθι. Η αμυντική αδυναμία της Άλμπα είναι επίσης μια πραγματικότητα (και φέτος, τουλάχιστον μέχρι τώρα). Οι Βερολινέζοι είναι αδύναμοι στο αμυντικό τρανζίσιον και αυτό σημαίνει ότι παίχτες όπως ο Μακίσικ και οι ψηλοί του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορούν να παράγουν στη βραδινή αναμέτρηση. Από τον Ολυμπιακό θα λείπει ο Άαρον Χάρισον , με τους Τζένκινς-Παπανικολάου να ετοιμάζονται για να καλύψουν το κενό, σουτάροντας αποτελεσματικά (τουλάχιστον) από θέση. 

Νομίζω τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για την ελληνική ομάδα στο ματς με την Άλμπα. Ο Ολυμπιακός πρέπει από την αρχή να επιβάλλει τον ρυθμό του με όπλο το physicality και τη δυναμική του στο ριμπάουντ, χτυπώντας στο επιθετικό transition όποτε χρειαστεί. Οφείλει με κάθε κόστος να μην αφήσει τους σουτέρ του Ρενέσες να ζεσταθούν (Έρικσον, Γκιφάι) μηδενίζοντας τις ελεύθερες ματιές τους προς το καλάθι, κατάσταση που συνεπάγεται τρέξιμο και δυναμισμό στα μετόπισθεν. Το παιχνίδι θα είναι fun to watch ενώ η κακή εμφάνιση των φιλοξενούμενων απέναντι στη Μπαρτσελόνα πρέπει να κρατήσει τους γηπεδούχους σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση. Don’t sleep on this…